懷孕前後

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

點解大家好地地討論係要有人挑話炳?有人相信無任何影響好安全,有人就好驚擔心影響到未出世bb,而超級版主一而再再而三的封post 唔比討論繼續,點解唔可以delete 過激言論就算?我真心出post 係想有多些唔同訊息多些媽媽比建議,心理/身體方面或tg影響方面資料,超級版主,希望你高枱貴手,唔好再封post ,好多媽媽都好驚,好想知,定係其實你知道d咩,所以唔比討論繼續,post 如題,希望有任何資料大家繼續可自由討論,謝謝。

別墅

好似搬入時政擂台,個度繼續講可以嗎?但好奇怪,自由講場大量講政治又唔搬,咩原則,不過baby kingdom係藍色啦好明顯

rainbowchuuu3    發表於 19-11-19 16:36

大宅

BerryMa 發表於 19-11-17 01:05
好似搬入時政擂台,個度繼續講可以嗎?但好奇怪,自由講場大量講政治又唔搬,咩原則,不過baby kingdom係藍 ...

直頭delete 哂有關政治既reply 唔可以咩?係要封人post家wo ,其實黃藍都會關事囉,我真心希望有方法/資訊家麻,如果其他病毒比如巴西果個寨卡病毒係香港/外遊時都會有擔心,都會講囉!

別墅

Wannii 發表於 19-11-17 01:11
直頭delete 哂有關政治既reply 唔可以咩?係要封人post家wo ,其實黃藍都會關事囉,我真心希望有方法/資訊 ...

我都覺得係,其實正正常常討論啫,我有睇昨天的post,話人假媽媽,笑左,我都想塞返我仔落肚唔做媽媽吖

大宅

BerryMa 發表於 19-11-17 01:15

我都覺得係,其實正正常常討論啫,我有睇昨天的post,話人 ...

做媽媽真係好辛苦,未生就擔心會唔會做/食左咩影響到佢,生完又擔心佢健康,到佢大些又擔心教學品德果d,真係長憂99,現在未出世的就是tg問題,之前好多媽媽回覆,真係有用家wo,例如咩口罩有用啦,點清潔屋企之類,獲益不少,最緊要大家媽媽互相支持,心靈上都提升左,上次生呢度幫左我好多,今次都繼續上黎大家有個伴。

大宅

想知道事實上香港仲適唔適合懷孕媽媽逗留。BB下年五月頭先出世,依家正值發展時期,我幾乎無出街都有皮膚敏感,好怕會畸胎。

有無媽媽會諗離開香港避幾個月先?

大宅

dm0309 發表於 19-11-17 01:33
想知道事實上香港仲適唔適合懷孕媽媽逗留。BB下年五月頭先出世,依家正值發展時期,我幾乎無出街都有皮膚敏 ...

之前見有幾個媽媽都講過話去外國避一避,我諗無人答到適唔適合,根本政府/醫生無數據交出/參考,如果你果區放得多同密高危,可能真係可以考慮搬去第二區(當然啦,經濟許可下)所以大家各自出下建議,睇下有咩方法,如避唔到就要諗下點樣可以清潔/保護得好少少,做多好過少,之前有人教過點處理,係另一tg post(已封)有時間可花1-2分鐘睇番。

別墅

有冇人有之前講解tg個post條link? 🙏🏼🙏🏼真心想知可以點做,個個區都有放tg,街都唔敢出,係去産檢冇得避

複式洋房

Wannii 發表於 19-11-17 00:47
點解大家好地地討論係要有人挑話炳?有人相信無任何影響好安全,有人就好驚擔心影響到未出世bb,而超級版主 ...

