論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

琴日簽約新工人,見到agent有份文件俾我哋簽,不是合約,係佢哋公司同客人(即係僱主)之間嘅類似agreement。

其中一項(圖中第9點)話明,工人走果張機票一定要包30kg行李。我有即時反問呢項係唔係勞工法例,佢話呢項係佢公司同我之間嘅條款細則。跟住又話,如果唔包工人行李,工人可以去菲領事館投訴,咁我就會被blacklist冇得再請菲。

(續)

子爵府

回覆樓主:

交代小小背景:現任工人做咗一年,俾一個月通知斷約。雙方關係一直十分良好(可能係我一廂情願),我叫佢做到新工人嚟先走佢都唔肯。話趕住返去照顧個仔,因佢阿媽突然要去Europe工作。咁問心我當然唔會信,但呢樣唔重要,我只係唔想中間真空期冇人照顧我2個小朋友。我想佢可以留多一個月佢都唔願意。

而家要買機票俾佢,我當然唔想包佢行李。(我自己做法係完約包30kg同餐)

唔係錢問題,係真係條氣唔順!話走就走,駛一筆錢之後又要等3個月。

請教各位,佢係咪可以投訴我冇包行李而令我被blacklist?

P. S. 現工人同新工人都係同一間agent 請

大宅

我簽藍色令份約係冇話要包佢行李㗎 不過你呢份你另外同agent簽?我之前炒個賤人本身都吾包佢 又係條氣唔順 但我吾想佢去菲領事館投訴(但當時佢係大我去勞工處不是菲領事館)藉口吾上機等佢有時間喺hk搵工 所以我最後都比佢 但我寫左信去immigration 投訴佢 而家佢返吾到黎

子爵府

Butao 發表於 19-11-18 12:24
我簽藍色令份約係冇話要包佢行李㗎 不過你呢份你另外同agent簽?我之前炒個賤人本身都吾包佢 又係條氣唔順 ...

係,簽果份不是藍色合約,係另一份白色agent自己嘅文件。其實係咪可以唔簽

你意思係,工人如果投訴真係會令僱主被blacklist?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

呢張不是合約, agent自己整的合約, 仲要30kg? 如工人一到博炒, 仲比30kg行李?

比東張西望, 等開agent名啦, 咁屈法。

大宅

rabbitboyboy 發表於 19-11-18 12:30
係,簽果份不是藍色合約,係另一份白色agent自己嘅文件。其實係咪可以唔簽

你意思係,工人如果 ...

下 吾比藍色個份你簽?藍色先係official 我就吾會簽佢自己整個份 一陣佢入面寫D terms 要我賠一年人工比個工人吾通我又簽
我覺得不會blacklist 呢D死窮鬼佢驚你blacklist佢多過佢blacklist你啦
我比行李佢只係防止佢有藉口再留耐D等佢有時間搵工 我無聲無息炒佢就係要佢14日內要走 等佢搵唔到咩工

大宅

lily-of-valley 發表於 19-11-18 12:55
呢張不是合約, agent自己整的合約, 仲要30kg? 如工人一到博炒, 仲比30kg行李?

比東張西望, 等開age ...

Exact7ly
仲要比30kg 佢都on dog dog
讚成開名

子爵府

Butao 發表於 19-11-18 14:24
下 吾比藍色個份你簽?藍色先係official 我就吾會簽佢自己整個份 一陣佢入面寫D terms 要我賠一年人工比個 ...

唔係,我有簽到藍色合約,但同時亦簽了一份agent自己出嘅文件。
唔好意思我表達得唔清楚

子爵府

Butao 發表於 19-11-18 14:24
下 吾比藍色個份你簽?藍色先係official 我就吾會簽佢自己整個份 一陣佢入面寫D terms 要我賠一年人工比個 ...

咁請問後來你俾行李佢係咪要再買過另一張飛?定仲係之前張飛加返行李?

別墅

Butao 發表於 19-11-18 14:25
Exact7ly
仲要比30kg 佢都on dog dog
讚成開名

應該唔包架,我請幾過姐姐都未講過呢樣野喎

大宅

rabbitboyboy 發表於 19-11-18 14:29
咁請問後來你俾行李佢係咪要再買過另一張飛?定仲係之前張飛加返行李?
...

同一張飛 我喺trip.com買 先買機票 之後再買行李20kg 雖然3百幾蛟但條氣勁吾順 計埋機票同賠錢足足用左我成9千 請過個新又萬幾 所以我去信入境處寫衰佢

大宅

ctn26032013 發表於 19-11-18 15:41
應該唔包架,我請幾過姐姐都未講過呢樣野喎

係 賓係冇寫要包嘅 你堅持吾比佢吹你吾脹
題外話 喺度爬過文原來印份contract係寫明要包

子爵府

Butao 發表於 19-11-18 15:55
同一張飛 我喺trip.com買 先買機票 之後再買行李20kg 雖然3百幾蛟但條氣勁吾順 計埋機票同賠錢足足用左我 ...

你果個印定菲

大宅

rabbitboyboy 發表於 19-11-18 16:03
你果個印定菲

賤菲

別墅

Butao 發表於 19-11-18 15:59
係 賓係冇寫要包嘅 你堅持吾比佢吹你吾脹
題外話 喺度爬過文原來印份contract係寫明要包

你意思印印果份contract要包?

大宅

ctn26032013 發表於 19-11-18 16:26
你意思印印果份contract要包?

Yes 我喺度爬文D jm係咁講
但我未請過印所以要其他jm fact check

別墅

Butao 發表於 19-11-18 16:30
Yes 我喺度爬文D jm係咁講
但我未請過印所以要其他jm fact check

長知識了

侯爵府

rabbitboyboy 發表於 19-11-18 12:10
交代小小背景:現任工人做咗一年,俾一個月通知斷約。雙方關係一直十分良好(可能係我一廂情願),我叫佢做 ...

我都想唔買但1823話要買,係咪可以啋佢有味

侯爵府

Butao 發表於 19-11-18 16:09
賤菲

我都係賤菲

子爵府

bigyanb 發表於 19-11-19 10:55
我都想唔買但1823話要買,係咪可以啋佢有味

法律上係冇犯法,但而家agent嘅意思就係,如果唔包行李,佢可能會告你,令到你下次嘅申請唔批

首頁

尾頁

跳至