0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB因為早產,所以住左兩個半月NICU, 一直以來係醫院都係用奶咀食奶,從來無埋過身,因為醫院要阿b拆晒所有儀器先比埋身,但當拆晒可以埋身,BB就唔識食乳頭,姑娘話佢已習慣奶咀, 我好想埋身餵,但每次BB都推開我,大喊,結果我又泵返比佢食。。。我不停試埋身,不停又被拒絕。。真係心傷透。。而且人好攰。。每餐都要泵奶,餵奶,再洗奶樽。。好多人話咁辛苦就轉奶粉啦。。。但我唔想,因為人奶始終對早產BB好。。。而且我既然有,點解唔比最好,最適合佢需要既人奶呢。。。今日,我又一次埋身失敗,佢喊得比之前大聲。。我真係心都碎埋。。自己都忍唔住喊。。我可以點做。。。

複式洋房

回覆樓主:

我bb都係早產b啊,都係nicu留左2個星期,無埋身啊。 你唔好俾太大壓力自己,你都盡左自己能力餵人奶。 埋身今次唔得咪下次,只要bb健康就ok。

我都係揼媽,係星期六日無咁累先試下埋身。

複式洋房

Chan5c 發表於 19-11-7 15:47
我bb都係早產b啊,都係nicu留左2個星期,無埋身啊。 你唔好俾太大壓力自己,你都盡左自己能力餵人奶。 埋身 ...

因為我b住左兩個半月,所以返來而家更難埋身,佢一埋就大喊

複式洋房

kwanmemory 發表於 19-11-7 15:54
因為我b住左兩個半月,所以返來而家更難埋身,佢一埋就大喊

有啲媽媽成5個月先成功。
bb要埋身就自己會嫁啦,你可以未到佢好餓時試下,或者佢醒時又試當餐後甜品俾佢。 你咁大壓力,bb都會feel到,就會愈抗拒。 你都努力俾人奶bb,都有抗體俾到佢,你最緊要都係bb健康。

慢慢黎啦,人奶路仲好長,加油

複式洋房

Chan5c 發表於 19-11-7 15:59
有啲媽媽成5個月先成功。
bb要埋身就自己會嫁啦,你可以未到佢好餓時試下,或者佢醒時又試當餐後甜品俾佢 ...

明白,我會再努力,只係今日佢特別抗拒,我積埋咁耐忍唔住喊了,謝謝你鼓勵我啊

複式洋房

kwanmemory 發表於 19-11-7 16:01
明白,我會再努力,只係今日佢特別抗拒,我積埋咁耐忍唔住喊了,謝謝你鼓勵我啊
...

有咩唔好積積埋埋啊。
加油

複式洋房

Chan5c 發表於 19-11-7 16:37
有咩唔好積積埋埋啊。
加油

謝謝你鼓勵,好好多了

大宅

kwanmemory 發表於 19-11-7 15:06
BB因為早產,所以住左兩個半月NICU, 一直以來係醫院都係用奶咀食奶,從來無埋過身,因為醫院要阿b拆晒所有 ...

我bb都係出世住左一排醫院,又係唔肯埋身。最後因爲太大壓力同完全唔夠休息,攪到面癱。所以放棄左餵人奶,姑娘都無迫我。話餵奶粉其實無問題,最緊要媽媽身心健康,甘先有能力照顧Bb.媽媽你好勁,一直堅持住。唔好比甘大壓力自己。

大宅

我做咗三個幾月泵媽,因為之前同個仔埋身都啜損!
但奇蹟地呢幾日再試埋身都食得好好!
可能大個仔咗,夠力啜!
所以唔好放棄,BB總有一日會俾到驚喜你

大宅

BB因為早產,所以住左兩個半月NICU, 一直以來係醫院都係用奶咀食奶,從來無埋過身,因為醫院要阿b拆晒所有 ...

