自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

自從99上個月入左醫院後(依家仲未出院),我地一家o既生活比佢完完全全改變晒.....
c6每日放工都會由葵興去將軍澳醫院睇99,之後先返小西灣屋企,但返到來o既時間都已經9點幾....
星期六日我地出唔到街,因為一到4點幾夠鐘就要交人(攪到我好似做左二奶咁,要放人).

2個細路都好唔慣,而且仲攪到細女最近好嗲...因為之前爸爸一放工可以攪住爸爸,但依家爸爸o係醫院返來唔攬得.
因為阿女真係曳左好多,從而牽動到我o既情緒,攪到我自己心情都好差....小小事就鬧到佢2個飛起.

我都好明白老人家入左院都好希望自己d仔女可以陪下自己,.......但自己d仔女都有家o架.......

老人家有病一定要就晒佢??????

如果我第時老左唔知會唔會都係咁呢???

都係依家開始注意一下飲食,小鹽小油.....無謂第時要d仔女咁頻撲.

好不滿,好無奈,但又唔可以同c6講

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

呻吓都好既 ~ 希望妳99快d好番啦 ~

妳老公可能都好辛苦...忍讓吓啦 ~ 當係實習吓....

加油呀~ :)

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

仲有個大仔同一個細女

我大伯失左蹤好多年,我地冇人見過佢,不過佢好唔生性,所以我地都冇搵佢,亦冇報過警.

姑仔都有日日去,去小一日都比99鬧到飛起

原帖由 CO.CO. 於 09-5-16 02:29 發表
你奶奶無其他仔女咩??
如果有咪同佢地相量下可吾可以一人去一日囉..吾洗咁辛苦

大宅

好媽媽勳章

呻完舒服D就算啦.....

如果你老公由得阿媽住院.....係唔理阿媽既人.....都唔值得你愛唔值得小朋友尊重啦.....

趁住呢個機會,教育下小朋友.....要孝順要關心父母....學似爸爸咁幾好呢.......

你99病...佢自己都唔想....我記得我生仔開刀住左成個星期醫院.....傷口又痛...住院又週身唔聚財.....真係慘到爆.....將心比已.....體諒下老公體諒下99啦.....

點都好..........屋企人有事真係人人都唔想發生.......所有人生活都會因此打亂............加油呀!!!!

祝你奶奶快D好返!!

BTW....我覺得你老公好好仔呀......為咁既老公辛苦D都值得.......
http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

佢都算好仔架,佢都好痴家,以前佢會帶飯返工食,不過依家間公司全部都係男o既就唔興冇帶lu~~

最唔好一樣野係闊佬人地孤寒自己law

原帖由 MC陳師奶 於 09-5-16 02:44 發表
呻完舒服D就算啦.....

如果你老公由得阿媽住院.....係唔理阿媽既人.....都唔值得你愛唔值得小朋友尊重啦.....

趁住呢個機會,教育下小朋友.....要孝順要關心父母....學似爸爸咁幾好呢.......

你99病...佢自己都唔 ...

複式洋房

體諒下啦
老公會感激你的
相反,抱怨就好傷感情
點解愛佢唔可以忍下呢?

水晶宮

好媽媽勳章

其實本來可以出到院,不過年紀大,而且本身皮膚差,傷口遲遲都唔埋口.....

上個月99因為大腸癌割左條大腸,要另外係肚皮到開多個hold加個袋放大便.
個袋要貼住d皮膚,但99敏感,開肚個傷口又滲血水....

其實我都擔心,不過c6唔知,但另一方面我都好想c6可以多返dd時間陪下我地....

原帖由 CO.CO. 於 09-5-16 02:46 發表
咁你都吾好吾開心啦,,,咁好中氣鬧姑仔即係個病吾係好嚴重...唯有望佢快d出得院!!

水晶宮

好媽媽勳章

導火線可能就係---->http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2259019&extra=&page=3

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你係咪唔意你99 呀???

應該要為你老公自豪, 同埋支持佢, 而唔係嫌佢陪少左你地. 佢已經咁頻撲, 點解你唔可以去就下佢? 老人家既野, 健康既仲擺得十幾廿年, 難聽講可能擺得幾年, 我地做後生要珍惜眼前人, 趁佢地仲響度咪多d 去陪下佢. 今日我地食得少鹽少油, 他日都會走上出入醫院之路, 相信有冇人想自己孤獨離世卦...

可能你既仔女反叛左, 你至覺得你老公唔應成日去探你99, 不過其他媽媽都o岩, 呢個時侯可以教下小朋友孝順, 等佢地去明白發生咩事. 你只係發脾氣, 對件事冇幫助, 仲會越搞越差.

你老公返到屋企, 沖乾淨涼, 俾佢陪下仔女都 ok.

水晶宮

好媽媽勳章

一直以來,我同99無乜兩句,因為佢講野我有一半係聽唔明...

