自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

更新第一次一個人去日本、計劃第一次行程、請大家幫幫手、謝謝

第一天: 成田機場 抵達東京市區 ( 東京Skyliner京成電鐵 + 東京地鐵乘車券套票) → 淺草酒店飯店Check in → 淺草雷門 → 東京晴空塔

第二天: 淺草酒店飯店→東京誓願堂(銀座線→赤坂見附站) → 東京車站(KITTE) → 銀座購物

第三天: 新宿(明治神宮外苑)→日本創價大學→創價大學正門東京富士美術館→ 東京上野車站與御徒町車站→ 阿美橫丁(買手信)

第四天: 淺草酒店飯店→
台場海濱公園(Diver City Tokyo Plaza、富士電視台、台場海濱公園、彩虹大橋和自由女神像)

第五天: 淺草酒店飯店離開 → 上野恩賜公園 → 東京上野車站與御徒町車站→ 阿美橫丁(買手信) - 羽田機場回程

侯爵府

lkolks 發表於 19-10-27 10:23

一定要住淺草? 我個人覺得來回機場要方便d 比較好,拎住行李左轉右轉好辛苦,加埋好多站既出口冇電梯比較煩。 另外第四日點解會去左新宿再去台場? 預一天時間整天玩台場比較好。

瑪瑙宮

大廚勳章

winner128 發表於 19-10-27 11:07
一定要住淺草? 我個人覺得來回機場要方便d 比較好,拎住行李左轉右轉好辛苦,加埋好多站既出口冇電梯比較 ...

我都覺得着上野可能比較好啲。。。去機場方便

但我自己就多數會揀新宿。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

回覆 winner128 的帖子

其實日本未去過、見住淺草唔貴、有冇好介紹呀 第四日打多左新宿兩個字

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我黎緊都同呀囡2個去東京,會住新宿Prince Hotel,有無JM知道呢間酒店好唔好?
因我都係第2次去,之前去係1x年前跟團去
所以完全係生手(emoji)(emoji)(emoji)
以下係我既 planning:

Day 1:下午3點到機場,去酒店check in,跟住行新宿
Day 2:行原宿同渋谷
Day 3: Outlet(未諗到去那個)1日shopping
Day 4: 富士山1日遊(跟1日團)
Day 5:築地市場和去銀座
Day 6:上野,淺草,池袋??(未諗到點plan)
Day 7: 12點機回香港

請問我個行程ok ma?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去teamlab玩,朋友話好正。

我11月尾去都買左票了

wcpcelia    發表於 19-10-28 10:07

侯爵府

lkolks 發表於 19-10-27 11:17
回覆 winner128 的帖子

其實日本未去過、見住淺草唔貴、有冇好介紹呀 第四日打多左新宿兩個字

不如揀住上野啦,出機場方便,就算搭JR 或地下鐵都方便。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我上年12月都自己去左東京5日,唸起都超開心。可惜今年冇時間自己一個去旅行。
你可以禁我個名睇返我的主題,可以睇到我上年的行程做個參考。

侯爵府

rebecca0113 發表於 19-10-27 11:36
我黎緊都同呀囡2個去東京,會住新宿Prince Hotel,有無JM知道呢間酒店好唔好?
因我都係第2次去,之前去係 ...

酒店位置好,但你第一天到步到新宿已經六七點,你個行程只得第一天行新宿,覺得夠唔夠行?

男爵府

回覆樓主:

記得download 乘換案內
睇點搭車

男爵府

我個人認為如果去美術館, 不如去六本木區, 有國立新美術館和21-21 designsight, 呢一帶又多野影, 又有得shopping. 上野公園內又係好多美術館。

明治神宮坦白講無咩野睇, 除左星期日多人結婚外。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

winner128 發表於 19-10-27 11:58
酒店位置好,但你第一天到步到新宿已經六七點,你個行程只得第一天行新宿,覺得夠唔夠行?
...

好,我再諗諗點改先,謝謝你的意見(emoji)(emoji)

大宅

rebecca0113 發表於 19-10-27 11:36

day6我會去淺草先,上野成十點先慢慢開始旺。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

成田去淺草,可以搭橙色線 Access 向羽田方向,直達淺草的

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

比我會選住上野

大宅

shinjuku prince 房唔大唔新但搭車行街算方便!漁市場搬咗,你去築地打算做乜?銀座主要係high end百貨公司,池袋又係百貨,其實新宿已經大把百貨公司行,有冇需要去銀座池袋呢?如果阿女鍾意打咭影相,應該去台埸team lab!如11月尾可以揾地方睇埋紅葉

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

你會唔會好鐘意shopping買衫的?
我覺得用一日行原宿同涉谷係太多時間。因我自己對買衫麻麻地的。所以day2 如有時間餘下,可以返新宿再shop。
個人意見

珍珠宮

casschoi 發表於 19-10-27 13:22
shinjuku prince 房唔大唔新但搭車行街算方便!漁市場搬咗,你去築地打算做乜?銀座主要係high end百貨公 ...

Team lab??是在那區?
我要搵搵先

珍珠宮

我係好媽媽 發表於 19-10-27 13:27
你會唔會好鐘意shopping買衫的?
我覺得用一日行原宿同涉谷係太多時間。因我自己對買衫麻麻地的。所以day2 ...

呢個提意都唔錯,我改改,謝謝

首頁

尾頁

跳至