自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
如果過獅子山隧道時入錯線去了自動繳費, 而本身架車係冇這系統的話, 怎麼辦?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

vian 發表於 19-11-10 01:25
如果過獅子山隧道時入錯線去了自動繳費, 而本身架車係冇這系統的話, 怎麼辦? ...

獅隧會寄封信俾你,叫到去返獅隧辦公室個度交錢。

男爵府

2019新春慶豚圓

如果過獅子山隧道時入錯線去了自動繳費, 而本身架車係冇這系統的話, 怎麼辦? ...
直接去番獅隧辦公室交就得,有電話查詢

子爵府

試過罰百幾蚊
(唔肯定係咪獅隧)

人間劫紛紛
百年難磨今朝恨

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

要罰款嗎?

男爵府

好媽媽勳章

我老公返出九龍試過,跟住停係隧道口前果個office, 有工作人員出來,話佢知咩事,即場比返隧道費

wcpcelia    發表於 7 天前

大宅

回覆樓主:

寄信來可能唔止8蚊,再要加埋行政費等等隨時過百蚊
我見過有人唔小心入錯綫後停埋一邊,會有職員行埋來收錢
我未試過,但我認為快啲打俾獅隧處理

男爵府

謝謝你們!

男爵府

2019新春慶豚圓

會寄信俾你收隧道費及行政費

男爵府

2019新春慶豚圓

香港都好落後,搞自動收費十幾二十年,都係研究,討論,再研究,再討論,再研究。

每個新官上任,將硏究,討論重覆做一次,沒完沒了。

其實 RFID,車牌號碼辨識技術巳經進化左幾個世代,香港仲係用人手收錢。

仲話要超紐約,趕倫敦,一班廢柴搞自治。

侯爵府

獅隧呢,係寄信畀登記車主,帶埋封信正本去番獅隧或者營運嘅隧道公司總部交錢,封信會有寫有無加行政費。

通常首次記錄只會收番隧道費,唔一定加收行政費。

我嗰次叫我去寄信尼,叫我帶支票去獅隧或者將軍澳隧道補交隧道費$5,冇收到行政費。

男爵府

直接去運輸處交番錢就得,講日期時間地點車牌,C6試過,好似14日內就吾需要罰款

男爵府

我試過一次,但係係紅隧。我等左好耐,完全冇收過任何信件要我去交返錢

子爵府

Amy1974 發表於 19-11-10 05:12
香港都好落後,搞自動收費十幾二十年,都係研究,討論,再研究,再討論,再研究。

每個新官上任,將硏究 ...

而家係有自動收費喎,市民唔鐘意用,喺都揀用人工咋喎

男爵府

2019新春慶豚圓

野原美冴 發表於 19-11-10 08:56
而家係有自動收費喎,市民唔鐘意用,喺都揀用人工咋喎

係強制性使用,全部橋,隧道都用單一系統,取消收費亭。

子爵府

Amy1974 發表於 19-11-10 09:09
係強制性使用,全部橋,隧道都用單一系統,取消收費亭。

自由民主呀,要比人揀。唔需要強制,當所有人認為自動收費好,收費亭就會被自然淘汰。

男爵府

2019新春慶豚圓

野原美冴 發表於 19-11-10 09:21

自由民主呀,要比人揀。唔需要強制,當所有人認為自動收費 ...

交通系統係唔可以咁發展嘅。

土地資源有限,橋,隧道,馬路全部係公共資源。不受控制自由發展只有引致交通擠塞。

民主係所有人嘅共同利益之下,去保障個人選擇,而唔係只想有個人權利,唔顧義務。咁樣係曲解民主嘅意義。

禁止訪問

侯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

Amy1974 發表於 19-11-10 05:12

每個新官上任,將硏究 ...

固步自封。
搞笑前一兩年推電子貨幣,仲有人話香港人習慣用信用卡,係因為有信用

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Amy1974 發表於 19-11-10 09:56
交通系統係唔可以咁發展嘅。

土地資源有限,橋,隧道,馬路全部係公共資源。不受控制自由發展只有引致交 ...

我諗同之前搞電子道路收費計劃差不多
當時有人提出,如果費用係必須自動電子收費,咁政府(同隧道公司)可以掌握所有車輛出入記錄,市民會被監控云云。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