鐘點工人

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

初生bb(18日人仔)
上門
星期一至五

複式洋房

NCC0930 發表於 19-10-10 08:25
初生bb(18日人仔)
上門
星期一至五

點解生完先搵陪月呀?

複式洋房

anwong338 發表於 19-10-10 10:49
點解生完先搵陪月呀?

因為一開始冇我老公話佢姨媽幫我坐月 點知佢姨媽淨係1-3點黎送午飯比我同幫呀仔沖涼 同我想像中唔同

民房

回覆 NCC0930 的帖子

已PM

複式洋房

NCC0930 發表於 19-10-10 10:51
因為一開始冇我老公話佢姨媽幫我坐月 點知佢姨媽淨係1-3點黎送午飯比我同幫呀仔沖涼 同我想像中唔同
...

咁咪好慘, 一早冇同姨媽溝通好?
我年頭請過一個陪月, 佢係住屯門 , 佢後生四十幾歲, 佢湊bb好細心, 好鐘意同bb講野, 煮餸係正常家常坐月餸菜, 我冇買貴嘅藥材, 佢就會隔幾日燉一碗新鮮嘅雞汁或肉汁比我補, 有時有糖水食, 佢唔係做咗好多個bb, 不過係睇得出好錫我個b。如果有興趣可以介紹比你啦。

複式洋房

anwong338 發表於 19-10-10 11:00
咁咪好慘, 一早冇同姨媽溝通好?
我年頭請過一個陪月, 佢係住屯門 , 佢後生四十幾歲, 佢湊bb好細心, 好鐘 ...

我唔知 99溝通 您個個黎上水會唔會遠

複式洋房

NCC0930 發表於 19-10-10 11:02
我唔知 99溝通 您個個黎上水會唔會遠

你可以試吓問吓佢有冇期同埋上水去唔去先。咁99唔幫你湊咩? 叫佢幫住手先啦。
你而家餵人奶定奶粉呀? 餵人奶冇得休息仲冇人照顧, 點都好, 希望你可以快啲搵到人幫你手啦…

複式洋房

anwong338 發表於 19-10-10 11:08
你可以試吓問吓佢有冇期同埋上水去唔去先。咁99唔幫你湊咩? 叫佢幫住手先啦。
你而家餵人奶定奶粉呀? 餵 ...

99反工 佢放假先入黎
一開始我係富媽媽 跟著宜家都唔陪訓 又懶泵奶 啲奶少左好多 轉左奶粉比佢

複式洋房

NCC0930 發表於 19-10-10 11:10
99反工 佢放假先入黎
一開始我係富媽媽 跟著宜家都唔陪訓 又懶泵奶 啲奶少左好多 轉左奶粉比佢
...

咁餵奶粉都冇咁辛苦, 我都係餵咗三個月就轉奶粉, 不過係冇個人幫你洗吓野, 煮吓野咁囉…

複式洋房

anwong338 發表於 19-10-10 11:12
咁餵奶粉都冇咁辛苦, 我都係餵咗三個月就轉奶粉, 不過係冇個人幫你洗吓野, 煮吓野咁囉…
...

中午有人送飯比我 我係要自己洗野

複式洋房

NCC0930 發表於 19-10-10 11:15
中午有人送飯比我 我係要自己洗野

咁你可以請保姆, 唔洗請陪月啦…保姆平啲, 淨係照顧bb所有野, 餵奶, 沖涼, 洗bb野咁

複式洋房

anwong338 發表於 19-10-10 11:17
咁你可以請保姆, 唔洗請陪月啦…保姆平啲, 淨係照顧bb所有野, 餵奶, 沖涼, 洗bb野咁
...

(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️我都唔識 新手媽媽

民房

NCC0930 發表於 19-10-10 11:10
99反工 佢放假先入黎
...

我覺得你唔好放棄呀一定要堅持喂人奶, 人奶裏面有嘅抗體係奶粉唔會有㗎,飲人奶嘅bb係健康好多, 我係一位陪月ee, 我已pm咗你, 就算你暫時唔請陪月亦可以問下我, 我呢期都有時間☺️ 希望可以幫到你, 我生第一胎的時候經歷同你差唔多(emoji) 所以你有乜嘢唔識,都可以問我㗎

複式洋房

NCC0930 發表於 19-10-10 11:25
(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️我都唔識 新手媽媽

唔緊要架, 有咩都可以問, 呢度好多媽媽都好願意答你嘅野, 而家最重要放鬆心情, 唔好比咁大壓力自己呀

複式洋房

anwong338 發表於 19-10-10 14:28
唔緊要架, 有咩都可以問, 呢度好多媽媽都好願意答你嘅野, 而家最重要放鬆心情, 唔好比咁大壓力自己呀 :fun ...

我仔補奶粉比佢 係甘嘔奶 明明掃左風 都有ur出黎 旦都係甘嘔 我已經換左兩套睡衣...

民房

NCC0930 發表於 19-10-10 15:34
我仔補奶粉比佢 係甘嘔奶 明明掃左風 都有ur出黎 旦都係甘嘔 我已經換左兩套睡衣...
...

你餵奶粉嘅話,去到一半你就要掃一次風之後再繼續餵,餵曬之後再掃多次風, 佢ur咗之後, 你抱多一陣,就要用大毛巾捲起墊係佢個頸枕同背脊打側瞓半小時 [/sm

複式洋房

NCC0930 發表於 19-10-10 15:34
...

唔緊要,慢慢黎, 佢ur咗但係未必真係落哂隔, 唔洗再夾硬再餵, 因為佢而家個胃都係好似波子咁細粒, 唔洗驚佢唔飽, 佢餓嘅時候一陣會再叫你。我阿b初生個時都係咁, 餵餵吓佢慢慢會適應返, 餵咗一半抖可陣掃完再餵, 應該會好啲。

大宅

NCC0930 發表於 19-10-10 08:25
初生bb(18日人仔)
上門
星期一至五

已pm thanks.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