我BB雖然唔係早產,但佢1個月嘅時候,都係唔鍾意埋身,一埋身就發癲,大喊打人。我初初都冇佢辦法。所以都係泵出嚟俾佢食。但係之後慢慢,佢大啲,大概兩個月後,佢突然間就想埋身,而且突然間慢慢鍾意。所以唔好灰心,BB可能太細覺得埋身辛苦又唔識食先至唔鍾意。你盡量泵奶保持着奶量,等有一日BB回心轉意。或者你可以帶BB去母乳顧問睇一睇有冇吸啜或者
姿勢問題。千祈唔好逼佢食,試完,佢唔食就算,越迫越唔鍾意。

別墅

唔好俾自己咁大壓力,我bb 37week出世~當初都不斷推開我不斷喊,一次比一次喊得大聲~最後連我都一齊喊埋,我就決定唔再勉強,點知差唔多到3個月,佢又肯埋身食返~雖然都半泵半埋身~但已經好滿足~
我估早產b 埋身對佢地黎講好辛苦,俾啲時間bb大少少再試下埋身啦,夠力就無咁抗拒!加油啊!

大宅

我b女早產住左一個月院又係唔埋身、其實理唔到身都唔洗唔開心既、泵出黎可以知道奶量又唔洗太累

複式洋房

回覆樓主:

我都係全泵媽,一開始太塞
又成日發炎,最後bb用慣樽唔識埋身
全泵真係好攰,搞完一輪要仲要洗奶樽
不過 向好果面諗啦
Bb都有我地既奶奶飲,好幸福架
仲可以俾其他人幫手餵
爸爸餵當增進感情,自己都可以拎樽餵佢架!
對有d無奶既媽媽黎講,羨慕Tim la

我第一次俾bb推開都有dd失落
但佢好多奶飲,我又知佢飲幾多
宜家肥肥白白,個個都讚我叻

複式洋房

唔好灰心,唔洗比咁大壓力比自己。我個B出世都係喺NICU, 仲要做手術添。但係我去醫院嘗試埋身, Bb 開始嗰陣唔識啜,我堅持同佢博力,之後就好好多。有時我要比佢好餓好餓,跟住再埋身冇得揀嘅情況下佢只好啜。係要啲耐性㗎,先苦後甜,努力加油!

複式洋房

我做媽媽了 發表於 19-11-8 13:17
我b女早產住左一個月院又係唔埋身、其實理唔到身都唔洗唔開心既、泵出黎可以知道奶量又唔洗太累
...

知道奶量都係好,但真係好攰,因為下下泵奶洗樽奶座奶,餐餐都用多半個幾鐘(emoji)

複式洋房

貝貝貝兒 發表於 19-11-8 17:37
我都係全泵媽,一開始太塞
又成日發炎,最後bb用慣樽唔識埋身
全泵真係好攰,搞完一輪要仲要洗奶樽

知道,我再睇下佢情況,如果佢再拒絕我,一陣佢驚左飲奶我仲擔心,又或者佢驚左我好似逼佢咁

複式洋房

CaddieCadd 發表於 19-11-9 20:46
唔好灰心,唔洗比咁大壓力比自己。我個B出世都係喺NICU, 仲要做手術添。但係我去醫院嘗試埋身, Bb 開始嗰陣 ...

好餓我又未試過,因為佢大喊入好多肚風,或者佢試過啜到一陣,但佢一鬆口就再啜唔返,就係咁喊,不過,真係要堅持,比多d耐性,謝謝你鼓勵

複式洋房

liiii22 發表於 19-11-7 22:13
唔好俾自己咁大壓力,我bb 37week出世~當初都不斷推開我不斷喊,一次比一次喊得大聲~最後連我都一齊喊埋 ...

知道,再比多d時間佢啦,可能真係對佢來講辛苦,要慢慢來

複式洋房

mommy2015 發表於 19-11-7 21:40
我BB雖然唔係早產,但佢1個月嘅時候,都係唔鍾意埋身,一埋身就發癲,大喊打人。我初初都冇佢辦法。所以都 ...

謝謝你,母乳顧問可以邊到搵啊

複式洋房

yipyip82 發表於 19-11-7 19:57
我bb都係出世住左一排醫院,又係唔肯埋身。最後因爲太大壓力同完全唔夠休息,攪到面癱。所以放棄左餵人奶 ...

知道,咁你而家面攤好返未啊?你都要加油啊

首頁

尾頁

跳至