我之前都有煲湯拎出去比我姑仔帶去醫院,不過d時間真係唔多夠,買完煲完一出一入來回用4,5個鐘,屋企d野冇人做又係比人鬧唔做野,自己又要keep住要接單....

我都冇發脾氣....呻下姐....

原帖由 bosch 於 09-5-16 03:13 發表
你係咪唔意你99 呀???

應該要為你老公自豪, 同埋支持佢, 而唔係嫌佢陪少左你地. 佢已經咁頻撲, 點解你唔可以去就下佢? 老人家既野, 健康既仲擺得十幾廿年, 難聽講可能擺得幾年, 我地做後生要珍惜眼前人, 趁佢地仲 ...

珊瑚宮

環保接龍勳章

patpat234,

我都好明白,有唔開心想呻果種感受.
妳唔好唔開心啦,咁妳99唔舒服,做仔女既
去探佢都好正常.
妳C6都好孝順呀,唔係咁多會有家庭觀念.
平時Concern屋企人都會啦!!
何況屋企人唔舒服,其實妳C6,都好辛苦家.
互相體諒啦,如果佢連屋企人都唔理既,
呢個人嫁唔過

p.s.希望妳99快D出院

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 patpat234 於 09-5-16 03:19 發表
一直以來,我同99無乜兩句,因為佢講野我有一半係聽唔明...

我之前都有煲湯拎出去比我姑仔帶去醫院,不過d時間真係唔多夠,買完煲完一出一入來回用4,5個鐘,屋企d野冇人做又係比人鬧唔做野,自己又要keep住要接單....

我 ...

隨傳隨到又真係難搞d.... 你可能買定料擺響屋企度好d... 隨時準備有呢d 煲湯急CALL.

呻完就算, 唔好再屈響個心度.

珊瑚宮

環保接龍勳章

patpat234,

想分享一件事

我好耐之前,因為腸胃炎住院,住左幾日.
咁自不然會係醫院行下,
見到有幾個老人家,真係無人探佢地.
當妳見到佢地望住其他院友既朋友,家人.
果種眼神,心都拿住

試下同佢地傾計,佢地會流淚,D仔女覺得
佢地茶煲(喂.....你/妳地唔會老家)
佢地有D住老人院.(有D 係Disable )
我做唔到咩,唯有叫我家人,朋友,同事.....
拎多D野俾我.
佢地唔知咩事,係到笑我.....
你想係醫院開花店呀,嘜妳咁大食家..
醫院D野唔好食囉.
我係想講..係人都會老,都需要關心

珊瑚宮

環保接龍勳章

patpat234,

妳C6好感激有妳呢個好老婆,可能妳唔知姐.
有D男人唔會表達出泥家,
妳已經令佢無後顧之憂.

我經常講身教重於言教.

如果妳無時間探妳99,妳叫妳C6俾個Messge
她,問候一下,相信妳C6&99,會Proud of you.

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主你好唔妥你奶奶架?老人家病唔係大曬,但你咁都睇唔開,你d思想都幾幼稚同霸道喎!唔知俾你老公聽到你咁講,佢會點呢?
既然唔止你老公要去,姑仔都要去,又何必嬲丫,我好相信你老公都好掛住你地同好想錫錫抱抱囡囡,不過依家非常時期,細路仔唔會識呷醋自己“麻 麻“囉,如果咁細個都介意呢d野,咁你做媽咪要好好教啦!你老公又唔係去玩唔返屋企,去睇自己阿媽,你都要覺得委屈?會唔會過份左呀?都唔洗你去服侍奶奶啦,我舅母15年前只係30歲咋,唔單止要返工湊仔,返到屋企仲要幫我阿婆抺身,煮飯佢食,帶佢睇醫生,處理果d大小便,足足3年都無怨過一句架!我阿媽都未有咁好對過佢自己阿媽。你都係安心照顧好兩個細路,唔好煩到你老公啦!要長大啦!嫁到個好老公,你有賺啦!

原帖由 patpat234 於 09-5-16 02:34 發表
仲有個大仔同一個細女

我大伯失左蹤好多年,我地冇人見過佢,不過佢好唔生性,所以我地都冇搵佢,亦冇報過警.

姑仔都有日日去,去小一日都比99鬧到飛起

...

水晶宮

為人父母...孝順自己父母...仔女睇系眼中...弟時自會有樣學樣孝順你地...
少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

唉~ 好在我62入院, 佢只係揾我99陪
不過佢陪唔到就想揾我個湊仔工人 (叫阿仔去婆婆住!) 嗰種朝9晚10坐响corridor無嘢做嘅陪!(62入親院99都會咁做)

屋企有長期病患者.. 生活會有好大轉變, 慢慢嚟啦~ 同老公傾吓.. 叫佢同99講講, 人力有時窮, 呢d係出期抗戰, 兩兄妹輪流去都得.. 咁樣大家都辛苦! 老人家又忍心嘅?

首頁

尾頁

跳至