懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

Afourpaper 發表於 19-10-15 13:52
依家第39w,由我見肚開始讓座率係近100%,無論係巴士、地鐵定西鐵都一樣,最近連後生仔女老遠都走嚟比我坐 ...

我大概4 個月左右都開始有人讓座,女士較多

男爵府

health.com 發表於 19-10-15 14:04
我大概4 個月左右都開始有人讓座,女士較多

我反而試過3次被讓座都係男

洋房

依家第39w,由我見肚開始讓座率係近100%,無論係巴士、地鐵定西鐵都一樣,最近連後生仔女老遠都走嚟比我坐 ...

係咪我唔好彩我依加36w,讓座嘅次數一隻手數得晒有好幾次d嬸嬸見到我,跟住耷低頭扮睇唔到

男爵府

搭輕鐵係無人讓
就算企係d後生仔女面前都係

複式洋房

我唔係每次都有人讓座,好多時啲人見到之後,都會扮見唔到dup返低個頭
有次搭巴士full哂,得企位,已經企正係關愛座前面,附近又好多年輕人,都視而不見

大宅

回覆樓主:

我試過有人同我爭位,我明明已經行到關愛座個位,前後都仲有位,個阿嬸一支箭衝埋嚟霸住晒前後2個位,原來佢想自己坐關愛座,另一個位就霸住比佢個10幾歲嘅孫女坐

複式洋房

回覆樓主:

You are so lucky ^u^
我都係靠西鐵返工放工,但讓座嘅人都有80% 最好笑有一次返工37wk,已經早上9:30先上車,全部都係後生 or below 40...即刻扮瞓覺,我都打定輸數企定定。

企咗一個站,有個男人見到我讓俾我坐。我一坐低,全部人又開眼玩手機,睇電視。我真係笑咗出嚟,其實不讓咪不讓,不用扮嘢喎。

最正係扮瞓嗰七個,有四個都係荃灣西落,我係元朗上,都係10mins車程,我諗佢哋真係好有需要坐。

複式洋房

回覆樓主:

其實我遇到嘅人9成都會讓座,其實有好多中年男仕都好好人,見到一定會讓。
不過我都知唔可以下下都有人會讓,所以我有時寧願等多班車,等有位先上,尤其巴士,始終危險D,地鐵都好D。

禁止訪問

別墅

而家28w,從來冇人讓座
有一次搭地鐵,架車唔算好多人,但啲位都full晒,唯一有個關愛座冇人坐,我見自己都見晒肚終於都有資格坐,人生第一次坐關愛座。到下一個站,就有個女人抱住個細路(唔係bb)上車,之後坐我隔離個男人讓位比佢。個男人起身之後,係咁啤住我囉,好覺得我霸左個關愛座攪到個女人冇得座。可能我坐低左唔覺大肚,但咁樣比人目光歧視真係唔好受,最後我都好厚面皮坐到落車。

男爵府

我37週,都好多次有人讓座,今朝都有個西裝男讓。但有時唔想好似特登要人讓座所以我就算行入車廂中間都會背住啲座位

複式洋房

回覆樓主:

我唔理㗎,大肚梗係要坐關愛座喇,唔係幾時坐?有次坐巴士嘅關愛座,後尾企滿晒人,有個大嬸拍我叫我讓座俾一個婆婆,但我都即刻拎起個袋show個肚出嚟,話我大肚,讓唔到,個大嬸都唔好意思,結果係我隔離個大嬸讓座。
始終大肚婆有咩意外都好危險,可能我試過坐巴士試過前面架車急停,巴士都要急煞,車上企嘅人都仆低晒,我好彩之前有人讓位俾我,但個衝力都向前「鐘」,好彩扶得切,嗰時我有咗14wk,如果我企喺度實仆喺度,所以大肚婆搭巴士,有得坐就坐,唔好搏。

複式洋房

基本上見肚之後就一定有位坐~
有時反而係公公婆婆讓座。。。攪到勁唔好意思
好彩多數有公公婆婆讓座就即刻會有太太讓位俾我。

反而後生既真係一次都未試過

大宅

大肚咁耐從未試過有後生仔讓比我,一半係男士/上左年紀的女士,另一半係大陸人/ 外國人

複式洋房

我聽日39wk 咁耐都係比人讓過一次
仲有人叫我讓番比佢添

複式洋房

回覆 MoneyWan1221 的帖子

我呢家28WK讓座得2次, 好多時扮睇吾到,睇到都吾讓馬鐵,東鐵都無讓!

禁止訪問

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

年輕男女坐兩個關愛座,拖手督機,企正正佢地都零反應,勁嬲(emoji)。

別墅

Archung106 發表於 19-10-15 17:06
我試過有人同我爭位,我明明已經行到關愛座個位,前後都仲有位,個阿嬸一支箭衝埋嚟霸住晒前後2個位,原來 ...
我都試過如果得1個吉位, 你同其他人都行緊過去, 啲人見你大肚就唔會再争,係啲阿嬸,衝去争完仲要對住你笑下

首頁

尾頁

跳至