自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

未學過, 想佢學游水, 揾到個泳班在屋企附近, 行路可到, 但個泳池係室外恒温, 如果冬天游會唔會太凍容易冷親?如果唔學就又要等到夏天先學...補充, 阿仔5歲

侯爵府

puibpuib 發表於 19-10-6 21:21
未學過, 想佢學游水, 揾到個泳班在屋企附近, 行路可到, 但個泳池係室外恒温, 如果冬天游會唔會太凍容易冷親 ...

我仔幾年冬天都有學游水,唔覺有問題
體質差就上水即圍毛巾著補暖泳衣

我仔少病痛,咁多年冬夏天都係一樣著法

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我仔游左兩年水,每個星期日都上,已經過左兩個冬天,冇問題

我覺得上水最凍,買件上水褸比佢做好保暖

補充,我仔游室內暖水池的

公爵府

未學過, 想佢學游水, 揾到個泳班在屋企附近, 行路可到, 但個泳池係室外恒温, 如果冬天游會唔會太凍容易冷親 ...

初學夏天先開始, 識游就無所謂。

男爵府

室內池OK,室外太凍了,5歳人仔

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

5歲,出年夏天開始都唔遲,開始佐之後,春夏秋冬季都可以繼續學游,買定裝備就可以了,買件保暖游衣佢,買件上水褸,一上水披著冇咁易攝親。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

夏天先

子爵府

我仔7月中先開始學,因為一星期只學一堂,進度慢,到宜家仲未識游,如果唔繼續學落去,等到下年先再學,有機會又要從頭來過,所以我買定保暖泳衣,繼續學落去。泳池有溫水唔會凍,係上水嗰刻凍。

翡翠宮

牛年勳章

losttoa 發表於 19-10-6 21:39
我仔游左兩年水,每個星期日都上,已經過左兩個冬天,冇問題

我覺得上水最凍,買件上水褸比佢做好保暖

上水褸邊度買?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我囡3歲開始學到而家,咩季節都keep住上堂,要搭10分鐘車,都好似冇因為冬天上落水果下病過
入秋起會著保暖衣上堂,最重要上水後幫佢用毛巾包緊,同有得吹頭就吹半乾,可以就全乾,後尾枕最緊要

水晶宮

除非好壯,否則夏天先,唔急在幾個月。

水晶宮

2018復活節勳章

C.Humphrey 發表於 19-10-6 22:15
上水褸邊度買?

一田,千色都有

大宅

我都係3月至11月俾小朋友學游水,其餘幾個月擔心會凍。想問下小朋友游水後話耳仔痕癢,可以帶耳塞?擔心戴咗聽唔到教練講嘢

珍珠宮

冬天有暖水,ok 的,我小孩 keep 住,當運動

伯爵府

成日聽人講恆温、暖水池…………但我未來冇游過/遇過。。D水真系暖(似冲涼暖水)!?冬天游水~諗起都凍

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

室外恆溫就等多半年啦。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我女7月開始學,佢話冬天也要繼續學

男爵府

室內D水係凍既,不過內面有䁔氣
係落水同上來果刻凍
我仔冬天都照上堂,係著冬天泳衣➕件保暖背心落水

侯爵府

2024年龍年勳章

如果初學,又係喺室外

我會等夏天先給他學游水

我個仔好細個學游水,
我通常給他在室內游泳池游水
去到高小,他參加學校泳隊
訓練要在室外公衆泳池游
冬天夏天都要照游

不過,好明顯我個仔有游水個身體都好d

男爵府

回覆樓主:

如果從未學過,我建議由5、6月開始學比較好。但係一開始左學,無論進度如何,我贊成一直學落去,唔好冬天停學。小朋友學游水身體好好多,玩其他活動都比較夠氣跑,所以我好贊成學游水。

首頁

尾頁

跳至