自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

教育局昨發布《幼稚園及幼稚園暨幼兒中心概覽一九/二〇學年》網上版,涵蓋全港約一千零五十所幼稚園,除最新學費資料外,亦顯示各校上學年收取的全年雜費, 大家覺得有咩費用可以省減?
冬夏季校服、書包、茶點、課本、練習簿或作業六個項目以外,新增文具和全日制學生寢具兩項收費

伯爵府

2021勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

減咩?呢d全部都要woo。

公爵府

生日會上小禮物既費用 ,我真係覺得唔使成日有禮物派,派完又製造廢物,但如果你揀唔訂唔俾錢,其他小朋友有,但你小朋友無又會好唔開心。

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

全年5000,又唔係一個月,ok啦

翡翠宮

2021勳章

藍尾巴 發表於 19-10-10 14:37

差不多啦,校服同被舖唔使年年買
全年書簿茶點都差不多2400
全日班又食多兩餐,其實呢個數好正常
記者報紙鍾意誇張下吸睛,私校半日班一個月學費都5000啦

大宅

2021勳章

回覆樓主:

香港地生小朋友入讀全日制幼稚園,已經預左以上所需雜費費用。
除非唔生小朋友

珍珠宮

2021勳章

如果連一年幼稚園雜費都負擔唔到
生小朋友為乜?

大宅

2021勳章

藍尾巴 發表於 19-10-10 14:37

我仲以為一個月
全年5千
一個月都係500都唔洗

大宅

2021勳章

yurijm 發表於 19-10-10 15:09
生小朋友為乜?

無錯
笑左

珍珠宮

2021勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我以為每月五千 每"年"五千, 即係每月500(通常計10個月學費的), 唔算貴啦!

如果你想減, 可以問問高班的同學仔, 可以捐D舊校服, 書包等俾你.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

我女 N 班全年雜費+茶點+校服都差唔多萬蚊啦

禁止訪問

2021勳章

寶石宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

cg_0918 發表於 19-10-10 14:22
教育局昨發布《幼稚園及幼稚園暨幼兒中心概覽一九/二〇學年》網上版,涵蓋全港約一千零五十所幼稚園,除最 ...

兩個讀左4年幼稚園從未有收過雜費,如生日會嗰啲,只係間中學校有捐款和賣獎券之外

男爵府

2021勳章

生小朋友為乜?

yes 上中學,仲貴,又要出去食飯,補習,又要零用錢

侯爵府

2021勳章

我都以為係每個月咁貴。原來係全年仲要係最貴。

伯爵府

2021勳章

宜家幼稚園起碼學費已經唔洗俾啦,仲想點,如果真係咁窮,咁事前問清楚雜費係幾多先,有d都好平,我囡果間都係2500一年左右
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

係要全年一次過俾?

男爵府

生小朋友為乜?

同問..

以我所知好多學校雜費唔駛5000,之但係一年5000雜費一d都唔貴。

水晶宮

2021勳章

一個月五百唔叫貴囉

大宅

2021勳章

回覆樓主:

之前阿仔讀n收$4000一個月,現在讀k3每月學費連食$2500一個月, 每月省了$1500, 我覺得好好喎。

首頁

尾頁

跳至