自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

2020勳章

貓仔2歲半,平時餵貓仔會乾濕互溝餵,之前餵過H牌,覺得d肉重味同油,好似假肉甘,唔想貓仔長期食咁重味,所以轉左Fromm三文魚,但貓仔有時會匿埋角落屙尿同滴滴仔,之後比獸醫檢查發現生尿石,所以轉返H牌不過係另一隻醫尿石既配方糧,依家已經無事,但我諗緊轉唔轉返天然糧,我又驚生尿石。。。有無jm有養貓經驗可以分享下

公爵府

2020勳章

生尿石係因為水份唔夠,你要睇下佢每日究竟飲唔飲夠水,每1kg貓要40-60ml水

tom_s18    發表於 19-10-9 11:16

侯爵府

我2隻仔都是食Fromm, 食咗几年冇問題。
應該唔關糧事。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

天然糧味淡D,貓貓可能會飲少左水,所以要觀察佢地水兜D水,如果冇少到,就要補水

翡翠宮

2020勳章

回覆樓主:

轉生肉糧

別墅

有無飲夠水?尿石出現多數因為飲唔夠水,未必關糧食事

但如果你隻貓尿石已經好番,就唔應該再食醫尿石配方,所以一定要幫佢轉番糧

大宅

2020勳章

我狗狗1歲時都有試過柯血尿,尿入面有結晶,咁岩都係食froxx 天然糧,最後要種菌食藥,醫生叫轉食H牌配方糧,食左大半年轉食fish4dox天然糧,由水樽轉水兜,touchwood到依家6歲都無再發生。

wcpcelia    發表於 19-10-8 18:56

別墅

2020勳章

有定期驗尿?醫生有無同你講可以轉返普通糧???

別墅

2020勳章

fatcatkeikei 發表於 19-10-8 14:35
有無飲夠水?尿石出現多數因為飲唔夠水,未必關糧食事

但如果你隻貓尿石已經好番,就唔應該再食醫尿石配方 ...

好返啦,醫生都有講要買流動水機,點知貓仔平時飲唔飲夠水?

別墅

2020勳章

日本妻BREAD 發表於 19-10-8 14:49
我狗狗1歲時都有試過柯血尿,尿入面有結晶,咁岩都係食froxx 天然糧,最後要種菌食藥,醫生叫轉食H牌配方糧 ...

我擔心糧食太重味會再生尿石

別墅

2020勳章

raydian 發表於 19-10-8 14:53
有定期驗尿?醫生有無同你講可以轉返普通糧???

有呀,醫生有講可以轉,不過都可以繼續食醫尿石配方,佢建議食RC,不過我隻貓唔係好食,又買返H

大宅

2020勳章

brightiger 發表於 19-10-8 15:34
我擔心糧食太重味會再生尿石

如果醫生話可以轉糧,上網比較下,比佢試下邊隻岩,因為有d主子好奄尖不過最主要都係轉水機比佢飲多d水。

別墅

brightiger 發表於 19-10-8 15:33
好返啦,醫生都有講要買流動水機,點知貓仔平時飲唔飲夠水?

你可以自己計下:每kg要60至70ml,濕糧有7-8成係水份,乾糧少於1成

你計返每日食幾多濕糧,再額外加水比佢飲,就保證到佢每日飲夠水

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

通常要食一段長時間處方糧(秘尿道),因為好易返發,我仔食左好年處方糧,冇事先轉天然糧比佢,不過佢平時飲好多水既,吾知係米因為咁先冇事

別墅

可能之前隻糧唔岩你貓仔食,你貓仔試邊只牌?我少爺試過三隻天然糧,最後簡左Orijen乾糧加Kakato罐食。

複式洋房

回覆樓主:

我隻仔都係2歲半有尿石,但醫生話要成世食處方糧。我都係比水機飲水,唔通真係唔夠水?因轉流動水機隻仔會玩到周圍水,佢自己濕晒,我地又要返工,唔可以即時幫佢抹,怕冷親。我仔對雞肉糧會敏感,都唔知食邊隻糧好,處方糧又唔肯食,煩死2。

侯爵府

2020勳章

買部飲水機是最簡單的解決辦法。

侯爵府

2020勳章

家有傻豬 發表於 19-10-9 11:15
我隻仔都係2歲半有尿石,但醫生話要成世食處方糧。我都係比水機飲水,唔通真係唔夠水?因轉流動水機隻仔會 ...
因為貓是野生轉為家養,聽說原產沙漠(不知真假),對流動的水很喜歡,我的貓整日去浴室偷水飲,打都冇用。飲水機模擬野外溪水,佢飲多哋,地下濕則多清潔,總好過病了見醫生,貓爺痛苦,囉命又不見$$$

複式洋房

tom_s18 發表於 19-10-9 11:24
因為貓是野生轉為家養,聽說原產沙漠(不知真假),對流動的水很喜歡,我的貓整日去浴室偷水飲,打都冇用。 ...

一早已經有流動水機,佢就係玩到撥晒d水出黎,成地濕晒,佢自己都濕埋,裝返d水又玩過,暈了

別墅

2020勳章

brightiger 發表於 19-10-8 15:34
有呀,醫生有講可以轉,不過都可以繼續食醫尿石配方,佢建議食RC,不過我隻貓唔係好食,又買返H
...

RC同Hxllis醫尿石配方係專for醫尿石,我大仔患過兩次尿石,一次鹼性一次酸性,鹼性就靠糧食配方去醫,其實佢都唔係咁想食,我都唔想比佢食咁多,所以佢好返之後我就即刻轉返~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