夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yeemeif 發表於 19-11-29 19:59
嘩,你就好啦!好羨慕

我老公係脾氣超好既 佢發脾氣唔點出聲同埋語氣有少少敷衍,否則根本就唔知佢發緊脾氣。

同埋嗲兩野佢又投降啦,嬲唔到10分鐘

珍珠宮

shannon_fky4186 發表於 19-11-29 20:26
我老公係脾氣超好既 佢發脾氣唔點出聲同埋語氣有少少敷衍,否則根本就唔知佢發緊脾氣。

同埋嗲兩 ...

羨慕到唔知講咩好

子爵府

crazypaper 發表於 19-11-29 13:26
回覆 PTMCYS 的帖子

就咁聽你所講既,你其實已經好錫同好就你老婆。

昨晚飯前老闆有message比我,飯前飯後大家都有互留言處理事情,太太就"裝装共", 懶緊張問我同邊個chat, 我话老闆來,比你睇喇(依家佢多了我chat人),明不明我成日要on call狀態? 我話你已經有個好老公了,我知自己要咩,唔洗擔心我出軌,只要她專注對我好就夠了,唔洗花時間擔心我。。

伯爵府

我諗3年幾 有記憶 2次到啦
仲要都唔算係好嘈個隻

大宅

你太太是FTM, 而晚餐一直由你準備?

禁止訪問

公爵府

唔多,老公好就我,我哋好多話題,晚晚都唔夠傾,唔會浪費時間鬧交。

子爵府

honeybid2 發表於 19-11-29 17:29
我成日覺得小事就嘈交既人應該係公司工作強度太低。我同老公喺公司見慣牛鬼蛇神,返到屋企冇人會覺得啲芝 ...

都唔係架, 有好多人出面似能幹又文靜, 回家家暴一樣有.... 搵野同屋企人嘈又或發洩....

太太和我細時都是做慣家務的人, 所以平時做家務唔係問題(因沒時間限制), 而家小朋友10幾歲, 更無需要請工人, 至於鐘點, 之前都有考慮過, 但我們問題只集中係夜晚個餐, 而且好多時都只係一星期四天, 我又要出差, 只係個少少時間和天數, 兩個鐘可能都收2佰蚊, 加埋餸錢, 三四佰蚊餐, 不如出街食貴D, 仲唔洗比條鎖匙人, 而且我們不是大餸的人......

其實之前已跟太太講好了的, 但見我早過佢回家唔幫手, 又唔抵得....., 就算請了鐘點, 我回在家"滋滋油油", 佢都會話我點解花錢請人, 唔自己煮, 一樣黑我面.... 問題係佢諗唔通, 覺得我在家就要幫手...... . 依家我會同佢講, 如果辛苦不如辭左份工, 慳慳地都夠用, 反正人工又唔係高(佢做過幾年FTM, 再出來已搵唔翻以前個價, 而且我要佢搵不會加班的工來睇仔, 所以佢份工唔可以博, 工資只能係以前的一半....)

有時小吵架, 都有好的一面, 昨晚洗碗, 仔仔未食完, 我未除圍裙出左去check 郵件, 見仔仔唔出聲自己洗埋D 碗, 未見過佢會咁..., 小吵架都係一個溝通, 好過成家人粒聲唔出各顧各既.....

子爵府

Perpersis 發表於 19-11-30 16:47

你太太是FTM, 而晚餐一直由你準備?

依家出翻來工作, 但要揀D 盡量唔OT 的工, 來照顧屋企, 不過近排工作量又大左又麻煩左, 我叫佢如唔開心, 辭左再慢慢搵....等佢知我支持佢, 會無咁大壓力, 佢話出年睇下點先......

之前未升職, 差不多餐餐我煮, 因我好多時早過佢回到家, 而且我喜歡煮餸的(因細時愛看"伙頭智多星"卡通, 成日跟老媽去街市買煮和幫手煮飯....) .

大宅

婚後初期都有,而家已經無了。都無得鬧交,鬧交即是互動,我單向式,我嬲時佢又唔出聲,話等我冷靜喎,佢嬲又係唔出聲係想冷靜下喎,甘仲邊有得鬧。哈哈哈哈

大宅

兩夫妻又點可能會無爭執,我好睬係老公脾氣好,每次大家有不同意見佢會好有耐性細心解決問題,而唔係選擇遷就我避開問題就算數。因為老公,我性格不知不覺間都變咗,學會多些體諒關心別人,說話已不會把囗快過個腦,明白一個家庭擁有和諧氣氛的重要性。

男爵府

PTMCYS 發表於 19-11-30 20:15
都唔係架, 有好多人出面似能幹又文靜, 回家家暴一樣有.... 搵野同屋企人嘈又或發洩....

太太和我細時都是 ...

其實你今次都唔算小吵架~係你表達了你的不滿啫~吵架係要一句來一句去~你們都好似冇呢種互動~尤其係你同你仔仔

男爵府

無,我老公唔出聲的

子爵府

mingmama 發表於 19-11-30 22:20
其實你今次都唔算小吵架~係你表達了你的不滿啫~吵架係要一句來一句去~你們都好似冇呢種互動~尤其係你 ...

咁都唔算

不過今次猜波猜得少了, 見佢又惡又想喊咁..... 費事同佢嘈啦, 不然又係我要"逗" 返佢...., 反過來我扮下嬲好過......

尤其係你同你仔仔 --> 我對仔仔惡開會好惡, 高小都會比我鬧喊, 因為

我覺得男仔要粗養, 要受下比人鬧, 比人玩下, 有時我會專登玩下佢, 升中學少鬧了, 會同佢講下人生道理, 昨日出奇地聽我講耶穌好耐........, 今次個勢未完, 我要佢逢星期日買早餐比太太和我食, 說是一星期的一天感恩日....

伯爵府

回覆樓主:

頭5年好多
而家慢慢學識睇開d.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-12-2 15:10
咁都唔算

不過今次猜波猜得少了, 見佢又惡又想喊咁..... 費事同佢嘈啦, 不然又係我要"逗" 返 ...

同仔女溝通都好有學問~尤其是春春期嗰啲

侯爵府

star_skn 發表於 19-11-28 18:17
如題,我同另一半每隔半個月就小吵一次,雖然係為瑣事嘈,但都傷到感情

.

子爵府

mingmama 發表於 19-12-2 18:23
同仔女溝通都好有學問~尤其是春春期嗰啲

妳亞女近排OK 嘛 ?

大宅

回覆樓主:

通常都係我發脾氣多,老公算好脾氣,係間中會發負氣+態度差

男爵府

PTMCYS 發表於 19-12-2 19:37
妳亞女近排OK 嘛 ?

佢今年中二~上年成績都算幾好~但今年好似有啲失準~剛剛term Test 成績差咗好多~同佢講呢個話題佢就好大反應~講唔夠兩句就黑面~都好煩惱

首頁

尾頁

跳至