0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

[quote]Yu1990211 發表於 19-10-13 20:58
生完bb 6星期。。。。感覺bb被搶咁。。同6299住。佢哋人好好,好到好似做埋bb爸爸媽媽一樣,,62日頭到晚上 ...[/quote

叫你老公同佢地講, 抱b前要洗手洗口同換衫, 同埋最好出街食,總之一有問題就叫你老公出聲。
我情況同你一樣, 6299都係食煙,我個女係比佢地湊, 生之前就應承個女出世就戒煙,最後當然無戒。 但因為經濟問題要焗住一齊住。 屋企仲有2隻大狗, 所以屋企有好多野都可以另到我個女呼吸系統唔好。
個女一個月大個時佢氣管唔係太好,去左睇醫生。 當時我奶奶一齊入去見醫生,都好語重心長咁叫佢地唔好再食煙, 話成地食煙等如呀女食。 但我奶奶就只係笑笑口咁話好難戒。 咁狗就真係無辦法,無理由掉左佢。 你真係要係未返工前糾正佢地,你返左工唔係身邊睇住,情況只會愈黎愈差。
同埋你一定要搶返個b 自己湊, 只要係屋企就一定要自己湊,唔好比佢地湊,理得佢話想比多啲時間你休息定點,親子時間好寶貴,過左就無,同埋你湊個時佢地都可以睇下你平時湊b係點,

大宅

Yu1990211 發表於 19-10-14 11:20
回覆 ALYYCC 的帖子

情況一樣。。焗住一齊住。我bb上星期都唔舒服,,佢出世無耐之後個鼻好似成日呼吸不順 ...

唔怕,仲有機會。如果bb 係健康院打針,見姑娘同或醫生時,佢地會問bb 生活情況,做問卷咁,有一項係問bb 生活環境有無人食煙,佢地會好詳細咁講bb生活係呢啲環境有咩影響,但一定要叫埋你奶奶入去聽,扮傻同醫生講話bb有鼻敏感,同食煙有無關。 當然去再自己執生。

如今你可以做就好似上面jm咁講,買部醫療級空氣清新機, 我都買左2部,一部放廳,一部無咁勁就放bb 床則面。 2部我買左成2萬蚊。 但我有睇過有啲6-8千都係醫療級。

我都係係bk 搵到啲jm之前自己做資料搜集再去買。

空氣清新機POST, 希望幫到你
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18449312

首頁

尾頁

跳至