懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得陀B都唔係甘大驚小怪! 我照琴高琴低! 照拎重野! 照矛低!
有好多時唔係身邊隨時隨地都有人幫,所以咩都要自己
做!
我搬水都要照搬.. 但我一啲事都冇!

男爵府

TseU 發表於 19-11-7 23:33
我覺得陀B都唔係甘大驚小怪! 我照琴高琴低! 照拎重野! 照矛低!
有好多時唔係身邊隨時隨地都有人幫,所 ...

我都係,要湊大仔,比佢玩死,又係要琴高琴低,到宜家38w 仲要我抱,去超市買幾袋野照拎,連收銀都叫我小心d 好重,家務換床單被單掃地拖地,執玩具等,同仔瞓覺晚晚比佢借力一腳踢落肚,好似仲忙過未有bb.

大宅

頭3個月有小心d,粗重野全部唔做,係婦產科醫生叫我唔好做。
過咗3個月開始會擒高擒低,同埋會踎低彎腰。
不過家務交晒畀老公,有藉口做女皇

我係第1胎,老公同家人都緊張d

大宅

今日6wk, 都要擔梯將d box file 由層架最低搬到高過頭的最高層。。因為未同公司講。。

大宅

nss711 發表於 19-11-7 23:54
今日6wk, 都要擔梯將d box file 由層架最低搬到高過頭的最高層。。因為未同公司講。。 ...

你冇同公司講.. 但係有啲真係要你做而你又局住做..
你擔唔擔心.. 或者你可以暗示比公司知..
始終返工上太多野你真係應付唔來..
有人做到就交比人做..
我就冇人幫先冇辦法都要自己黎。

大宅

有,本身教n班,一路捉仔捉到36w放產假

男爵府

我做外展,日日都要出去,又要蹲低,屋企又有大寶要抱,抱到過左預產期都仲抱,又上落樓梯同斜路,無乜問題吖。係你嘅始終都係你嘅。

大宅

今日6wk, 都要擔梯將d box file 由層架最低搬到高過頭的最高層。。因為未同公司講。。 ...

你要快d同公司講,千祈唔好等到3個月後先講,同公司講左就唔好再做粗重嘢,頭3個月未穩定架

大宅

我通常唔搏 有時搬檯搬櫈果d咪同佢講唔方便 搵file果d就盡量小心d 不過我2-3wk唔知自己有左 因為未到月尾 通常月尾姨媽先黎 仲同c6去左泰國 拎住個20kg行李箱上上落落 仲因為追飛機係機場極速跑左起碼400m 好彩無見紅無事 返到香港再check已經4wk幾 好在8wk照到bb無事

複式洋房

未同公司講,都要同上司講呀
同上司夾下工作調配,同埋之後既人手安排~

大宅

S_F 發表於 19-11-8 08:55
未同公司講,都要同上司講呀
同上司夾下工作調配,同埋之後既人手安排~
...

其實好矛盾 未夠3個月又唔想同人講 公司好多8婆一講就通天 個個好似食花生等睇戲咁陀得穩由是可 touchwood有咩事班8婆真係.... 所以捱到點都過左3個月以上先講 或者見哂肚咁 通常同同事講唔方便佢地都明既 可能女上司多 所以有時都好睇公司係點

複式洋房

rainbowflower 發表於 19-11-8 09:00

其實好矛盾 未夠3個月又唔想同人講 公司好多8婆一講 ...

你又岩
我好彩女上司人好好,我一發現有左同佢講,雖然佢有少少呆左,但so far都好好。
見我無同其他同事講過一句,都好配合咁同同事講我只係唔舒服。
到左見肚時,成班同事先知我有左

大宅

回覆 rainbowflower 的帖子

係...就係因為公司好多大嘴巴, 所以我想陀穩D先講, 當然我都有睇自己情況覺得應付到, 咪慢慢搬...不過真係喘氣左辛苦D, 好彩搬野應該唔係經常性 (希望)

大宅

nss711 發表於 19-11-8 09:44

係...就係因為公司好多大嘴巴, 所以我想陀穩D先講, 當然我都有睇自己情況覺得 ...

我都係 以前一次過搬3-4個file 宜家咪1-2個螞蟻搬家咁行多幾次 以安全為先 有時太重會搵男同事幫下手我好彩都唔係成日要搬野

大宅

呢度男同事通常比較高級, 秘書文書都係女同事呀...好難開口要求男同事幫手

大宅

nss711 發表於 19-11-8 10:18

呢度男同事通常比較高級, 秘書文書都係女同事呀...好難開口要求男同事幫手 ...

咁又係 所以都要睇返公司本身係點去決定幾時講同點做

大宅

其實都係量力而為, 做開嘅其實都知點用力, 整到BB你自己都知後果. 有大B嘅媽媽都係要留意下姿勢唔好整傷自己同BB, 其實keep 住做家務做粗重有邊個奶奶阿婆唔係咁做, 帶大幾多個小朋友. 姿勢/用力/借力做啱就唔會有事.

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

唔係大驚小怪,好似我咁一驗到有通常第2日就見紅, 試過訓床都保唔住, 保得住的都訓起碼3個月,除左沖涼食飯去洗手間, 全日都要訓床,真係訓到腰都痛。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至