自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

(更新之最後決定)
我決定留喺舊公司喇,因為同家姐分析過,無乜事發生又無紅假的話,就出足$7000一個月,但係如果撞到多紅假而我個仔又唔生性,突然病幾日的話,嗰個月就真係出唔足糧,到時候又點呢?又因為part time 關係,你請多幾次事假,人地炒你其實好易,到時候我係咪兩頭唔到岸呢?

大宅

回覆樓主:

到我自己:而家份長工未過試用期 ,返9點放5點,5.5日工作。放工時間我講明唔可以ot,因為我要湊仔煮飯等等,女上司都明白亦答應咗我要準時走人呢個條件。公司細細好多嘢一腳踢,資源都一般。但細公司,佢話臨時有事要請假都無問題嘅,有得傾。
女上司初時都好好,不過我做到第2個月中左右,佢d脾氣開始嚟料,尤其大老闆比咗d豬頭骨比佢跟,佢就會黑面同另一個老闆狂呻,然後就揀d豬骨比我同佢分擔做吓咁,呢方面我無乜所謂,當學吓adhoc 嘢,而且返工做嘢都無得你揀要做d乜㗎啦。
但最近,女上司又好似開始癲癲地,唔多願睬我,但隔一日又企響我隔離好似朋友咁傾閒偈⋯⋯
續下⋯⋯

大宅

回覆樓主:

佢比大老闆牽引住情緒,而我就比女上司嘅高低起嘅情緒牽引返我。我就萌生咗趁未過試用期前,去見吓工睇吓自己走唔走得甩。
點知,真係得咗。不過係part time clerk ,係一間大規模嘅企業公司,返9點放3點,5日工。我可以接阿仔放學,cut咗個無乜用嘅功課輔導補習班,將呢筆補習錢就當係我搵少咗嘅錢。而我就打算自己跟返個仔功課,佢邊做功課,我邊煮飯,食完晚飯都可以大約7點鬆d同佢溫吓書,唔洗好似而家夜晚8點返嚟先食飯沖涼,改正完再溫一陣書已經9點幾。未計阿仔嘅狀態好唔好,如果狀態唔好,三催四請,起碼佢要10點幾先搞掂手尾。
續下~

大宅

回覆樓主:

問題嚟喇,如果你哋係我,本身搵一萬幾千嘅長工,搵唔算多但係同老公供樓後都比較鬆動些少,阿仔外判比人跟功課,雖然都要我再跟多少少,但係都少咗部份勞氣時間。
而如果我選擇part time,自己教返自己個仔,結果好定壞都無得怨,但阿仔放3點幾之後就可以返屋企,唔洗一直在外7點幾8點先返到屋企。不過,我就搵少咗一半,要洗錢就無咁鬆動。
你哋係我,會點揀?
錢?定係阿仔?
我要今日答覆對方做定唔做喇。

男爵府

如果我係你,我會做pt,仔女幾時都係自己教好,加上你個仔專注力不足要花更多時間去教佢,唔夠錢用咪邊做邊搵下囉,你宜家份長工咁影響情緒放工都無曬心機啦仲話返到去要跟功課,唔長遠喎,只係我個人意見。
Ps 我個仔係A仔,所以我食小d都要自己跟出跟入

男爵府

回覆樓主:

照顧阿仔先,長工可以再搵過,你轉咗工,個仔唔洗喺補習班度,d時間咁長係好辛苦㗎,仲有如果經濟真係許可咪搵少d睇住阿仔囉,到佢大d再睇吓點,有冇同老公傾吓先呢,不過比我我係會顧咗阿仔先

用戶要求終止服務

牛年勳章

會照顧咗個仔先,錢銀係無咁鬆動,未至於有壓力,一定睇咗個仔先,特別係佢喺屋企由媽媽跟功課會對佢好大幫助。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

mollybach 發表於 19-11-8 06:00
問題嚟喇,如果你哋係我,本身搵一萬幾千嘅長工,搵唔算多但係同老公供樓後都比較鬆動些少,阿仔外判比人跟 ...

