自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人最近(2019年近兩三個月)上大陸中銀、工商、建行開戶口?仲要唔要提供深圳住址?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

clcsandy 發表於 19-10-22 08:42
有無人最近(2019年近兩三個月)上大陸中銀、工商、建行開戶口?仲要唔要提供深圳住址?
...

我8月去開戶,華強北間中銀話要深圳地址,同埋大陸身份證等。工行要香港住址證明,不過最後佢地冇問我拎黎睇。

早幾日有jm至分享完開戶經驗,你爬下舊文先。

大宅

bosch 發表於 19-10-22 08:48
我8月去開戶,華強北間中銀話要深圳地址,同埋大陸身份證等。工行要香港住址證明,不過最後佢地冇問我拎黎 ...

謝謝。可以分享舊文link嗎?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

羅湖城工行開了,要香港地址証明,不用內地住址証明。

wcpcelia    發表於 19-10-22 10:16

子爵府

減齡達人勳章

...

我係中國工商銀行開戶口,唔洗深圳住址!
去大劇院地王個間工商開,商場入面,平日去冇咩人,預1小時,最好12點前去,12點佢地大部份職員去左食飯,有部自助機,跟住指示填資料,可以自己搞掂,唔明就問職員!
完成之後會有人來核對資料和拍照,同埋叫佢開通網上銀行,佢會幫你電話綁卡,之後自己去存錢,和簽名
你要有實名的大陸電話,要即時收到短信!去之前download 定中國工商apps,到時搞埋網上銀行!帶身份證,回鄉證,帶埋香港住址證明,帶埋税單,我寫家庭主婦就唔洗填個行,帶定¥1000人存錢,我個陣職員話我入幾多錢都得,我知有d分行要你一定要入¥3000,你最好預多d錢...仲有

子爵府

減齡達人勳章

仲有呢度好多post講大陸開戶,都好詳細!建議自己再去爬下文,我都係自己一個人返上去開電話卡同開戶

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

星期六剛去了工商,你揾返我個po 有講。
(唔洗)

侯爵府

...

上星期日去海岸城工行開戶,唔洗大陸地址

大宅

ming1020 發表於 19-10-22 10:49
上星期日去海岸城工行開戶,唔洗大陸地址

謝謝各位!我打左去工商,現在上羅湖搞電話咭,然後去銀行。電話咭聯通好定中移動好?邊隻價錢?

侯爵府

clcsandy 發表於 19-10-22 11:04
謝謝各位!我打左去工商,現在上羅湖搞電話咭,然後去銀行。電話咭聯通好定中移動好?邊隻價錢?
...

我用一卡兩號,如果唔係成日用,就睇價錢買啦,我覺得冇所謂

珍珠宮

clcsandy 發表於 19-10-22 11:04
...

講質素,聯通冇得同中移動比,睇市值就反應到,聯通價錢比較平,睇你點選擇。

水晶宮

Moti 發表於 19-10-22 11:17
講質素,聯通冇得同中移動比,睇市值就反應到,聯通價錢比較平,睇你點選擇。
...

冇錯, 用落的確麻麻, 但勝在平, 不是成日在大陸先岩, 成日用就唔好用聯通, 如果冇平價plan (e.g. RMB 6/月, RMB1 /800M), 有時上到去冇平價plan, 就唔好上聯通台.

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

howmuch 發表於 19-10-22 11:24
冇錯, 用落的確麻麻, 但勝在平, 不是成日在大陸先岩, 成日用就唔好用聯通, 如果冇平價plan (e.g. RMB 6/月 ...

通常關口既聯通櫃位就有港人用既平價PLAN
我個陣係深圳灣口岸開

wcpcelia    發表於 19-10-22 14:34
天朗氣清

水晶宮

tinlong22 發表於 19-10-22 12:36
通常關口既聯通櫃位就有港人用既平價PLAN
我個陣係深圳灣口岸開

有就好了....., 但我朋友上月上去冇RMB6 plan, 得返幾十蚊月費..., 結果要去鴨記買卡+微信網上認證.

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

ICBC 唔需要深圳地址

象牙宮

回覆樓主:

我開工商唔使,只要香港英文地址證明

大宅

無話可說 發表於 19-10-22 12:47
我開工商唔使,只要香港英文地址證明

我買左中移動,喺ICBC開埋戶口,搞掂曬!(emoji)謝謝各位!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

clcsandy 發表於 19-10-22 13:50
我買左中移動,喺ICBC開埋戶口,搞掂曬!(emoji)謝謝各位!

請問中移動多少$?

大宅

agugi 發表於 19-10-22 17:38
請問中移動多少$?

$100一年,每月有1GB, 開通埋香港漫遊。一年過后每月$24人仔。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至