自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

俾我呻下......大女7歲,小二,細仔三歲
家姐一向都比較有性格,凡事只會以自己為中心,同時間又好無自信好負面。
到弟弟出左世後,家姐就一直好妒忌,成日咩都同細佬搶又惡言相對,有啲咩就話:「得啦,我係全世界最曳,細佬就超級乖嘛,我知!」而其實我九成的時間都係用來陪家姐,細佬基本上全部都係工人攪....
升小學後更甚,成日講悔氣說話,對細佬好似仇人咁,連細佬病到入院,佢都只會話,唉,細佬一病一定個個錫晒佢,而細佬其實好鍾意佢,成日想癡住個家姐。
我真係好心痛⋯又好無力
我真係唔識教,講道理又講過,用愛包圍又試過,家姐仍然無安全感而討厭身邊所有人

別墅

baby2012me 發表於 19-10-12 20:08
家姐一向都比較有性格,凡事只會以自己為中心,同時間又好無自信好 ...

真係要加油
比心機

同佢哋親子多d,比多少少信心佢哋

複式洋房

回覆樓主:

緣份嘅野好難講,希望大D會明

複式洋房

大個d會好d , 慢慢黎

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

題外話,大囡講野好叻喔

伯爵府

我係街都真係見過,個家姐在亞媽背後打喊個妹,個亞媽嬲到想喊,話都唔明佢點解咁憎個妹。

或者,你帶你個女多D參加有其他小朋友活動,見下人家點照顧細佬妹。

大宅

fitfit貓 發表於 19-10-12 20:20
緣份嘅野好難講,希望大D會明

我成日都咁同自己講

男爵府

2019勳章

我建議你帶大囡去做遊戲治療,幫助佢建立自信心和安全感,你亦可以學下點樣教子女。

水晶宮

回覆樓主:

係咪周圍嘅人成日咁講所以佢都掛係咀邊?我覺得你地要好好處理,呢個問題好影響佢將來。

翡翠宮

家姐一向都比較有性格,凡事只會以自己為中心,同時間又好無自信好 ...

点解要咀咒

男爵府

我識好多朋友有一仔一女同你一樣家姐細佬都係咁,佢哋都係你講既情況。試下揾下有d學者教法,希望早日會揾到好既溝通橋樑

男爵府

其實家姐肯表現呷醋出黎都係好事,起碼大人會知道。

平時有無成日鬧家姐? 例如學業上。

大人一定要接受家姐呷醋,佢被分薄左係鐵一般事實,要先調節大人心理,唔好覺得係一件煩厭事情。

平時多讚賞家姐,唔好覺得佢大個啲乖係理所當然,只要佢表現好都讚下鼓勵下佢。

如果本身小朋友比較硬頸,真係要花好多時間去調節,唔好諗住幾個月就改變到。同埋,要全家人一齊做。

媽媽,加油。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

你生細仔前, 有冇試探過囡囡嘅心聲?

大宅

panda361 發表於 19-10-12 20:27
我係街都真係見過,個家姐在亞媽背後打喊個妹,個亞媽嬲到想喊,話都唔明佢點解咁憎個妹。

都有幾pair好好的朋友係兩姊弟或兩兄弟,大都好照顧細,佢都見到,但又會話「人哋就好啦,個妹妹咁乖,個弟弟咁乖,又唔會打人」
(有時佢同細佬搶嘢,細佬會郁手,但其實我哋見到多數都係家姐撩先)

大宅

KK20010609 發表於 19-10-12 20:37
你生細仔前, 有冇試探過囡囡嘅心聲?

未出世時佢好期待的

大宅

同路人,我花響大既心機,時間同錢係最多,早幾前對話同你既一樣。
或許爆出了她的心底話了

wcpcelia    發表於 19-10-13 08:58

伯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

7歲人仔講嘢咁老積又負面又晦氣, 家中有無老人家幫手照顧?
天祐香港

大宅

我覺得在生第二胎之前,要同大仔/女好好溝通左先。心理準備好重要。

大宅

hnh_mami 發表於 19-10-12 20:32
其實家姐肯表現呷醋出黎都係好事,起碼大人會知道。

平時有無成日鬧家姐? 例如學業上。

聽完你講我都有想一想,其實有時都真係有點煩厭同覺得細佬有點慘,同時間佢地平時又係奶奶同工人湊,我同老公都要返工,家人的對待方式可能真係好唔一致。
真係,講到學業就真係有發火嘅,一叫溫書教功課就十問九唔應,好快我就火滾

大宅

子恩 發表於 19-10-12 20:43
同路人,我花響大既心機,時間同錢係最多,早幾前對話同你既一樣。
或許爆出了她的心底話了
...

但每日聽住佢講啲悔氣說話真係好傷心
「你唔鍾意我嘛,你鬧我啦,我知你唔想見到我,我咁曳」

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