少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我成日同阿囡講做錯事唔緊要,只要態度正確,我唔會嬲,因為阿囡態度真係唔太好,我日日都忍到爆炸。話說我要番工,唔係成日送到阿囡番學(小二),今日送到佢,但見到姐姐幫佢著鞋,我就同佢地講我已經講左好多次,大個女要自己著鞋。等lift時,我話唔可以再叫姐姐著鞋喇,知唔知阿?佢寧轉面,我話你俾d禮貌好無?我再講多次自己著鞋,佢就即刻不屑樣子拉長講“哦~~”。
我就一直話佢態度,成日憧憬番學嗰段路既親子時間,又無左。我只係覺得小朋友基本態度係正經答我知道,點解咁難??

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

同我細女一個樣

水晶宮

回覆樓主:

其實都要你工人肯配合唔幫你女着鞋, 你教的才有效

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

自尊心, 要面子, 唔鍾意人話.
可能下次唔好即刻話佢, 大家開開心心時就提醒佢, 用正面字句: 自己著鞋大個女, 媽咪好欣賞你, 媽咪真係好開心

或者同佢玩: 我同你鬥快著鞋, 贏咗話事一陣食咩

取代負面說話: 咁大個都要人幫你著鞋

kyho0326    發表於 20-2-10 14:26

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

侯爵府

回覆樓主:

你氹下佢,同佢用二年班智商玩法。 你好認真咁望住對鞋問 鞋仔,鞋仔,你想主人同你綁鞋帶 定想姐姐幫你綁呀?然後,笑住口返比囡聽 鞋仔話其實佢好鐘意主人同佢綁鞋帶,係咪主人唔錫我? 我好唔開心呀!再同囡講 不如你下次自己綁,氹返鞋仔喇。

首頁

尾頁

跳至