自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教一下各位媽媽,我仔依家小一,學校有小食部可以買零食,我就諗住自己每天有小息零食供應,例如餅、糖、水果之類.我唔想咁早比錢佢去買零食,打算二年級先會俾零用錢!但佢講咗幾次其他同學仔都有錢小息買零食,佢好羨慕,我驚佢心裡覺得唔開心!請教一下各位媽媽小一應該俾零用錢嗎?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

每日比$10蚊零用,而且講明佢需要買乜野既就係呢10蚊裏面買,貨物多過10蚊就叫佢自己儲錢。

珍珠宮

回覆樓主:

如果開到聲我會一星期比一兩次

大宅

可能會俾10-20蚊

珍珠宮

環保接龍勳章

檸檬茶葉 發表於 19-11-26 09:57
請教一下各位媽媽,我仔依家小一,學校有小食部可以買零食,我就諗住自己每天有小息零食供應,例如餅、糖、 ...

我2個小三先有零用,因為佢地排得隊嚟食得慢又打鐘,想去廁所又冇時間. 佢地有時會羡慕其他同學仔,咁解釋佢知佢地明左都ok,而且我比佢地帶返學零食仲吸引又唔洗排隊。到小三佢地多數買飲品機D野飲囉。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

禁止訪問

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

$5 /日,或隔日俾$5

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

比我會一星期$15,由佢自己用,用得快星期尾就冇,自行決定,順便學下點用錢

侯爵府

親子王國15週年勳章

比著我會睇下小食部價位, 再決定一星期比幾錢.... 大約比一星期可買 2-3 次金額

男爵府

回覆樓主:

我俾佢一星期買一次,$10以內.

男爵府

請教一下各位媽媽,我仔依家小一,學校有小食部可以買零食,我就諗住自己每天有小息零食供應,例如餅、糖、 ...

小一應該不會日日落去小息,我女就每星期兩次落操場小息,我會問佢想買咩袋同幾多錢,佢通常要$4,我話每星期比一次$5,係落操場果日先比,到依家三年級都一樣,佢依家都無要求比,因為落操場快食完就去玩,費事排隊買野食

伯爵府

可以一星期俾$10佢用,照計可以買到一至兩次,其餘時間自己帶零食,順便學下點用錢

伯爵府

回覆樓主:

天天做完功課比$1佢自己儲起,夠錢先買,因為學校小食部其實無乜野食好買
但佢都會貪得意想買。

公爵府

焦糖媽 發表於 19-11-26 10:56
比著我會睇下小食部價位, 再決定一星期比幾錢.... 大約比一星期可買 2-3 次金額 ...

x2 , 我仔都小一,但冇小食部,得兩部野飲機,個價位係$5枝水$3包250ml 飲品,家長日可以去睇下,再唔係問下小朋友有咩買黎食同幾錢

水晶宮

小一唔會俾錢買,
我女有小食部,
有魚旦香腸,

侯爵府

親子王國15週年勳章

pretty_cat 發表於 19-11-26 11:53
天天做完功課比$1佢自己儲起,夠錢先買,因為學校小食部其實無乜野食好買
但佢都會貪得意想買。
...

我都覺得啲小朋友係 "想買" (覺得大個仔/女), 多過 "想食" 小食部啲野

侯爵府

我细女今年小二
本身好似家姐咁
小二會開始比少少錢佢
等佢可以係學校小食店買下野食
但我细女學校冇小食店
只得野飲機
而佢又唔飲凍飲
所以就更加無比
遲d 天氣再凍d
如果佢有熱飲賣
可能會比佢去試下
但一星期只會比10蚊

子爵府

一星期一日比$10佢返學校買鍾意嘅,其餘日子都係媽媽準備嘅。因為我唔想佢食得太多零食

珍珠宮

個人經驗,亦問過下其他同學媽媽,發覺唔俾會出事,例如問同學借、偷帶(四大長老俾嘅)⋯

我以家同亞仔講好,我吾係唔俾佢食,我只係要知佢带幾多錢、食乜同量,如果第二日想小息買嘢食就同我講,我再俾錢佢。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kavenzou 發表於 19-11-26 12:37
個人經驗,亦問過下其他同學媽媽,發覺唔俾會出事,例如問同學借、偷帶(四大長老俾嘅)⋯

我以家同亞仔講 ...

同意

首頁

尾頁

跳至