Pt., 本身分工麻麻,亞仔又要夜返好辛苦,有得自己跟更係自己教好,小二仲有時間可以追返成積,一堆人補習冇乜用,又夜瞓又辛苦

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇你自己有冇耐性教功課
我自己一教功課會暴走,獅吼,抑鬱,崩潰
所以我功課外判 ,溫書就靠c6
我負責返工收工就同小朋友吃喝玩樂

wcpcelia    發表於 19-11-8 09:20

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

返part time,自己仔女當然自己跟,我唔讚成返功課班同一星期返足5日,外出補習要專科專補先好。

大宅

YIN0107 發表於 19-11-8 06:11
照顧阿仔先,長工可以再搵過,你轉咗工,個仔唔洗喺補習班度,d時間咁長係好辛苦㗎,仲有如果經濟真係許可 ...

有同老公講,佢無乜所謂,都係話搵少咗嗰d,就當係比咗補習費,不過自己跟返功課溫習囉,反正而家你都要再執手尾啦,默書嗰d又係你同個仔溫嘅,無分別喎。

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

我會選pt,因為可以陪住小朋友,另外因為份full time好似有點職場壓力咁,而人工方面,full time1萬幾千,其實如果減返功課班錢同返pt差唔多,咁只做pt好像差唔多。優點:1.時間free d 2.自己教仔放心點 3.啊仔早返屋企可以早點訓 覺,缺點就係錢揾少咗,要長時間對住小朋友,份新工環境唔知係點,同埋教功課會勞氣

大宅

momoakira 發表於 19-11-8 06:33
睇你自己有冇耐性教功課
我自己一教功課會暴走,獅吼,抑鬱,崩潰
所以我功課外判 ,溫書就靠c6

講真,小一時我耐性一般,都有暴叫問題,個後來上咗家長情緒班,調整咗自己會明白大吵大鬧無作用,但,我唔担保自己耐性去到邊⋯⋯

大宅

cookieman 發表於 19-11-8 06:49
我會選pt,因為可以陪住小朋友,另外因為份full time好似有點職場壓力咁,而人工方面,full time1萬幾千,其 ...

呢個係真,好怕自己選擇錯誤,變成兩邊不是人。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

mollybach 發表於 19-11-8 06:51
講真,小一時我耐性一般,都有暴叫問題,個後來上咗家長情緒班,調整咗自己會明白大吵大鬧無作用,但,我 ...

而家d功課同我細個學果d都兩樣野
中學自己教都未必夠補習專業
起碼佢地補幾間學校
知d學校最近考乜
再出題比學生
好過你大包圍甘幫小朋友溫書
有時讀書唔係齋睇勤唔勤力
都要貼題

伯爵府

畀面勳章

PT

子爵府

回覆樓主:

你自己學歷係點?英數都可以有能力自己教嗎?如果唔係最終又要外判......

子爵府

我可以好肯定話俾你聽, 自己跟一定嘔血, 咆哮, 如果耐性唔多情緒一定有影響. 因為我而家就係.

同你想法一樣,自己做PT,自己接放學跟功課溫書同買餸, 最重要係我教佢, 佢都唔係幾聽我講, 好似叫佢串字, 掛住玩, 可能我唔夠強硬.

我依家都諗緊點算, 點可以教佢好啲.

大宅

金三珣 發表於 19-11-8 07:05
你自己學歷係點?英數都可以有能力自己教嗎?如果唔係最終又要外判......
...

都係普通中五咁

別墅

mollybach 發表於 19-11-8 06:00
問題嚟喇,如果你哋係我,本身搵一萬幾千嘅長工,搵唔算多但係同老公供樓後都比較鬆動些少,阿仔外判比人跟 ...

當然揀pt 啦,我最怕壓力同比人影響情緒

首頁

尾頁

跳至