懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家19周,之前一直胎動活躍(每一兩個鐘都會感受到胎動),但今日突然次數減少了,朝早到晏晝有7個鐘都未感覺到胎動,頭先六七點有郁咗2下,請問19周胎動次數減弱問題大嗎?

複式洋房

Vickypun 發表於 19-11-17 20:56
依家19周,之前一直胎動活躍(每一兩個鐘都會感受到胎動),但今日突然次數減少了,朝早到晏晝有7個鐘都未 ...

19週仲好早噃,正常話28週先係最明顯
我就21週先開始感受到,而家23週都唔係日日感受到

大宅

回覆 Vickypun 的帖子

留意多一日係咪好明顯少左好多,因為孕期仲早,bb郁掂唔到你,我通常早午晚都fee到好幾次,特別係飯後最大感覺。早兩日一起身佢唔郁,特好驚,前一晚又睇得多tg post,即刻開部胎心機聽。有時真係媽媽諗多左,到後期郁少左係因為冇位比佢郁而減少左,但太離譜就要入院/睇醫生。小心駛得萬年船。

大宅

Vickypun 發表於 19-11-17 20:56
依家19周,之前一直胎動活躍(每一兩個鐘都會感受到胎動),但今日突然次數減少了,朝早到晏晝有7個鐘都未 ...

如果你6-7個鐘都感覺唔到, 咁要睇番你呢6-7個鐘做過d咩啦! 有時返工出街或者做緊家務同朋友食飯, 轉移左視線唔知都好正常架, 試下飲d凍既果汁, 或者食d甜野, 係sofa靜靜一個人坐低feel下, 如果都冇既話, 穩陣起見就快快去check下, 通常政府醫院都會緊張, 去睇下求個安心都好

大宅

我都因類似問題在公立醫院產檢時問過醫生, 醫生話其實個胎咁細係有時會感覺唔到, 所以到差不多28週左右才開始計...28週之前的總之隔一陣都有郁就不需太擔心 (不需特地去數次數).

大宅

miwamiwa 發表於 19-11-18 08:02

我都因類似問題在公立醫院產檢時問過醫生, 醫生話其實個胎咁細係有時會感覺唔到, 所 ...

多謝曬以上四位姊妹既回复,解答本人問題,可能就系因為最近唔使返工,冇寄託,成日留意住個肚嘅郁動情況,尋晚12點瞓覺,bb开始郁動到今早6點,感覺bb成晚冇訓過咁,我就半訓半醒,訓得唔好。懷孕真系唔容易,唔郁又擔心,過度活躍又擔心

大宅

Vickypun 發表於 19-11-18 08:25
多謝曬以上四位姊妹既回复,解答本人問題,可能就系因為最近唔使返工,冇寄託,成日留意住個肚嘅郁動情況 ...

如果真係擔心既, 買番部胎心機, 可以check住bb心跳, 叫做買個安心

大宅

Elisabetta 發表於 19-11-18 08:38
如果真係擔心既, 買番部胎心機, 可以check住bb心跳, 叫做買個安心

都好喎,買個安心,請問胎心機你有冇好介紹呀?

大宅

Vickypun 發表於 19-11-18 09:23
都好喎,買個安心,請問胎心機你有冇好介紹呀?

我都係求其上ebay買, around hkd $130左右, 不過應該都係大陸野黎

大宅

回覆 Elisabetta 的帖子

carousell 好多二手貨, 平平地旁身.

大宅

Elisabetta 發表於 19-11-18 09:31
我都係求其上ebay買, around hkd $130左右, 不過應該都係大陸野黎

好啊,唔該曬

大宅

yan1008 發表於 19-11-18 10:54
回覆 Elisabetta 的帖子

carousell 好多二手貨, 平平地旁身.

好(emoji),我上去睇下

首頁

尾頁

跳至