時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

理大校內混亂情況至深夜仍然持續,昨晚(17日)11時許,理大校園D座呂志和樓外一堆雜物被焚燒,並傳出多下爆炸聲,火勢不斷加強,煙霧衝天,並不斷散開至校園外。大樓外牆不斷被炸開,燃燒爆炸近15分鐘,有消防員從外圍射火制止火勢。
與此同時,多名中學校長到理大校園與留守人士及學生溝通勸降,有學生堅決留守,但深感對校長感抱歉而痛哭。另有留守人士批評校長是「篤灰者」,「連自己學生都保護唔到。」
昨日深夜,香港中學校長會及香港輔導教師協會發聲明,指校長代表經與警方協調之後,作出以下安排:學生如18歲以下,可到特定位置由校長接走,警方不拘捕,拍照和記下身分證資料後,可直接離開回家;警方保留追究的可能。但18歲以上人士會立即拘捕,校長可陪同拘捕過程。律師會到登記地點協助。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1119_00822_001.html

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-11-19 09:57

男爵府

clarawuwu 發表於 19-11-19 00:50
理大校內混亂情況至深夜仍然持續,昨晚(17日)11時許,理大校園D座呂志和樓外一堆雜物被焚燒,並傳出多下 ...

要走好走了,唔走保證一生後誨

父母亦好到場,帶走幾多得幾多。

小朋友唔好再請英雄,玩理大不是你們這個level 可以玩得起。

政府放任埋今日,分分鐘明天變掛就唔洗走了

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

拘唔拘捕都好,離開理大,總好過面對一班精神已經失常、仲揸住好多汽油彈的暴徒。

子爵府

育兒性格勳章

領我諗起一句說話:有媽的孩子是個寶。
每個有校長出頭的學生都平安冇事,理大呢? 只視像通話

珍珠宮

回覆樓主:

警方算係網開一面了,對待左一日一夜都無強攻, 仲在不同時段發訊息給機會佢地自首走出。

如果日後再相遇, 警察一定不會再咁大方了!希望佢地好好做人, 做個真正學生的本份。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

執到啦、班所謂小朋友狼過華秀隻狗!我親眼睇過不下數次呢班野掟磚掘路、今晚有機會返屋企做群腳仔就好走、唔係次次咁好彩

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

已經排隊出嚟自首

子爵府

clarawuwu 發表於 19-11-19 01:22
已經排隊出嚟自首

果班完全係小朋友黎

子爵府

回覆樓主:

18歲以下網開一面都無所謂,佢哋唔係主要骨幹,做得太絕又好多人係度喊苦喊忽嘈鬼晒。當賣個人情比學校同家長,等啲教蓄知驚,唔好係學校再成日散播仇恨,真係害死班靚仔靚妹。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

放虎歸山、後患無窮!佢地遲早再出嚟搞事!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

佢地不會悔改架,又去攪破壞

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

估唔到咁多!

大宅

有得走仲唔走咩!入面幾多哥哥姐姐想走

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

吾知有無DB校長?
今朝有一個F5拉咗
1小時前DB仲有學生係入面,吾知走左未?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

禁止訪問

男爵府

依家扮弱小, 明天又再變暴徒.公䦕學校名 (兵工廠)

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章

其實好矛盾, 18歲以下其實真係想放生,始終條路好長亦都希望俾個機會佢。
但另一方面呢,呢班18歲以下,其實好狼死,並不是善類,你放虎歸山必有後患。

魚兒小寶貝    發表於 19-11-19 10:01

首頁
12345...6

尾頁

跳至