論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實係咪我要求太高呢?佢話自己以前照顧3個小朋友大,16歲,10歲同3歲

點知一見到我bb,就超驚,連抱都唔識抱,我教佢抱都教左幾日,餵奶將奶咀放係條利底都唔知,唉

沖奶粉,個殻點整平奶粉原來錯哂,係個殼倒奶粉落個奶樽到,未倒哂都唔知,真係嘔血!

平時佢煮飯做清潔係完全無問題,大家覺得應唔應該炒左佢?定係要耐心教佢?已經教左超過半個月

水晶宮

好多都係吹水,
佢3個小朋友可能自己媽湊大.

複式洋房

Babymak1234 發表於 19-12-3 07:06
其實係咪我要求太高呢?佢話自己以前照顧3個小朋友大,16歲,10歲同3歲

點知一見到我bb,就超驚,連抱都唔 ...

我覺得可以慢慢教。最緊要人品好 有耐心

別墅

rainbowww 發表於 19-12-3 09:08
我覺得可以慢慢教。最緊要人品好 有耐心

明白,佢又真係幾有耐性,睇得出佢對bb係ok,只係教極唔上手

大宅

我果件都係~ 但係訓練左1-2個月之後,宜家都好上手!最緊要佢心地好、錫bb!唔識可以慢慢教!
我初頭都好激心,日日想炒佢!但佢俾我鬧都唔黑面,好認真學凑bb,我就算數。請過個都唔一定好!

水晶宮

回覆樓主:

沖奶, 事前將奶粉量好, 放入奶粉隔, 方便沖奶用。

你要諗d 辦法方便工人及自己湊B, 出錯的機會就會自然少咗。

珊瑚宮

賓印D嬰兒小孩 除左有錢人 窮人的天生天養無衛生 周街滾滿身泥
你用佢D經驗就慘啦
玩具萬歲!

大宅

回覆樓主:

唉,我黎緊都係請工人湊初生BB, 我都好驚好擔心呀

男爵府

回覆樓主:

我嗰個仲衰,得成請的,話大學畢業,英文好,點知來到話自己聽唔明英文,1-20既英文都錯咗14個得成只話:咁換過個啦錢咪又係我哋傭主比。。。佢哋講嘢,信一半都多

珊瑚宮

星人mama 發表於 19-12-4 08:05
我嗰個仲衰,得成請的,話大學畢業,英文好,點知來到話自己聽唔明英文,1-20既英文都錯咗15個得 ...
即係菲都有D吳識英文?

玩具萬歲!

珊瑚宮

如從菲好遠鄉下來的 D半桶水英文似鬼食泥 又吾知僱主講乜
玩具萬歲!

別墅

星人mama 發表於 19-12-4 08:05
我嗰個仲衰,得成請的,話大學畢業,英文好,點知來到話自己聽唔明英文,1-20既英文都錯咗15個得 ...

當時有無用視像同佢溝通?

男爵府

Babymak1234 發表於 19-12-5 15:36
當時有無用視像同佢溝通?

無,諗住得成係大公司,應該無問題我影咗佢默書張紙比得成睇,得成都話離譜⋯⋯six 仲變咗sex, ten就變tine, 20個字錯咗14個

男爵府

湊初生愛心同耐性緊要啲。餵奶換片嗰啲機械化野其實做多幾次就得。佢地啲小朋友唔同我地湊法....
我請姐姐黎湊初生,開頭對住我個5磅半既B 話「ma’am I’m scared」,激到我嘔泡。但後尾發覺佢係驚實在太太細隻會整親佢,等BB 重啲啲同俾啲時間教佢之後,而家佢係屋企餵奶最厲害嗰個,佢一餵女女就食得最多,我每日返工都好放心。
如果人品唔差可以俾啲時間佢。

男爵府

你之後會唔會返工?有無人起屋企睇住佢?

別墅

honeybid2 發表於 19-12-6 23:09
湊初生愛心同耐性緊要啲。餵奶換片嗰啲機械化野其實做多幾次就得。佢地啲小朋友唔同我地湊法....
我請姐姐 ...

聽到你咁講好鼓舞!

複式洋房

回覆樓主:

佢地話有湊過初生真係99.99%都係流 我請呢個又夠話有湊初生 點知係個僱主生完到7-8個月先俾佢湊 咁叫咩有湊初生經驗呀?
學野又唔係話好願學 教佢幾次煮米粉呀煮烏冬其實個底都係咁煮 但就係教極都唔會煮囉 到最後又係要自己煮番
不過我覺得最緊要係對bb有愛心 而且唔會話借錢又成咁 粗粗地頂2年算啦

大宅

我都覺得有愛心係first priority 你冇愛心你係醫生又如何 我之前個件自稱自己係做過mid wife 個時請佢都以為諗住第日生左有人識湊 點知原來完全冇愛心 佢黎左幾個月 D花枯死曬 D動物差D比佢整死曬 佢係會扔我D動物落地 佢完全吾會聽你支笛 淨係識偷懶偷野上網溝仔 我知有左一個月後忍唔住即炒佢 之後請左而家呢個 做左幾個月 你話佢醒就吾係好醒 但起碼有愛心 有責任感 垂死嘅植物都可以比佢救返生 又好照顧我D動物 隻隻肥施大隻 我隻貓好跟佢 以前個件八婆我隻貓一聽到佢開門會即走 黎緊我個女月尾出世 我有信心佢都會照顧得我個女好好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Butao 發表於 19-12-7 23:53
我都覺得有愛心係first priority 你冇愛心你係醫生又如何 我之前個件自稱自己係做過mid wife 個時請佢都以 ...

我以前大食bun vicky又係話自己mid wife. 但我唔使佢揍baby, 幫手cleaning, Pa老人痴呆。 但無樣似mid wife. 污厘單都。 叫佢抹床上冷氣隔塵網, 佢攞走張床單, 揾報紙鋪住床玉, 折隔塵網, 好彩我睇到, why you take away the bed sheet? you need to cover the matress.

Today not wash the bed sheet.

撞鬼, You use the bed sheet to cover the bed first, after clean the air con, change the bed sheet and wash. No matter what day change.

咁蠢都有架。 你折走床單, 揾報纸舖床, 再舖舊床單, 多重工夫, 咪揾自己笨。

個個都係咁架。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

生過baby, 唔等於識揍baby.
我以前肥廢人, 生過4個, 個個不同男人, 生咗全部掉在church, 自己拍吓pet pet, 識生唔識揍, 用生過4個做reference. 呃人請咗博炒。

首頁

尾頁

跳至