0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

.

大宅

Yu1990211 發表於 19-10-13 20:58
生完bb 6星期。。。。感覺bb被搶咁。。同6299住。佢哋人好好,好到好似做埋bb爸爸媽媽一樣,,62日頭到晚上 ...

真係要認真同6299傾下
俾啲三手煙對bb既影響俾佢地睇
如果真心愛錫bb,就戒煙先好湊佢
你係佢媽媽,要保護bb
BB既健康最重要,同老公一齊向6299反映下啦
三手煙後果真係可以好嚴重
如果6299係愛個bb,就應該要明白

大宅

回覆 fafaryry 的帖子

大宅

佢哋真係愛個孫既,從經濟同時間既給予睇到

大宅

生完bb 6星期。。。。感覺bb被搶咁。。同6299住。佢哋人好好,好到好似做埋bb爸爸媽媽一樣,,62日頭到晚上 ...

佢地出於好心想你地多d休息
不過三手煙問題 真係接受唔到
我爸爸都食煙 佢一個月見一次BB 我都唔太佢抱

大宅

回覆樓主:

但都係要爭取下親子時間
平均分配得唔得?
我覺得點都要傾下
冇可能九成時間都係佢地照顧個bb
你係佢媽媽,都有需要同bb建立關係丫
同埋可能6299唔知你心入面點諗
如果同佢地坦白講佢地會明呢

三個月後bb開始認人架喇
要爭取就襯早

爭取得幾多就幾多

大宅

你講得岩。。我真係要爭取返!!起碼夜晚跟反我多D!謝謝你

別墅

回覆樓主:

東華x院有免費戒煙服務 有免費戒煙藥物派 而且有輔導員教點用 可以鼓勵62試下喎
事關我朋友個爸爸曾在藥房買戒煙藥 戒唔到 經東華x院就攪掂喎
您試下從BB健康出發 鼓勵爺爺戒煙啦
第日阿B返學 學校都教吸煙唔好 到時比個孫嫌棄 好傷心架
三手煙真係唔好 有機會增加嬰幼兒呼吸道疾病風險

男爵府

回覆樓主:

喂,你6299系咪想害die個bb ?
你做人呀媽啦,要識保護自己個bb
甘讓由得個bb吸3手煙?

男爵府

其實叫佢地介煙有啲難,你最多婉轉啲同老爺講,抱bb前最好洗手同洗口,如食完煙最好就換埋衫,有時自己做媽媽係要惡小小,唔係佢地唔會知你唔鐘意,我老爺都食煙既,基本上佢想抱bb前,我人問佢洗左手同洗左口未,太大陣煙味我自己都頂唔順更何況bb,至於訓,我好堅持bb一定同爸爸媽媽訓既

大宅

[quote]Yu1990211 發表於 19-10-13 20:58
生完bb 6星期。。。。感覺bb被搶咁。。同6299住。佢哋人好好,好到好似做埋bb爸爸媽媽一樣,,62日頭到晚上 ...[/quote

叫你老公同佢地講, 抱b前要洗手洗口同換衫, 同埋最好出街食,總之一有問題就叫你老公出聲。
我情況同你一樣, 6299都係食煙,我個女係比佢地湊, 生之前就應承個女出世就戒煙,最後當然無戒。 但因為經濟問題要焗住一齊住。 屋企仲有2隻大狗, 所以屋企有好多野都可以另到我個女呼吸系統唔好。
個女一個月大個時佢氣管唔係太好,去左睇醫生。 當時我奶奶一齊入去見醫生,都好語重心長咁叫佢地唔好再食煙, 話成地食煙等如呀女食。 但我奶奶就只係笑笑口咁話好難戒。 咁狗就真係無辦法,無理由掉左佢。 你真係要係未返工前糾正佢地,你返左工唔係身邊睇住,情況只會愈黎愈差。
同埋你一定要搶返個b 自己湊, 只要係屋企就一定要自己湊,唔好比佢地湊,理得佢話想比多啲時間你休息定點,親子時間好寶貴,過左就無,同埋你湊個時佢地都可以睇下你平時湊b係點,

別墅

二三手煙會影響發育遲緩,我老爺係煙鏟,我一年只比佢見我仔三四次,仲要係出街食飯好啦,根本全屋都係香煙嘅殘留物,實在太可怕

別墅

直接同佢哋講唔戒煙就搬走

大宅

回覆 cpycpyhelen 的帖子

最閉62食煙好頻繁,佢點會肯換衫。。願意漱口就已經感謝,可惜都甚小..

大宅

回覆 BerryMa 的帖子

無$$$搬不走,,

別墅

Yu1990211 發表於 19-10-14 11:15

無$$$搬不走,,

娘家有冇位啊,嚇下佢地都好,不過你未生之前佢哋已經食,你亦都諗住一路係會一齊住,其實你係咪已經接受左

我諗最先決嘅走唔到起碼買個勁到爆醫療級嘅空氣清新機

大宅

回覆 ALYYCC 的帖子

情況一樣。。焗住一齊住。我bb上星期都唔舒服,,佢出世無耐之後個鼻好似成日呼吸不順,e生話鼻敏感,加上長期在冷氣地方,又無通風,我就無問三手煙關唔關事,因為奶奶都在埸,佢又係比較敏感既人,所以我無問

大宅

Yu1990211 發表於 19-10-14 11:20

情況一樣。。焗住一齊住。我bb上星期都唔舒服,,佢出世無耐之後個鼻好似成日呼吸不順 ...

唔怕,仲有機會。如果bb 係健康院打針,見姑娘同或醫生時,佢地會問bb 生活情況,做問卷咁,有一項係問bb 生活環境有無人食煙,佢地會好詳細咁講bb生活係呢啲環境有咩影響,但一定要叫埋你奶奶入去聽,扮傻同醫生講話bb有鼻敏感,同食煙有無關。 當然去再自己執生。

如今你可以做就好似上面jm咁講,買部醫療級空氣清新機, 我都買左2部,一部放廳,一部無咁勁就放bb 床則面。 2部我買左成2萬蚊。 但我有睇過有啲6-8千都係醫療級。

我都係係bk 搵到啲jm之前自己做資料搜集再去買。

空氣清新機POST, 希望幫到你
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18449312

大宅

接受左食煙既事實,但唔接受係可以做好d而佢地唔做既事實。。我房有機99房無,

男爵府

Yu1990211 發表於 19-10-14 11:20

情況一樣。。焗住一齊住。我bb上星期都唔舒服,,佢出世無耐之後個鼻好似成日呼吸不順 ...

就係要醫生喺度先問清楚,隔山打牛叫你奶奶同老爺戒煙,你覺得老爺奶奶嘅感受緊要定係個B緊要啊,去到呢一刻得你可以保護你個BB嘅咋,好明顯你老公都係會幫住佢哋

首頁

尾頁

跳至