想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我 2016 年開始IUI 生涯..... 到諗住私症IVF , 咁岩又話提早左DD 俾我做IVF... 咁就繼續等公家... 終於等到....要食避孕藥, 一個月黎m 開始療程, 點知打打下針 又中手足口 被迫停療程... 又隔左 幾個月重新食 避孕藥 , 之後又話內膜太厚又停左.... 要排 2 個幾月照宮腔鏡....

行到呢度, 真係覺得好厭... 我同老公講不如放棄啦,佢竟然叫我試到40 歲先放棄.... 係佢心目中打針, 食藥, 抽血... 好似易過食生菜咁....

複式洋房

Joey1088 發表於 19-10-25 18:26
我 2016 年開始IUI 生涯..... 到諗住私症IVF , 咁岩又話提早左DD 俾我做IVF... 咁就繼續等公家... 終於等到 ...

樓主唔好傷心 你老公都係理性啫 做ivf真係有好多阻滯架 一d都唔易 我明白架 我都係咁 加油 祝你好孕

大宅

我 2016 年開始IUI 生涯..... 到諗住私症IVF , 咁岩又話提早左DD 俾我做IVF... 咁就繼續等公家... 終於等到 ...

其實係未可以去私家照宮腔鏡?私家都唔貴,一萬左右,唔需要等!政府真係下下都要排隊,女人就係時間唔等人

大宅

我自己覺得其實睇下邊個想要小孩多d 嘅。是因為我想要小孩,老公有無小孩都無所謂,所以我其實已抽了很多次卵做晒呢d 其他檢查,我都會好想繼續做落去。反而我老公真係無所謂。佢肯配合我已經好開心

大宅

我都唔係1 take即時去ivf。。。
初診檢查發現輸卵管有結構上嘅問題
跟住又排期做手術,
做完手術抖咗兩個月。
後尾臨開針前自己又中咗甲形流感
病足一個月,失埋聲,又要推遲開針

雖然大家都知時間唔等人
但身為同路人好想鼓勵你一下

如果經濟上ok,考慮吓私家做宮腔鏡。
真係可以buy time

大宅

40政府仲肯同你做真係好好喎!我聽講係冇得做,因為成功機會好低!我都係40先做ivf,但去私家做,上年7月去book,9月就開始做,而家bb四個幾月啦!如果政府真係攪得耐,都建議去私家check咗先,因為一過四十,機會率跌得好快!

大宅

我哋做人夫嘅見到老婆為咗生bb而咁辛苦,特別係塞藥,同埋打肚皮就最金。

大宅

wingyuT 發表於 19-10-25 18:37
其實係未可以去私家照宮腔鏡?私家都唔貴,一萬左右,唔需要等!政府真係下下都要排隊,女人就係時間唔等 ...

政府好多都要自己做, 可能佢覺得安全d ! 我之前係仁安照過輸卵管同 其他檢查..... 但都要我係醫院再照 宮腔鏡.... 我又冇瘜肉 , 睇私家佢都話照落唔似內膜癌果d

大宅

awesomebreaks 發表於 19-10-25 18:31
樓主唔好傷心 你老公都係理性啫 做ivf真係有好多阻滯架 一d都唔易 我明白架 我都係咁 加油 祝你好孕
...

係囉, 諗住左 3 年 終於可以開針 拿拿林搞掂啦⋯⋯ 點知拖下拖下又年尾喇, 多謝你明白

大宅

yhyeung 發表於 19-10-25 20:18

我自己覺得其實睇下邊個想要小孩多d 嘅。是因為我想要小孩 ...

佢初初唔想我做架 , 仲話我心急 ! 因為我結婚無幾耐就去私家同排公家....我本身多囊初初都急, 之後做做下心身都好攰.....

大宅

Kat00Kat 發表於 19-10-26 01:43
40政府仲肯同你做真係好好喎!我聽講係冇得做,因為成功機會好低!我都係40先做ivf,但去私家做,上年7月去 ...

我 27,28 排 , 31 歲咋而家..... 佢係叫我試到 40 歲! 唔得先認命

大宅

xanexane 發表於 19-10-25 20:40
我都唔係1 take即時去ivf。。。
初診檢查發現輸卵管有結構上嘅問題
跟住又排期做手術,

多謝你鼓勵呀⋯⋯ 同路人 ^_^

原來IVF 呢條路真係唔易行 ! 祝好孕

大宅

Joey1088 發表於 19-10-28 14:23
我 27,28 排 , 31 歲咋而家..... 佢係叫我試到 40 歲! 唔得先認命

哦!原來係試到40啫咁後生就咁早排?就算係政府都係自費頸目,都要10萬8萬喎!

大宅

陶淵明 發表於 19-10-26 16:12
我哋做人夫嘅見到老婆為咗生bb而咁辛苦,特別係塞藥,同埋打肚皮就最金。
...

所以真係要錫老婆 ! 睇都覺得辛苦.... 針唔拮到肉唔知痛丫..... 我地做女人嘅, 真係承受左好多! 雖然有d 男人係好好嘅.....

但我老公係 , 我猶疑望住唔敢拮,佢會話快d 打啦, 拿拿林拮落去係啦 真係想殺左佢 !

大宅

Kat00Kat 發表於 19-10-28 14:29
哦!原來係試到40啫咁後生就咁早排?就算係政府都係自費頸目,都要10萬8萬喎!
...

咁我本身都唔正常嘛, 但又想有小朋友! 好彩早排咋... 試足 3-4 年都唔成功.....

大宅

Joey1088 發表於 19-10-28 14:33
所以真係要錫老婆 ! 睇都覺得辛苦.... 針唔拮到肉唔知痛丫..... 我地做女人嘅, 真係承受左好多! 雖然有 ...

之前去仁安啲姑娘就交打針, 佢話其實先生可以幫手打。我心諗,我都驚過你我點幫你打針, 唯一樣嘢我可以做到嘅就係,打針之前我跳舞畀我老婆睇。 當然跳,就梗係跳一啲好滑稽好卡通嘅舞步, 例如妖怪手錶。

大宅

Joey1088 發表於 19-10-28 14:33
所以真係要錫老婆 ! 睇都覺得辛苦.... 針唔拮到肉唔知痛丫..... 我地做女人嘅, 真係承受左好多! 雖然有 ...

純粹講笑,我老公仲搞笑,佢都唔係憐香惜肉架,佢話都係你痛又唔係我痛,所以佢幫我打針一d 都唔驚,我初頭好怕自己打針,點知後來佢要轉咗去第二度做嘢,所以我要一個人喺hk, 因為我被迫要學打針,點知試落原來我自己打得仲好過佢。自此我中意自己打針,有時仲會覺得自己打得好好一滴血都無而讚自己!

ivf 的確唔係容易嘅,不過換了心態,試下用輕鬆d 嘅角度睇事物,你會無咁大壓力。

大宅

Joey1088 發表於 19-10-28 14:37
咁我本身都唔正常嘛, 但又想有小朋友! 好彩早排咋... 試足 3-4 年都唔成功.....
...

咁唔洗擔心,我40歲都可以成功,你咁後生一樣得嘅!

禁止訪問

大宅

Joey1088 發表於 19-10-28 14:25
多謝你鼓勵呀⋯⋯ 同路人 ^_^

原來IVF 呢條路真係唔易行 ! 祝好孕

我成功bingo了
希望你接我好孕,快快中獎

首頁

尾頁

跳至