睇過某幾個挑戰原post 既人出過咩主題,就知佢地全部本身都有既定立場。。。。

歸邊真係無所謂,但可唔可以唔好攻擊其他準媽媽? 話人扮有左果下真係嬲到癲。
女人何苦為難女人

大宅

回覆樓主:

bk早已藍到發黑,每次出公海睇一睇都感受到

大宅

(sarah) 發表於 19-11-17 08:02
bk早已藍到發黑,每次出公海睇一睇都感受到

因為版主選擇性鎖Post

返去主題,我認真想求救:
娘家住低層,幾日前對正樓下放過TG,我想問吓應該點樣清潔?我諗住叫C6今日過去幫手

大宅

我住太子架 都好想知出街可以點預防到d殘留物質 我本身有空氣清新機 長開有無用 真係超擔心 我下年2月生 到時都唔知可以點好😭

大宅

BerryMa 發表於 19-11-17 01:05
好似搬入時政擂台,個度繼續講可以嗎?但好奇怪,自由講場大量講政治又唔搬,咩原則,不過baby kingdom係藍 ...

係囉,自由講場果度勁多藍post又冇人封,係哩到講啲媽媽最擔心既野就封

別墅

我都好擔心,但完全無前例無數據,好難可以完全避開放過TG既地方,大佬呀仲要返工架。可能我地既bb就係他日比人做數據果批

複式洋房

我自己好彩 住同番工都比較偏僻 所以受影響較少 但問題係而家根本無人講到個影響同後遺可以幾大幾深遠
現有資料都只可以講燒垃圾會釋出二噁英 咁係因為咁多年黎燒垃圾比較常見同有資料數據嘛...但咁大量嘅tg 加上成份不明 根本就未發生過亦無人知
bb仲喺肚入面 又唔知佢有無咩唔舒服 會有咩影響又唔知 大家嘅擔心真係同政見無關架 唔明點解有啲「有心人」係都要扯上關係囉

男爵府

我諗醫生都答唔到. 因為唔知成份.

我表妹剛剛生左, 之前個幾月, 醫生話個胎細, 追唔上. 出生後入左兒科.
佢住同返工地方照計就無乜tg.

我侄女六歲, 係高風險地區住, 無吸過.但皮膚出晒疹, 就跟網上圖片一樣.

大宅

回覆 cyl1008 的帖子

呢兩日有化學博士教洗tg,重災區衣物唔好要啦因為會滲入皮膚的。清新機無用的。好似係先用清水再用肥皂,你google 搵拒d post,話唔好用熱水,蒸汽之類。
其實好多人都好擔心,唔止孕婦。有哮喘既人一早已經好敏感。我都係呢兩日睇多左愈睇愈擔心,而家真係唔敢出街了

本身之前都見到有個tg post 分享知識,點知被人騎劫。我地控制唔到示威/催淚彈 只能知多d保護自己希望唔好影響呀b。希望之後既討論唔好再比有心人變左政治post

大宅

國產tg, 警方都認左會放出二噁英, 但始終唔知成份, 話完全冇影響就一定唔信架啦, 只係差在幾時先會發現到問題, 好似有記者因為成日係前線已經得病, 咁其他市民間接接觸又會唔會有問題, 呢d都係未知之數, 但為左自己同bb安全唯有做多d保護, 網上有化學專家講解過關於tg同二噁英, 同埋都有些少資訊關於點清潔, 都係果句, 驚既就跟住做囉, 唔知有冇用架, 試左先, 盡做, 另外有班死唔信既, 話燒垃圾燒汽油彈仲毒既, 咪繼續唔好信囉

果班死話燒垃圾同汽油彈毒過tg既, 麻煩自行開番個燒垃圾同汽油彈po啦, 唔好再入黎死撐警隊乜乜乜啦, 呢度冇人講政治, 只係擔心緊tg有幾毒咋!

rainbowchuuu3    發表於 19-11-19 16:37
yan1008    發表於 19-11-17 14:34

大宅

回覆 dm0309 的帖子

你屋企附近有tg 過?好似話d 粒子會跟風向吹所以就算唔係放正係個頭都有機會受影響

大宅

Elisabetta 發表於 19-11-17 09:44
國產tg, 警方都認左會放出二噁英, 但始終唔知成份, 話完全冇影響就一定唔信架啦, 只係差在幾時先會發現到問 ...

講得好

首頁
12345...9

尾頁

跳至