自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

收到電話推銷, 係咪讀咗無壞, 還是可讀可不讀? 謝謝~

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

認受性得2年!

用戶要求終止服務

牛年勳章

唔一定要讀,直接考就可以,如果經 British Council 報,有網上練習可以做,亦可以報 course 讀。
未經許可,請勿轉載

男爵府

qqwong 發表於 19-11-15 10:40

只係讀?會考試嗎?

大宅

回覆樓主:

讀咗先,隨時考都可

珍珠宮

環保接龍勳章

qqwong 發表於 19-11-15 10:40

可報考:
1. 睇下自己英文程度
2. 方便報外國大學
3. 2年貨仔,想3年後報大學要再考過
4. 可以報考,唔洗讀佢D course, 自己上網或買啲pp來做

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

同TOEFL、SAT一樣,其實自己操題就可以了,買多基本exercise book更實際

wcpcelia    發表於 19-11-16 17:05

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

唔洗嘥錢讀,自己網上download啲past paper操吓就得。

子爵府

回覆 qqwong 的帖子

升學考Academic, 移民考General,如果想讀要睇下課程是否你需求

子爵府

KK20010609 發表於 19-11-15 11:31
唔使讀, 就咁考都得, 當時我仔中 5, 已經有七點五分。

你個仔好叻仔

大宅

大笨鐘 發表於 19-11-15 11:04
唔一定要讀,直接考就可以,如果經 British Council 報,有網上練習可以做,亦可以報 course 讀。
...
British Council課程貴嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

讀,有長有短,讀成年我都見過
考,緊係有需要至考,大拿拿幾千蚊考個試,無必要考黎做咩,validity又唔係一世
而家ielts推銷電話好凌厲,我女收過好多次。話未考問有無打算考點好點好,考左再問有無打算考好d,沒完沒了

子爵府

mizuho 發表於 19-11-15 11:30
同TOEFL、SAT一樣,其實自己操題就可以了,買多基本exercise book更實際

點解而家唔用TOEFL嘅?好似個個國家都用ielts

珍珠宮

gilgil39 發表於 19-12-26 20:24

TOFEL應該一直在用,但一般non-native speakers可能覺得TOFEL比較難。 IELTS有2個level,Academic (同TOFEL差不多)和General(用嚟入籍考試)。大陸人比較多考IELTS,但在美加,其實TOFEL比較多考試點,歷史都比較深。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-12-26 17:17
讀,有長有短,讀成年我都見過
考,緊係有需要至考,大拿拿幾千蚊考個試,無必要考黎做咩,validity又唔係 ...

請問如果中四過去英國讀書,咁幾時須要報考?定係可以唔考呢個試?先謝謝!

子爵府

mizuho 發表於 19-12-26 21:52
TOFEL應該一直在用,但一般non-native speakers可能覺得TOFEL比較難。 IELTS有2個level,Academic (同TO ...

咁即係用tofel or ielts result 都可以申請學校?

珍珠宮

gilgil39 發表於 19-12-26 22:07
咁即係用tofel or ielts result 都可以申請學校?

上心儀嘅學校網睇,每個學校都有收生要求

侯爵府

gilgil39 發表於 19-12-26 20:24

Toxxx 曾經發生過考生全球作弊案
很多大學都唔信它了
這事曾經拍成電影, 好像是泰國

子爵府

bks2014 發表於 19-12-26 22:47
Toxxx 曾經發生過考生全球作弊案
很多大學都唔信它了
這事曾經拍成電影, 好像是泰國