夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生完小朋友之後,發覺佢還佢,我還我。我明佢工作辛苦,甘我體諒佢,盡量有咩事都唔煩佢,揹曬佢,做曬佢。漸漸,佢開始得寸進尺。。佢架車壞左,我俾佢換。佢話想去旅行但我唔想扔低小朋友,我俾佢一個人去。而家未夠4個月,佢又話工作辛苦要去旅行鬆一鬆。。其實我都好辛苦架!!!我都要返工,我一放工就回家湊小朋友(1歲)。佢話明我狀況,其實佢明左d咩??我真係好嬲佢,嬲佢好自私,無諗過為頭家。我甘慳想快d買樓,而佢呢?唔儲錢之餘仲要洗突,我真係對佢好失望。。佢有無係我角度諗過?我真係覺得好委屈,搞到自己殘曬,連月都無好好坐過。。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BbKanJan18 發表於 19-10-7 23:35
生完小朋友之後,發覺佢還佢,我還我。我明佢工作辛苦,甘我體諒佢,盡量有咩事都唔煩佢,揹曬佢,做曬佢。 ...

大家越走越遠
月光很美麗☺

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

生完小朋友之後,發覺佢還佢,我還我。我明佢工作辛苦,甘我體諒佢,盡量有咩事都唔煩佢,揹曬佢,做曬佢。 ...

我自己覺得樓都未買, 買車有點那個..... 除非係必要, 例如住很遠的屋村或工作搭車不便.... 睇妳咁講佢都唔係因為想家庭樂, 多D 時間帶妳和小朋友去街啦! 咁就真係自私+唔計劃將來....

真係要同佢講清楚大家想要D 咩, 如果佢都無改善, 妳要心裡有數了...

同埋可以小朋友2歲不到, 就掉下太太和小朋友不顧, 一個人去旅行.....心不會掛著嗎? 太不負責任....

他工作做什麼? 精神壓力大得非要旅行不可(當然這個要妳來衡量)? 每個人都有壓力, 要正確去面對而不是逃避, 把壓力掉給他人, 大家都是成年人, 要為家庭負責任, 不是小朋友玩泥沙, 要學的是識提高心理質素去處理問題.

不過又要睇下妳老公是否識諗, 一陣唔比佢去, 又話壓力大去叫雞, 有D 人總是藉口多多....

複式洋房

其實大家係咪有共識生小朋友?佢似係想維持現狀 無負擔過活

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你太就佢竉慣了,你咩都自己受晒佢又點會知咩叫辛苦,變左你已經無左自己生活時間,揾日約下朋友放小朋友佢照顧一日佢就知咩叫辛苦

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

真係唔同路,唔同思維,甘落去唔掂

複式洋房

樓主,我完全明白,我男朋友(未結婚)都係咁,一句壓力大,完全唔理我同個仔,話要同朋友去旅行,一去仲要去成半個月。
我都要幫佢公司手做野,唔使做野個陣就係湊仔做家務,佢幫阿仔換片沖涼餵奶加埋唔夠十次(6個月bb)。我發高燒,扭傷腰企唔到都係要自己湊仔。佢都係話明㗎,我心諗你試下好似我咁先講啦。屋企交租水電煤,阿b洗費仲係我出。

伯爵府

2019新春慶豚圓

kikilala_1224 發表於 19-10-8 19:32
樓主,我完全明白,我男朋友(未結婚)都係咁,一句壓力大,完全唔理我同個仔,話要同朋友去旅行,一去仲要 ...

未婚但係有個仔咁幾時結婚

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

隻佬以前都係咁?

複式洋房

同我老公ㄧ模ㄧ樣
唔係有錢,但又大洗
佢既時間就用黎番工,上興趣班,學呢樣學果樣
我既時間就係番工湊女番工湊女
仲要顧住個荷包,省住洗仲要比佢鬧孤寒
最後佢仲係d興趣班識左條女
而家分房訓
自私精,講到尾根本就係無責任,只顧自己,永遠唔會將家庭兒女擺第一位

複式洋房

Same same, 點解男人咁無責任感, 我放工都累啦, 返黎都要搞小朋友野, 佢就返黎玩電話,訓,一係同friend食飯睇戲。究竟知唔知自己個身份係人地老豆,係要照顧仔女架,已經唔講做老公個角色。

大宅

2019勳章 熱血勳章

我老公工作又係辛苦壓力大,因為佢係做工程,大熱天時都要係地盤日曬雨淋,所以我都好體諒佢,回家乜都唔洗佢做,我係雙職媽媽,放工就湊仔,仔仔歲半,老公一次片都無換過,即使唔洗佢做d咩大家務,佢會自己搵d細野做(執下碗攞下碗等等)。
其實係好睇你地兩個點溝通點分配工作,體諒係要,但太體諒就變成縱容,我地都有壓力大要鬆下既時候,而我地就選擇一家三口舉家去旅行,而唔係隻身出走
我都試過同老公因為湊b家務分配嗌交,但其實最重要係同對方講出實際情況同心入面既感受,互相了解對方體諒對方先最緊要,唔係一味死頂就叫體諒,忍得一時,點忍一世?

大宅

男人係自私精 我第一胎時佢都唔幫手 奶樽唔願洗 奶唔想餵 仲比我發現佢約炮 依家第二個 佢負責夜奶 (我唔理佢第朝要幾點番工 )洗樽 幫大仔沖涼 (姐姐放假時) 男人好賤 我足足成年對佢冷淡無問喉佢佢知驚 男人好賤 好自私 無得改架天性
女人要做既係 放低d仔女 要去下旅行
物質享受 想買咩就買
學咩就學
錢唔洗同佢慳架 你有你洗佢自己慳囉
因為你唔知幾時佢會反面無情架

大宅

33154 發表於 19-10-15 06:51
男人係自私精 我第一胎時佢都唔幫手 奶樽唔願洗 奶唔想餵 仲比我發現佢約炮 依家第二個 佢負責夜奶 (我唔 ...

所以我係表面順佢意,一直都有兩手準備。
有儲私己錢唔比佢知,有好野有時留左比自己先,但佢唔知。但預左佢既,就做到一有好野就即刻比佢既假像。
男人靠得住?牛都會爬樹

珍珠宮

湊仔唔辛苦?壓力唔大?
叫佢湊一個星期連埋所有家務睇下?

我係ftm, 但老公平時有幫手,
而且佢比我同朋友去旅行,
近近地去四日我已經心滿意足。

要好好同佢溝通,
如果唔係佢以為老婆真係全能同唔洗休息。

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
33154 發表於 19-10-15 06:51
男人係自私精 我第一胎時佢都唔幫手 奶樽唔願洗 奶唔想餵 仲比我發現佢約炮 依家第二個 佢負責夜奶 (我唔 ...

發現佢約炮都仲忍到咁勁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