論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我的新工人-2

又要煩下大家聽我呻........
昨天是工人在我家的7日,我昨日帶了工人同兩個女去我
mammy hse, 她到我家前已係agent 度講明, sunday會去我mammy hse 同 holiday 會返china hse 渡假 , 工人講冇問題........
咁我夜晚接佢地返屋企, 10:00pm 返到家了,
我同佢講唔好沖涼住, 太太沖先(我mama已同女兒沖了)
你摺好大女條褲同掛好細女件褸la ~~
我沖完凉, 見到佢淨係掛了個細女件褸, 其他當然冇做la
我咪話佢, 點解條褲仲放係床呀?? 佢開始black face, !!
我又再話why唔拾好小朋友d剪刀ar (係茶機枱), 昨晚已經係度, 今晚又唔拾?? 點解你個樣咁????係咪我話錯你呢?
(佢答我好攰, 今日要去mammy hse working ,)
我同佢講我知mammy屋企會污糟d, 我都未講完>>>
(佢答 is very very very dirty 仲笑住講但眼就望住我老公)
我mammy 已同我講左佢每叫佢做一樣野完了後便坐係
廳地下, 唔會自己做其他野,都唔緊要了 ! 最衰就係, 佢係
露台拿了張摺椅去廚房用, 用完就放係廚房, 我mammy 叫
拎返出去, 佢就拎左係聽, (我mammy全程用動作+廣東話) 工人開始black face, 咁我mammy 做埋動作用埋亞女做示範, 話張摺椅跌落離會整到小朋友~~佢就死死地氣攞返出去, 好了 ...開始玩我mammy , 同我mammy講eng 要
飲水, 我mammy 問佢, 佢只用eng 同我mammy talk,
咁我mammy 唯有叫我細老出來(he sleeping) ,
佢工人竟然用廣東話同我細老講{{飲水}} ,
今日我已經同左agent 講工人再冇改善, 我會換工人 !
但你地知la,, 又要比一個月代通知$, 機票(只用了1week)
又要冇人用,,,,,唉!!!!!!!!!!!!!!! 好煩呀!!!!!!!
麻煩大家比d 意見 !! thanks∼∼ :-( :-( :-( :-( :-(

侯爵府

Re: 我的新工人-2

strawberries

講真, 如果根據合約精神, 佢真係去到係媽咪屋企不駛做架BOR, 但佢之前應承得你, 而依家甘的態度就不岩, 叫AGENT WARN佢, 再不得咪抄左佢LAW. 有時D野無辦法, 點解政府不整個試用期? 好似我們返工甘, 都有試用期啦.

複式洋房

hinhinmummy,

我都知係唔多合法, 但有好多時我都會過去mammy度食下飯,多數sat or sun, 唔通叫我mammy烹埋佢食咩??
仲又個工人成日係度咁做乜呢??
都唔明lee d 係乜例???
我地都冇乜朋友上黎食飯, 如果有佢咪又要投訴好攰, and she always say cannot乜 cannot乜.....
唉!! 咁依你體法好唔好換呢?

侯爵府

始終工人係你用, 不係我用, 我成日覺得, 如果請個工人返黎, 不開心, 見佢前面, 憎到佢後面, 甘又何苦? 好多時, 外人叫其他人抄工人, 好似好易, 但真係針不桔到肉不知痛, 一個月代通知金, 一張機票, 大假錢, 再請過新的agency fee, 一個不好彩, 又整件衰的返黎, 真係喊到一句句. 不過你果件的attitude有問題, 你再比多幾次機會佢, 佢本性都會係甘.
可不可以比1個月通知佢呀? 我都諗住係甘bor.

我都考慮左好耐, 先決定抄我依家呢個工人, 但係決定左之後, 佢近排做的野, 比我覺得, 我做的決定係無錯, 反而訓得安樂左.

希望有人間!

太太出邊返工, 佢係屋企訓覺, 我每個月儲的錢, 都無佢地份糧甘多. 有時諗, 不如不好做, 返屋企湊仔好過. :evil:

不記得講, 我個女今年6歲, 我抄過4個工人, 計下條數, 真係好傷, 還有頭8個月我個女係比保姆湊的, 即係5年零4個月就抄左4個工人, 最耐就係對上果個印印, 做左兩年零3個月.

伯爵府

唔好咁蠢補錢佢走,而係不時出封warning letter俾佢,出夠3封便可不用補錢叫佢執包袱走。

複式洋房

hinhinmummy ,

唉!! 叫佢走條數都幾貴, 但最驚係""一個不好彩, 又整件衰的返黎, 真係喊到一句句.""" 應中此句 !!

我都知自己好"芧盾", 又想炒又怕lee樣又怕果樣~~~
得個呻!!
唯有, 睇下佢會唔會扮下乖, 頂得一時得一時,
不過唔知點解咁快會有些..見佢前面, 憎到佢後面的感覺,
可能,真是人"甲"人緣? 可能佢覺得印印識講eng 好叻,好勁!
佢就岩岩係星加坡講左2yr,我就掉底了10幾年,
佢就好流利, 我就"nuk" nuk" cut cut 咁, 佢咪睇我唔上眼咯!!! 不過我會同佢講lee度h.k. , 大部份人都係講廣東話,
你識講廣東話才有用, 所以我開始唔用eng同佢講野,
用廣東話....睇下佢又可以點叻法 !!!
自己氹自己開心,,,哈哈 !!
hinhinmummy why u 要炒你個工人呀???

