婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經婚後同6299分開住,冇咩事盡可能都少見,但少不免大時節生日飯要蒲頭,但宜家直頭見都唔想見,聽到關於佢地既野自己好敏感又好易著火,慢慢萌生左想離婚,有冇人好似我咁萌生左呢個念頭?

大宅

回覆樓主:

唔會因6299問題而離婚,而是因老公處理手法態度而影響婚姻關係導致離婚

別墅

jojocatjojo 發表於 19-11-19 09:42
唔係因6299問題而離婚,而是因老公處理手法態度而影響婚婚關係導致離婚

係⋯覺得老公好廢

別墅

AppleBaby18 發表於 19-11-19 01:36
已經婚後同6299分開住,冇咩事盡可能都少見,但少不免大時節生日飯要蒲頭,但宜家直頭見都唔想見,聽到關於 ...

點解咁少見都咁?但為6299離婚唔多值得,你先生同你感情如何?

複式洋房

回覆樓主:

分開住大時大節先見。
其實己經好理想啦,一齊住咪死得

大宅

回覆樓主:

生左小朋友更加覺得6299有問題
好彩平時小見。。但係都會因為6299嘈多左

複式洋房

lemonma0921 發表於 19-11-20 22:04
生左小朋友更加覺得6299有問題
好彩平時小見。。但係都會因為6299嘈多左
...

我又係咁 仲嘈到要見社工
其實都係老公唔識處理

男爵府

畀面勳章

呢d最重要個老公識處理,我就係老公唔識處理,所以先離婚

別墅

Yty96 發表於 19-11-21 14:32
我又係咁 仲嘈到要見社工
其實都係老公唔識處理

我都因為奶奶仲見緊社士

複式洋房

贏在起跑線 發表於 19-11-22 22:51
我都因為奶奶仲見緊社士

原本我地好恩愛
我同99關係都還好,唔係好親密,但唔會有芥蒂
我岩岩生完bb,唔想俾99湊我bb
因為我意識到湊孫呢件事會好易有婆媳問題,而我老公係唔會同我同一陣線,好想避免
我老公明明自己偏心又唔肯認,仲話我對佢媽咪有偏見,慢慢嘈仲嘈到話要離婚
見見下佢又唔肯同我去了

複式洋房

生左小朋友後
真係會有咁既想法

當然老公都係一大因素啦
但99好似永遠講唔明咁
總覺得佢先啱,我地後生就唔啱咁,唉
就算同老公表達左
都冇咩改善

所以都有諗過離婚

別墅

Yty96 發表於 19-11-22 23:05
原本我地好恩愛
我同99關係都還好,唔係好親密,但唔會有芥蒂
我岩岩生完bb,唔想俾99湊我bb

豬隊友
我果時知佢呀媽好麻煩,講唔想同你呀媽一齊住
知道相處唔到
我老公都係要一意孤行
終於搞到我坐月坐得好差,我媽同佢媽吵架
依家唔洗見

複式洋房

贏在起跑線 發表於 19-11-24 14:14
豬隊友
我果時知佢呀媽好麻煩,講唔想同你呀媽一齊住
知道相處唔到

我老公又係一意孤行!!!!!
你好慘,我好彩唔駛同99住,但我坐月唔想見人住嘛,佢就唔幫我擋,係咁俾佢父母黎搞住哂,我坐月都坐得唔好,因為心情勁差 我好明白你
佢地去健康院又跟住黎,我知,佢地好錫bb,但佢又唔係幫手,就係想玩bb
咁樣我係越來越抗拒,老公就話我唔俾佢父母睇孫喎 我父母知道我想靜靜休養,不知幾支持我,俾我休息,佢地唔想睇孫咩
我最後又冇同奶奶反面,不過差少少就約佢地出黎喇,因為我家人都好嬲,當然仲有其他野發生左搞到佢地嬲
你而家心情點呀,我地係媽媽,萬大事都要撐住,bb靠我地架

珍珠宮

王國教室勳章

AppleBaby18 發表於 19-11-19 01:36
已經婚後同6299分開住,冇咩事盡可能都少見,但少不免大時節生日飯要蒲頭,但宜家直頭見都唔想見,聽到關於 ...

唔少人係咁,特別係個老公唔覺得有問題,話老婆敏感,小器,誤會。老公已經處理得唔好,仲要咁話老婆,幾好脾氣個心都會有一日忍唔住會爆。
我好友忍咗一年同老公嘈到離婚

別墅

Yty96 發表於 19-11-24 14:35
我老公又係一意孤行!!!!!
你好慘,我好彩唔駛同99住,但我坐月唔想見人住嘛,佢就唔幫我擋,係咁俾佢 ...

依家搬左出黎好好多喇
不過心理陰影都大,好驚係街撞到我奶奶
其實我老公係好好既,識得湊bb,餵奶換片沖涼都ok
但唔識應付佢呀媽,佢呀媽係老佛爺,老港女
人人都要就佢,我同我老公講‘佢係你呀媽我會尊重佢,但我無受佢養育之恩,無必要受佢氣,

侯爵府

瞓得好勳章

我係因為我姑9所以想離婚
我99亦因為我姑9用死威脅我要同姑9和好所以見少左

大宅

有諗過,有時真係速衝動想離婚,真係等等等,其實都已經爆咗出嚟,奶奶仲係話我迫佢囝唔同佢住,我話埋咁離婚,個囝比返你,佢話唔捨得啲孫,就係佢自私,咩都佢話事,爆咗仲係要人同佢一齊住,其實怪只怪老公無用就真,爆到咁仲要我對多佢媽咪幾年。我唔係搬咗就唔比佢地見,唔見點解要咁,唔係為小朋友我諗我會毫不猶豫離婚。

複式洋房

jojocatjojo 發表於 19-11-19 09:42
唔會因6299問題而離婚,而是因老公處理手法態度而影響婚姻關係導致離婚

無錯!關鍵在於老公點諗&點做,如果老公永遠覺得6299無問題,覺得個老婆應該要多啲「包容、體諒」,或者覺得厭煩個老婆訴苦,態度差,咁就真係會直接影響夫妻關係,個老婆真係會好無助、好失落。有時個老婆唔係下下要老公去下下直接話6299,而係,希望自己老公可以明白自己感受、體恤&安撫一下個老婆,女人知道個老公係愛自己,咁就足夠。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

kawainnn 發表於 19-11-26 23:59
有諗過,有時真係速衝動想離婚,真係等等等,其實都已經爆咗出嚟,奶奶仲係話我迫佢囝唔同佢住,我話埋咁 ...
或者你自己帶埋老公搬?
而家40萬首期都買到層平平地既樓仔, 可以搬出去

大宅

littlefunpig 發表於 19-11-28 11:25
或者你自己帶埋老公搬?
而家40萬首期都買到層平平地既樓仔, 可以搬出去

佢媽喊曬口,要一齊住,搬咗佢媽得自己一個,我同老公講搬,老公都願意,但佢喊到勁慘,講到我迫佢囝搬,仲話我迫佢囝比壓力佢,佢囝怪我咁搞到佢媽傷心佢媽話依到一樣係我屋企,但佢都未同過奶奶住,佢根本唔明,老公難做,我都唔知可以點如果除咗離婚,定選擇一齊住

首頁

尾頁

跳至