時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好奇一問,當年英國殖民地係幾多年一屆大選出港督?
立法會議員係咪投票投出嚟架?
所有區議員係咪投票出嚟架?

公爵府

畀面勳章

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

英國殖民香港一百五十五年,港督初期由軍人擔任,中後期是由外交部抽派外交官,且不乏中國通,最後一任,交還香港倒數計時中,竟找了一個蛋撻政客彭定康來玩嘢、搞局!
1984年秋,中英聯合聲明簽署,確定九七回歸。1985年香港拉開民選議員序幕,之前百多年做什麼去了!

殖民地年代,除彭定康外,每個港督都有命名的街道路徑,甚至某些對香港有影響/貢獻的外籍人士也可獲此殊榮,不限於英國人。回歸後,香港何曾有「小平道」「澤民路」「錦濤街」「近平徑」出現乎?
回歸後中央對這些深具殖民地色彩的街道名稱完全保留,包括恥辱性的水坑口街。

有興趣者可以搜尋研讀「英皇制誥」,此法律條文適用於當年的英國殖民地⋯⋯從中可以見識一下當年英國的霸道!
一無所有笨小孩

複式洋房

6566735678 發表於 19-11-26 02:18
英國殖民香港一百五十五年,港督初期由軍人擔任,中後期是由外交部抽派外交官,且不乏中國通,最後一任,交 ...

無錯
但點解咁多yc喺bk都無一個敢入嚟答既

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

Bbchuchuchichu 發表於 19-11-26 13:54
無錯

想知 x 2

複式洋房

回覆 Bbchuchuchichu 的帖子

因為佢地唔識答囉剩係剩叫口號~反清復明!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

冇得㨂,心甘情願接受
有得揀,就日日瓜瓜嘈

男爵府

其實佢地想跟返英國果套
乜都冇得揀

複式洋房

funlulu 發表於 19-11-26 14:07
其實佢地想跟返英國果套
乜都冇得揀

我估佢哋係,港英時好似係區議會係得3分之1係民選
如果我講錯請更正

男爵府

明明呢2日好多黃絲蒲頭喎,入來啦,唔識答可以慢慢查

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

回覆樓主:

我唔知,我淨係知港督係英政府派過黎的,我地無得揀嫁!

男爵府

6566735678 發表於 19-11-26 02:18
英國殖民香港一百五十五年,港督初期由軍人擔任,中後期是由外交部抽派外交官,且不乏中國通,最後一任,交 ...

即是簽了聯合聲明就俾香港民選議員?之前沒有?好刻意喎

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

好多所謂年輕人, 成日學人話港英政府好,但實在佢地都未出世,又唔讀歷史,老豆老母又其身不正,講到呢到, 都覺得佢地幾可憐

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Bbchuchuchichu 發表於 19-11-26 13:54
無錯

班黄C只識跟人叫口號,
唔知想'光復'到咩朝代呢?

一定唔係清朝, 宜家都唔興有皇帝
何况係外族稱皇

如是孫中山的民國年代
香港當時已在英國殖民時代
由英國欽點港督, 就由港督委任官任及議員, 幾時有民主選舉過?

香港人仲俾英國人欺壓成下等人添.

係英國知道中國不再續約,不再割讓香港後, 班英官才立刻開始在港搞民主制度, 想將來香港的民主派反共, 掀起內亂, 加埋西方國家撐西藏及維族爭主權/獨立,令中國政局動蕩,甚至分裂, 不可與西方國家爭一日之長短.
想中國永遠俾白人踩住.

泛民想光復到殖民時代
由中央欽點特首, 由特首委任官員議員 乜都冇得選的年代?

仲去奶英求收留做下等人

別墅

係呀,黃 c 話無普選=無民主,但係香港從來都無普選過,唔明 d 黃 c 成日驚咩無民主。唔通香港人有選過港督

d 黃媒日日鬧政府又好自由喎?黃 c 大大聲話反共又無消失喎?話中國貨有毒咪唔好食囉,有人迫咩?

大宅

danishbelle 發表於 19-11-26 15:34
即是簽了聯合聲明就俾香港民選議員?之前沒有?好刻意喎

特登留返攪屎棍來陰中國!政治從來牽扯利益,仲有人話英美高尚無私,真是傻得可以!

大宅

回覆 Jasmine-4711 的帖子

說的好

公爵府

小肥兔 發表於 19-11-26 15:43
好多所謂年輕人, 成日學人話港英政府好,但實在佢地都未出世,又唔讀歷史,老豆老母又其身不正,講到呢到 ...

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔好出d咁深既問題,yc未必識答

首頁

尾頁

跳至