時事熱話

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

互相忍咗大家咁多年,終於炒大鑊,佢俾糧我即刻走得。反而咁樣輕鬆咗,反而係班黃色同事眼濕濕。
其實有冇公司係唔會日日講政治話題呢?依家揾工,我都好怕再中,黃唔緊要,但好冇開緊工唔好係咁講衰野,迫人聽仲要迫伙記附和呢?呢年已經聽到好攰。

hungng    發表於 19-12-11 22:45

珍珠宮

回覆樓主:

加油,希望你搵到份好工,中資公司就唔會有黃言論,可以考慮下。第二d公司好難完全避免,唯有調整自己心態

水晶宮

回覆 怪獸青BB 的帖子

但中資公司依家咁樣時勢,會唔會冇咁好景呢?驚做做吓輪到係間公司走喎。依家香港咁時勢。

伯爵府

加油

珍珠宮

~仔仔媽咪~ 發表於 19-12-2 20:31

但中資公司依家咁樣時勢,會唔會冇咁好景呢?驚做做吓輪到係間公司走喎。依家香港咁 ...

宜家搵到工已經好好,唔理佢好唔好景了,你覺得外國人對香港容易失去信心?定係中國人容易d?

mchan89    發表於 19-12-3 10:11
小菜豆    發表於 19-12-3 10:00

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 19-12-2 19:35
互相忍咗大家咁多年,終於炒大鑊,佢俾糧我即刻走得。反而咁樣輕鬆咗,反而係班黃色同事眼濕濕。
其實有冇 ...

你可以休息一下先嗎?
而家出面唔係幾好景,比你搵到,都可能幾惡頂!可能過完年,睇清楚d大環境,再做決定會好d!
如果可以嘅話,休息兩個月,對你都有好處!反正你剛剛係地獄逃出來。
祝好運

水晶宮

其實有冇 ...

最緊要舒服咗!

複式洋房

回覆 ~仔仔媽咪~ 的帖子

離開一個唔開心嘅環境仲好啦,仲要貼錢俾妳走喎。老實講,唔好迫自己生活得咁唔開心,我都避免出席黃人嘅活動,聽佢哋d偉論真係人都癲。

公爵府

如果返工唔開心,日日都係折磨,既然佢炒咗你,或者係一個解脫。相信你公司都好快會摺埋,咁你仲走得快啦。加油呀!

水晶宮

回覆 20162016 的帖子

呢吓真係好神奇,真係一啲feelings都冇,仲有少少興奮。可能捱咗佢咁耐,互相唔妥咗咁耐,依家我終於可以有機會轉環境喇。完全冇唔捨得份工,不過搞喊啲同事,雖然佢地係黃,但見到佢地想喊,我都唔捨得佢地,話哂我湊開佢地嘛!
窮忙開,突然得閒我驚自己會唔慣吖,同埋就係依家市道唔好,再hea真係會怕揾唔到工,所以都照揾,邊揾邊hea囉!

珍珠宮

BK Milk勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 19-12-3 01:11
回覆 20162016 的帖子

呢吓真係好神奇,真係一啲feelings都冇,仲有少少興奮。可能捱咗佢咁耐,互相唔妥咗 ...

最緊要賠足錢,好工黎緊 bless you

水晶宮

回覆 Yamamoto28 的帖子

我班同事都算乖叫做少講,就算講都係點到即止,唔太over,但個腦殘(唔係腦細咁簡單),日講夜講,唔止呢期,根本呢幾年已經日日拎住份毒果係咁亂噏廿四,啲野打橫倒轉嚟講,製造謠生事就係呢啲友喇,成日亂咁洗腦,開工忙碌緊都要迫人聽,但願啲同事唔好被洗腦。

別墅

毒果真係害人不淺,顛倒是非黑白,幫人洗腦,真係要摺咗佢。

水晶宮

回覆 Miulo 的帖子

其實每次番工我都好刻意催眠自己,我係去照顧去湊我班同事,而唔係幫果家腦殘做野。我要咁樣諗至迫到自己出門口番工。最受不了係我竟然要幫呢庭【渣】做野。成個香港個個香港人都為着政治問題唔開心,偏偏佢地可以當有趣當八卦嚟亂吹同玩,仲同呢庭友做事,真係好覺得侮辱緊自己人格。所以您講啱架,完全係甩難係解脫。要真係諗我咁樣被炒魷會有咩唔開心,我都係諗到,係我班後生仔女同事咋,冇得再日日同佢地呢枱底亂咁笑整古做怪。番呢份工我淨係珍惜佢地。

水晶宮

回覆 setocath 的帖子

個腦殘兩公乸,日日至少用一個上午時間咪毒果,睇完仲要加插佢地【二次創作】,唔係照稿讀咁簡單。佢地真係好鐘意亂吹造謠架,可以同個客講,佢地遲交稅表俾稅局罰錢,係政府等錢駛,因為政府將所有香港啲錢運哂上大陸;佢自己成日亂超速甚至撞到人地架車,食牛肉乾又係話政府揾位賺錢,咁既思維都仲做到幾十年人,真係污染地球。

別墅

塞翁失馬,焉知非福 。
人生聚散,本屬平常 。
凡事最重要是心安理得 。

hohodemama    發表於 19-12-3 09:41

水晶宮

其實好耐以前見過份中資,感覺中資公司啲模式都幾似日本,我以前做過日本人公司,雖則階級意識重,但真係好欣賞佢地工作模式,嚴謹都有嚴謹既好既。大家都謹守崗位,部門與部門完全合作到,因為大家都好跟公司set好既policy嚟行。做野smooth好多。不過都順其自然啦!但求揾到間老闆上司唔會响公司日日講政治話題已經好多謝喇。繼續要我湊巨嬰港孩老闆,我完全冇問題。

水晶宮

回覆 setocath 的帖子

呢次我真係心安理得到真係好堅定完全冇一絲覺得自己有問題有做錯。以往我離職,我都會自動mode去檢討自己係咪都有啲唔對或有問題,點都會諗,但呢次我鬧爆完佢地兩老,我係唔理佢地,照樣做我手上工作,照樣答我同事疑難。
佢地覺得咁樣思維咁樣對人冇問題,我都無謂打搞佢地。佢地鐘意啦。

侯爵府

回覆樓主:

黃老闆賠一個月俾你即走,是脫苦海呀!好過要你返多一個月,但日日俾說話你聽,甚至為難你吖!道不同不相為謀!

祝樓主早日揾到一份更好嘅工!

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

其實有冇 ...

加油, 希望你搵到更好的工.
做左咁多年, 記得追番遣散費啊!!!

首頁

尾頁

跳至