夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章

del

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好少,一年都可能冇一次

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

star_skn 發表於 19-11-28 18:17
如題,我同另一半每隔半個月就小吵一次,雖然係為瑣事嘈,但都傷到感情

成日,好煩,我都諗緊繼唔繼續落去,少少事就黑起塊面,我覺得好攰

男爵府

如題,我同另一半每隔半個月就小吵一次,雖然係為瑣事嘈,但都傷到感情

好少,結婚四年2次。

主要係老公脾氣好,好難嘈起黎,佢嬲得好含蓄

大宅

無試過,有甚麼事大家一起商量解決。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

初結婚多
而家可能一年2次
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆樓主:

冇嗌過交。
係有兩次坐低認真討論唔滿意的事

男爵府

從來唔嘈交。因為返工已經見得太多魔鬼,所以覺得自己另一半比起公司既人同埋事實在好太多。

子爵府

回覆樓主:

20年都未試過,另ㄧ伴好脾氣

大宅

回覆樓主:

唔多。。。呢17年(拍拖+結婚)嚟大鬧唔多過6次亦唔超過24hrs,而少鬧幾個月先可能得1次或者冇tim,但我倆如少鬧會轉頭冇事,因大家都唔想傷感情

大宅

唔多, 應該1年冇1次, 但都係小鬧, 鬧幾句就停,
之後過一陣落左啖氣就冇事, 冇傷感情

男爵府

老公唔會同我嘈,佢會唔出聲,比我冷靜,所以冇真正嗌交,只有我自己發脾氣

公爵府

回覆樓主:

之前多D,依家少左,其實每次都係我自己搵架吵先,直至我諗通左,其實有時真係唔係咩大不了既事,點解要發脾氣呢?然後自己收斂下D脾氣,又改變下表達既方式,最重要係改變埋對佢既期望(要求降低D),依家基本上已無乜點吵過架

子爵府

吵架好傷身心, 但小吵架對我家有時都不能避免, 每個家庭都有很多因素導致吵架的, 當然每個家庭的條件,個人要求,運氣,EQ,成熟度亦是部份可避免吵架的條件.

子爵府

你一言我一語個種嗌交無試過,可能我地都唔喜歡咁樣嘅相處方式,結婚就快3年,認真會唔開心需要坐低討論嘅就有2、3次

子爵府

honeybid2 發表於 19-11-28 22:04
從來唔嘈交。因為返工已經見得太多魔鬼,所以覺得自己另一半比起公司既人同埋事實在好太多。
...

咁妳很好了, 妳的要求很低....

前天才跟太太有小吵架, 今年頭升了職, 多帶一些部門, 一天有800個郵件, 亦要對國際客戶和供應商的處理, 出差/開會繁多, 每天解決內外的問題, 亦有部門分爭, 有人投訴, 有人情緒不穩要安撫, 要帶領部門跟著老闆方向走, 要有動力, 有效率, 亦要解決現有存在的問題, 老闆亦會經常找我(當然很多時都不是好事)...., 公司內亦有政治, 要適當處理和利用.... 攪盡腦汁... 雖然壓力大, 但我總是要表現出少說多做事, 冷靜, 有信心, 友善, 在同事面前總是歡迎任何問題來解決的樣子.... 在家亦主動有笑容溝通, 說笑, 多點話題.., 盡量做到有愛的環境....., 怎樣釋放壓力, 亦是一個問題.....

因為工作的改變, 已把晚上煮飯的責任交給太太, 但我維持洗碗和晚上幫她備明天餸(如她要求).... 因為我說要以工作為先, 不能成日心掛掛要回家造飯, 會影響我的工作....., 有時沒有太大的問題, 雖然仍有幾佰個郵件未清, 我會準時點帶著電腦回家, 因在家既可親近家人, 又可工作, 總好過處理完才夜收工...... 但太太一見我早過她回家, 不幫忙煮飯, 就會不開心, 就算我解釋回來要處理郵件, 她都不接受, 說郵件可什麼時候都可check, 但我說不是, 因為有時老闆找我, 我準時走, 如果見我沒有處理很急的郵件便不好, 而且有時亦要給其他人看, 是很重要的......, 如果她介意, 我只能每天做到八/九點才回家, 因為我除了check 郵件, 還需要空間思考每天要解決的問題, 但她總聽不明.

其實我把晚上煮飯的工作給她, 已加了點家用鼓勵, 而且說明她遲了/覺辛苦, 當晚可落街食, 我比錢, 又或買現成的餸, 自己煮個菜已可...(仔仔會煲定飯)..., 任何情況都可彈性的, 但她不喜歡外出食味精..., 總是投訴我不幫手....

前天事原, 我很喜歡食她的"桃膠"甜品, 我問她幾時有得再食, 見她這兩天做, 咁前天問她有沒有得食? 她說放了在一號雪櫃(我家不大, 但有兩部雪櫃, 1號放生野, 2 號放熟野.....), 我去取時問佢點解唔放去2號, 因為我肚好易痾, 一露拿出來.... 點知她爆發了, 又話我回家唔幫手煮飯, 佢咁忙, 仲邊有時間分雪櫃??? 其實係佢自己要求分. . 不過這刻我有D 火, 即刻包翻埋話唔食, 叫佢以後唔洗整, 我仲話佢係咪想我好似D 日本仔, 等到家人訓覺才回家至安樂, 仲爆坐句, 仔又成日對我黑面無禮貌(因我成日提佢做人...), 妳又咁, 我以後都唔想早返屋企了, 之後走左去訓唔睬佢地, 第二朝都唔睬, 唔say good bye...

昨晚遲了回家, 見佢地主動叫我, 仔又好有禮貌(佢平時他好chock), 見太太已把"甜品"放回2號雪櫃其取出問我食唔食, 咁我又唔係搵交嘈的人, 當無事發生...., 對老婆會當無事, 但我會食住個勢, 對仔仔黑下面, 等佢受下, 再對我無禮貌唔會比零用佢

有時小吵架等, 幫大家提示自己和對方的感受, 亦不是一件壞事.

琥珀宮

回覆樓主:

珍珠宮

回覆 PTMCYS 的帖子

就咁聽你所講既,你其實已經好錫同好就你老婆。

男爵府

PTMCYS 發表於 19-11-29 10:40
咁妳很好了, 妳的要求很低....

前天才跟太太有小吵架, 今年頭升了職, 多帶一些部門, 一天有800 ...

我成日覺得小事就嘈交既人應該係公司工作強度太低。我同老公喺公司見慣牛鬼蛇神,返到屋企冇人會覺得啲芝麻蒜皮既事值得嘈(亦冇力嘈)。同埋家務咁小既問題冇人想做既話就俾錢請鐘點/請外傭,唔好推黎推去傷感情。

珍珠宮

shannon_fky4186 發表於 19-11-28 19:30

好少,結婚四年2次。

嘩,你就好啦!好羨慕

首頁

尾頁

跳至