樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇地產Agent 介紹呀?
Or 冇人放樓呀?
宜家喲 Agent,一係就叫你落票還下價,一係就話宜家唔買就買唔到。
寸到死!

別墅

:-| :-|

洋房

你可以試下置業閣,係間細細地o既agent,無果D大agento甘寸

複式洋房

不過lee間會抬高個價好高law!
我嗰時跟佢睇樓,同一個單位,比起其他agent,
佢至少叫高20至30萬!

別墅

audreyk,

agree with you, 置XX , I go there half year ago.
Their price is higher than other.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 mandybau 於 09-5-15 22:53 發表
有冇地產Agent 介紹呀?
Or 冇人放樓呀?
宜家喲 Agent,一係就叫你落票還下價,一係就話宜家唔買就買唔到。
寸到死!

直接搵D大行高級(經理級)agent 會好些, 起碼無咁吹多廢話

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 audreyk 於 09-5-16 22:40 發表

上次個agent仲趣緻到一係比d好困嘅單位我睇
一係就兇宅同座
我覺得佢d盤源麻麻

我就大同, 中原, 美聯都用過. 其實, 間間都差唔多, 不過就比較鐘意大同, 人味d; 中原美聯呢d大行就commercial D咁囉.

別墅

我發覺喲筍盤成交,次次都係比喲投資者入左,仲要低於市場價至少20-30%.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 mandybau 於 09-5-19 09:24 發表
我發覺喲筍盤成交,次次都係比喲投資者入左,仲要低於市場價至少20-30%.

因為投資者唔需要睇樓唔需要銀行估價, 所以佢地一定快人一步。

洋房

原帖由 audreyk 於 09-5-16 22:40 發表

我仲同佢買左添........不過可能case by case啦,我買果個單位開價正常(同其他大行比),而且比銀行估價低D。我budget唔高,想睇250萬左右既樓,去大行(中X,美X,利X閣)佢地一開口就話無,跟住Sell D 我afford唔到既樓比我,我唔中意佢地搵都唔搵就話無lor。置X閣雖然都話250唔多,但係至少都有搵下ar ma。所以好難講邊間agent好,總之都係要睇多幾間大行又好細行又好,比較下先。

別墅

Bfgirl,

In fact, i also no need to see the flat as i know the 'Mei Foo Map' already.

But, because i only give 1% to the agent.
And the 'invest' person will give higher commission.

Ususlly, they will call them rather than us!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 mandybau 於 09-5-20 16:55 發表
Bfgirl,

In fact, i also no need to see the flat as i know the 'Mei Foo Map' already.

But, because i only give 1% to the agent.
And the 'invest' person will give higher commission.

Ususlly, they wi ...

一定la人地大戶丫嘛 ^^

你唔洗睇樓咁已經比好多人早著先機, 祝你早日搵到荀盤 ^^

大宅

原帖由 mandybau 於 09-5-19 09:24 發表

好多時d盤根本無出過街,d經紀直接打比炒家走一轉嫁......
以我所知,旺市時d炒家有放定票喺熟经紀手上添

民房

你地不妨去試下去4期商埸地下有一間細舖叫"億豐". 嗰度D SALES好有經驗,又老實, 唔會亂吹. 就算打電話比業主閒談兩句想UPDATE番個市價比業主,都只係一兩分鐘就完,一定唔會死唔斷氣咁唔收線.

唔會好似D大行咁, 一帶你去睇完樓,見你好似有小小興趣,就即刻拉住唔比你走,要你即刻做決定. 對住D業主就一味死"LUR".

搵大行買,賣美孚樓數試過, 都係一肚氣....

別墅

bellelui,

may be ..... you introduce some flat for me la??

I want to find ~1150 ft.
1st and the top don't want.
phase 3, 72-86 don't want.

Thanks!

大宅

原帖由 mandybau 於 09-5-20 22:59 發表
bellelui,

may be ..... you introduce some flat for me la??

Thanks!

唔好意思,請問phase 3,72-86有咩問題?
個人就大細行都睇,大行盤源多,但細行間中會有d街坊獨家盤,睇啱先買......不過對美x有少少偏見,但始終處處有好或壞人,最緊要自己主意定

別墅

yau2012,

sorry,應該是第68 and 86先岩, 因 是平台上落,我屋企有老人家坐輪椅,出入比較困難,而我又要找~1150 ft,故我咪唔要 phase 3 的68 and 86囉!

本人都覺得美X好差,明明話 buget ~4XX萬(頭),係都比喲 5佰幾,仲叫你還價,點還呀,低能!

別墅

原帖由 yau2012 於 09-5-20 20:01 發表

好多時d盤根本無出過街,d經紀直接打比炒家走一轉嫁......
以我所知,旺市時d炒家有放定票喺熟经紀手上添

你說得對,d炒家係放定票落 agent, especially 美X,上年約4月,phase 3, No.51,mid level.當日好多人睇,場面好似 open day,唔買就蝕底,agent 講明炒家放定票,好似靠嚇噤。

民房

Hi Mandybau,

Sorry for late reply.

Actually, I don't have any flat can introduce you. But, it' better you may direct contact that agent. Their staff is very nice and they never give me pressure even sell or buy the house from them.

If need the agent's contact info. pls. PM me.

原帖由 mandybau 於 09-5-20 22:59 發表
bellelui,

Thanks!

民房

Hi Mandybau,

I also hate "Mei X" because I have bad experience when I sell my 1st house at Mei Foo.

If you want to know the story, pls. PM me.

原帖由 mandybau 於 09-5-21 09:22 發表
yau2012,

sorry,應該是第68 and 86先岩, 因 是平台上落,我屋企有老人家坐輪椅,出入比較困難,而我又要找~1150 ft,故我咪唔要 phase 3 的68 and 86囉!

本人都覺得美X好差,明明話 buget ~4XX萬(頭),係都比喲 5佰幾,仲叫你還價 ...

首頁

尾頁

跳至