自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

隔壁有兩個仔,大嘅讀幼稚園,細嘅未入學,媽媽似乎一打二,成日鬧仔,有時重趕個大仔出門口大吵大鬧,仔仔勁喊。爸爸應該工作忙碌,早出晚歸。
我怕會出事,但係我同鄰居唔熟,有冇咩可以做,可唔可以找社工幫佢?我唔想出面,怕到時面左左...

大宅

RYBB 發表於 19-10-30 22:48
隔壁有兩個仔,大嘅讀幼稚園,細嘅未入學,媽媽似乎一打二,成日鬧仔,有時重趕個大仔出門口大吵大鬧,仔仔 ...

或者你試下平時見到面,主動傾下計,話得閒過嚟姨姨度玩下玩具,講多幾次可能個媽媽都會想試下放低個小朋友去你度,咁媽媽可以鬆一鬆然後再重新加油出發

男爵府

BK Milk勳章

只係鬧我唔會多事。

子爵府

如只係大大聲、無家暴,都無乜可以做

水晶宮

兩個仔如果曳,鬧都唔為過。只要唔係過度體罰,唔需要介入。

大宅

lindia 發表於 19-10-30 22:56
如只係大大聲、無家暴,都無乜可以做

大大聲趕個仔出門口,自己關門,由得個仔自己留係走廊喊,走廊有個窗,我真係怕仔仔有咩意外...

珍珠宮

畀面勳章

1拖2,呢個媽咪都好大壓力。可能小朋友唔聽話呢,觀察但唔需要介入。如果鄰居介入,個媽咪分分鐘更大壓力,知道自己鬧仔影響咗鄰居,唔敢鬧,又教唔掂,谷谷埋更弊

子爵府

醒目開學勳章

隔壁有兩個仔,大嘅讀幼稚園,細嘅未入學,媽媽似乎一打二,成日鬧仔,有時重趕個大仔出門口大吵大鬧,仔仔 ...

我都曾經試過咁嘅日子,自己都想死,老公一至六反工,我長期一對二,湊住兩個邊都去唔到除咗買餸,仲要拿拿聲,希望個媽媽忍耐下,小朋友乖乖地

wcpcelia    發表於 19-10-31 15:17

珍珠宮

回覆樓主:

我都有2個小朋友的媽媽,大的小二, 小的k3, 覺得其實都好累。 平時又要煮埋午餐拎去學校比大的食, 又要做家務煮飯,又要幫2個小朋友睇功課。 而小朋友又會慢吞吞做, 做下又一起玩下, 好激心的。

有時都為小朋友的事情同老公吵, 真的好想丟下走人去輕鬆下。

禁止訪問

翡翠宮

RYBB 發表於 19-10-30 23:35
大大聲趕個仔出門口,自己關門,由得個仔自己留係走廊喊,走廊有個窗,我真係怕仔仔有咩意外...
...

唉……

咁湊法,好痛苦~

可能個媽咪關左門,自己係屋入面哭~

大宅

小manman 發表於 19-10-31 00:41
唉……

咁湊法,好痛苦~

就係知媽媽好辛苦,有時聽到d鬧仔說話已經似媽媽發洩,所以怕佢地出事...

珍珠宮

有機會平日行出行入遇到打個招呼先,熟咗先,日後睇下點

男爵府

回覆樓主:

個仔大下大下就無事,我以前都遇過,會過的。

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

趕左出門,你咪幫手留意下個小朋友有冇做危險動作囉

但人地家事,下下問3問4,咁你就做左人地99的角色,個阿媽皮氣好就係咁2應酬下你就算,若果個阿媽皮4唔好,可能話埋你,到時關係咪仲差。

伯爵府

回覆樓主:

我以前住隔離位「陳太」又係有2個仔, FTM 1打2, 由對仔小學鬧到上中學

水晶宮

回覆 bb1027 的帖子

x2。
最多幫吓眼留意吓。

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

遇到佢地,我會先打招呼讚小朋友可愛,媽媽好叻'一個湊2個',同小朋友講要聽話……去打開話題同熟咗先,之後再睇吓或主動同個媽媽傾吓,又可以買d健康小食/水果請佢地食……去建立關係先,如自己有時間,就話都可以幫吓手咁……

男爵府

湊兩個相隔咁近既仔,真係會人都癲。仲要老公無幫手,真係24小時on call。情緒失控崩潰都係正常,佢無打就算了,家家有本難念的經,唔係個個都啱或者有條件跟唔打唔鬧果套教育方法。
做人,5好難为自己

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至