自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問可以係边度睇度?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/3667/
不過2019都未齊, 睇住2018先

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-12 11:50
https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/3667/

竟然jupas 未update....

HKBU (碌到中間)
http://admissions.hkbu.edu.hk/en/hkdse.html

UST
https://join.ust.hk/docs/adm_figures/2019_adm_figures.pdf

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-10-12 11:50

吾該晒,我見有D科目有寫weighting , 其實是什麼意思?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

王國長老

emoh 發表於 19-10-12 11:56
吾該晒,我見有D科目有寫weighting , 其實是什麼意思?

加權,每間學校,每一科,都有機會在收生時用weighted score,即例如讀history,當然想收history分數較好嘅申請人,會將dse history分數加權(x2, x5, x10都有可能,睇學校點set)

亦有學校會對5以上加權

求其上網搵左份俾你參考(係好複雜好難幾句講得明)

https://www.scifac.hku.hk/prospective/ug/admissions/requirements-and-application

男爵府

KK20010609 發表於 19-10-12 12:07

比重,例如: 你大學想修工程再加科學,你中學時有冇修 ...

没有

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

如果小朋友已高中及已選科,亦影響到大學可揀咩科
理科一般黎講,出路多,收生門檻較低
不過都要睇個人興趣專長,我女係文科人,夾硬要佢揀數理就死硬!而佢最後大學揀教育;我仔就數理強,吹水力低文科蝕,所以而家高中揀數理,但大學就仲有時間唸,佢傾向電腦有關科目,所以高中堅持要修ict

最緊要揀條自己鐘意嘅路

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-10-12 12:36
加權,每間學校,每一科,都有機會在收生時用weighted score,即例如讀history,當然想收history分數較好 ...

吾該晒。我明白了。

wcpcelia    發表於 19-10-12 14:18

公爵府

謝謝你。

男爵府

KK20010609 發表於 19-10-12 12:49
正如 Charlotte mom 講 , 如果你小朋友以後想做歷史博物館館長 , 咁大學當然修 歷史比較好,而中學升大學 ...

佢都冇乜头諸讀边科。 她修Eng lit , econ 同chem

王國長老

emoh 發表於 19-10-12 14:29
佢都冇乜头諸讀边科。 她修Eng lit , econ 同chem

先去大學網頁睇下有咩prerequisites 唔讀得(例如工程9成要m1m2), out晒唸少一堆

再就住自己預期分數,訂立高中低目標(最理想讀咩,似預期讀咩,考得差讀咩)
以為歡迎科目黎講,business, (包括marketing HR accounting等),傳理,教育,社工,社會科學都唔會有咩prerequisites

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-10-12 15:46

先去大學網頁睇下有咩prerequisites 唔讀得(例如工 ...

多謝您呀!

王國長老

emoh 發表於 19-10-12 16:26
多謝您呀!

其實高中生好多都未知訂
我女一直話要做pr,要讀communications
到dse分數出左,唔夠入心儀院校,其他學校又唔願
於是唸商,marketing又話唔係果d,其他科又ee哦哦
到最後揀左教育,其他咩都唔要

心態同決定都隨時轉架講真

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-10-12 16:37
其實高中生好多都未知訂
我女一直話要做pr,要讀communications
到dse分數出左,唔夠入心儀院校,其他學 ...

係,我問亞囡都係吾知去向。但黎要報,Jupus,我都吾知從何入手。

王國長老

emoh 發表於 19-10-12 17:51
係,我問亞囡都係吾知去向。但黎要報,Jupus,我都吾知從何入手。
...

先揀想讀、合符自己目標而放榜前面試的在前面
當攞個面試經驗,面試得好仲有機會加分
然後到dse放榜後,睇送食飯再排過,到時真係要揀穩入了

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-12 12:55
不過都要睇個人興趣 ...

同路人~
數理ICT

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-10-12 12:55
不過都要睇個人興趣 ...

Charlotte mom,我仔同你女好似。
文科人,方向係社會科學,英文或business.
但佢個分好"危"
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

首頁

尾頁

跳至