侯爵府

一言難盡. click here呢d只係小部份.

禁止訪問

複式洋房

軒靚媽媽,,

可以唔駛補錢???
可唔可以講d比我知呀?
thanks !

禁止訪問

複式洋房

hinhinmummy,,

你果個真係好難頂呀!!!!!
不過你要以大局為重,,,,,,,一個字"""

點解d工人咁賤??? 又要過來揾食, 又要做埋d咁賤既野....
為乜??? 唔係為$咩???? ?-( ?-( ?-(

複式洋房

軒靚媽媽 ,,

唔係好明呀??
可否講多次呀????

thanks !

禁止訪問

大宅

strawberries,

你個工人用左幾耐 ?
agent 幫唔幫到手 ?

我前個印印黍左一星期, 已經覺得貨不對板, 日日同 agent 投訴, 結果 agent 免費同我換一個 oversea 工人, 唔駛補一個月人工, 又唔駛比機票.

試下同 agent 傾傾.

複式洋房

ayesha,,

你果間agent咁好既~~~
咁你咪冇工人用咯而家?
我間個plan係2yrs 包換但好以要補一個月人工, 又要比機票.
佢地話跟足政府辨事....
可否介紹你果間agent 比我呀? thanks∼∼∼

大宅

strawberries,

我間 agent 都唔係咁多妹, 費事介紹啦. sorry

因為我果件印印真係好唔掂, 連 agent 都覺得唔好意思, 所以免費換個比我. 我有 2 個月冇工人用呀 !

複式洋房

ayesha,,,

咁你咪好辛苦law ~~
我剛剛經歷過, 辛苦都唔緊要, 最惨係個大女岩岩上小學,
要跟佢d功課, 同考試,, 唔想張d時間放係家務到...

好彩,考得幾好, 不過自己殘左好多 !!
所以而家想換左個工人,但就快又到考學期試,唉!!!!!
點解,又要比$佢,又要比佢住,又要比佢食,又要包佢乜包佢物,
係佢做得唔好,又要包佢機票走.....但佢地冇因為有咁好福利,
而比心機做野 !!!!
有好多要返工既mammy仲要忍氣吞聲tim~~

複式洋房

昨天已再向agent 投訴工人, 叫她要改善...
她們講完一大論, 個agent 同我講返 : 工人乜都唔應,
話冇做錯到 !!
agent 同我講d 個工人都唔留得耐,,,, 好難control 到此人,,
我第一次聽到agent 叫我炒工人(因只是做了9days) 通常都會話比次機會佢la ?
唉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
今日回家發現佢床被下有本書, 我以為佢睇緊我比佢的中印日常用語, 細看原來係印文的勞工法例書,,,,
唔知佢係到盤算乜??
我地食緊飯佢成日走出來(佢係厨房) 睇你食完未, 上次都同佢講左食完會叫你,(以前個工人都唔駛突登叫的,因為大概都會因到) 我個女飲埋碗湯就食飽, 佢見到咁已經企左係度等,
個時只不過是8:00pm>>>> 每日都感到好迫人........
講左又唔理 !! 冇佢符因為佢要快d做完d野坐係度 !!
而家每日約4:30pm 開始坐....坐到6:30pm(試過找d野比佢做, 佢又係好快,做到彭彭聲叫佢唔好咁嘈,,佢話ok, 但又係咁嘈~~~有心的!!!
約9:45pm坐到10:30pm .....sleep !!
還有早上我會8:45pm出去買餸約10:30pm才回家.......
她要休息我也會給她, 而且工人一向也識得偷時間用, 跟本冇
需担心...以上的時間全是她迫我們而得到的 !!!!!
同佢講左好多好多次唔好咁急, 佢又話ok, 但就照舊 !
跟本想我地就佢 ~~~
大家覺得點做好呢?? 佢又未係好賤果隻 >>>
炒唔炒好呢? 下一個又驚仲衰,,,,,唉!!!!好煩呀!!!!!
thanks !

複式洋房

連個agent都話你個工人唔留得, 你應該炒咗佢, 你都講得啱,可能請過個仲衰過佢但係又有可能係好過佢喎! 況且佢只係做咗9日就咁放肆, 日後仲離譜!

複式洋房

which agent?? they ask you to change the new one. How long you need to wait??

I have experienced in July, new bun bun from overseas, she had experienced in HK 1997-1999. Stop 5 years. She .... cleaning not OK, cooking not OK. After 3 weeks, FIRE. I paid 3 weeks salary + 1 months compensation + 1200 airticket. It's really hurt. $ 6xxxx. But I have no way. Then, I ask the last Indo. agent, they help to found 2 part-time 2 week = 1 month. Somtimes the agent they have some bun bun or Indo. signed the contact, is wating the new boss ask them to go. (maybe the exisint not yet finished the contract) So, I have 1 month waiting 1 other agent bun bun finished the last contract and come. 1 problem is only no insurance if you use the part-time.

首頁

尾頁

跳至