0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已經厭左奶2個幾月,平時姐姐同我係趁佢訓先餵到,姐姐有事番左菲,今係俾左阿姨湊,由朝早起身到夜晚7點,即已經20個鐘,只肯飲2安奶,無其他野食過,夜晚番黎我自己sleep feed先餵番6安,,點算。。。好擔心,全日尿尿只有一條片,,,

已刪除用户

複式洋房

Carmen8080 發表於 19-10-9 01:10

睇醫生好喎

佢自己唔肯食,,,阿姨同佢工人都有嘗試餵佢,
驚佢缺水,個腎有問題

已刪除用户

已刪除用户

大宅

回覆 mahoyanyan 的帖子

有無試過用匙羹餵?我個囡以前都試過用撙就唔肯,匙羹ok, 不過要細細啖,係有排餵㗎,不過好過唔食

複式洋房

Krislee1509 發表於 19-10-9 08:58

有無試過用匙羹餵?我個囡以前都試過用撙就唔肯,匙羹ok, 不過要細細啖,係有排餵 ...

試過羹同針筒餵,佢都肯食,但會餵得好少,,
咁你個囡隔左幾耐先用番樽?

複式洋房

Carmen8080 發表於 19-10-9 08:23
佢唔飲奶 有無試過比小小水佢飲下

今日會叫佢用匙羹餵水,奶,奶糊,但求有野落肚。。
醫生係咪會開開胃藥?

已刪除用户

男爵府

mahoyanyan 發表於 19-10-9 00:39
已經厭左奶2個幾月,平時姐姐同我係趁佢訓先餵到,姐姐有事番左菲,今係俾左阿姨湊,由朝早起身到夜晚7點, ...

你有冇教你姨姨要sleep feed? 佢清醒時硬餵梗係餵唔到。5個月如果我係你我會加固。
我都係厭奶B 4個月,已經厭左2個月,只有sleep feed 成功。有一次都試過16個鐘食2安,倒左5枝奶。

男爵府

唔係啊嘛情況好嚴重,即刻去急症啊,冇可能得一條濕片全日,你俾個咩人揍啊

大宅

即刻去健康院問或者睇醫生啦全日得一條濕片,我地大人全日飲一杯水都口乾到不得了
BB仲要唔識表達,帶去睇醫生睇下咩情況先,睇完醫生確保情況係仲OK既,先再諗再收集點解決佢厭奶問題

複式洋房

Carmen8080 發表於 19-10-9 10:14
我未試過 所以答你唔到

但點解你餵就餵到6安咁奇

因為就算sleep feed 都唔係次次成功,,要捉到佢條路先得,,我自己都有時餵唔到

複式洋房

honeybid2 發表於 19-10-9 11:24
你有冇教你姨姨要sleep feed? 佢清醒時硬餵梗係餵唔到。5個月如果我係你我會加固。
我都係厭奶B 4個月,已 ...

佢今日成功sleep feed 到2次,每次3安,都好。。
有加固了,但未食到好多,一兩羹左右

希望我地會見到(emoji)光

大宅

由四個月開始,一直用匙羹,唔肯用樽了。不過越大個,就可以為得越大啖,所以都唔係需要好多時間。

已刪除用户

複式洋房

Carmen8080 發表於 19-10-9 19:47
話時話 你個奶咀有無換過

有呀,之前用dr brown 勁嘔奶, 試過nuk, Tommie 都唔肯,轉左pigeon 細咀,流得唔肯啜,轉m 咀又太快 依家用S 咀篤孔

複式洋房

Krislee1509 發表於 19-10-9 19:40

由四個月開始,一直用匙羹,唔肯用樽了。不過越大個,就可以為得越大啖,所以都唔 ...

你用羹餵,一次可以餵幾多安?

男爵府

mahoyanyan 發表於 19-10-9 19:25
佢今日成功sleep feed 到2次,每次3安,都好。。
有加固了,但未食到好多,一兩羹左右

加油加油。你見到曙光喇,加固中。我都未。不過暫時sleep feed 成功率有8成以上所以都未係好嚴峻。希望厭奶期快過。

侯爵府

回覆樓主:

用cup feed 啦,可能佢唔鍾意用奶樽或者有無試過換奶粉

至於加固可以試下唔同米糊,我仔都係試左3隻先肯食

首頁

尾頁

跳至