0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

啊B依家40日大,平時飲開人奶加奶粉三個鐘一次,90-110 ML,呢幾日突然只飲50-60ML就唔肯飲,飲到一半扭扭擰擰,掃完風都唔肯再飲,仲會大喊添,已經飲過肥仔水,會係咩原因突然飲少咁多~好擔心~
加上便便係明顯少左,會係唔舒服嗎?出世到依家已經係夜晚成日唔訓,擺落床就喊,依家加上唔飲奶,真係好攰好辛苦

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

brandy.thy 發表於 19-12-8 08:24
可能厭奶,我都經歷左咁情況足足兩個月

厭奶會咁早嗎?我以為兩三個月先開始會

複式洋房

oceanfung88 發表於 19-12-8 10:12
應該厭奶 可以試吓幫佢轉奶粉

但係人奶佢都係咁

複式洋房

ChorTingChung 發表於 19-12-8 08:02
啊B依家40日大,平時飲開人奶加奶粉三個鐘一次,90-110 ML,呢幾日突然只飲50-60ML就唔肯飲,飲到一半扭扭 ...

我bb都係咁 ,食得仲少過你,但真係無計迫唔黎

複式洋房

bimbimli 發表於 19-12-8 15:17
我bb都係咁 ,食得仲少過你,但真係無計迫唔黎

你啊B幾大?我今日發覺有機會係鼻塞導致唔肯食,透氣好大聲同埋有痰咁~我見佢好多鼻屎可能食奶時候透氣唔順所以食得少~依家試下用生理鹽水滴下鼻,再密密喂人奶俾啲抗體試下會唔會好啲~

禁止訪問

複式洋房

brandy.thy 發表於 19-12-8 18:23

我都係人奶媽,大約2個月左右開始食好少,有時會大喊, ...

今日吸左鼻都唔肯食,好苦惱
同埋無左之前肚餓喊到收唔到聲嘅感覺,總之好耐都唔肚餓咁~
究竟點解會咁,好驚跌磅啊

大宅

ChorTingChung 發表於 19-12-8 22:23
今日吸左鼻都唔肯食,好苦惱
同埋無左之前肚餓喊到收唔到聲嘅感覺,總之好耐都唔肚餓咁~
究竟 ...

可能厭奶 我岩岩經歷完3個星期 唯有少食多餐

複式洋房

lemon_juicy 發表於 19-12-9 00:11

可能厭奶 我岩岩經歷完3個星期 唯有少食多餐 ...

對上呢餐換左大啲窿嘅奶嘴,好似有少少好轉,再試下先

別墅

ChorTingChung 發表於 19-12-9 02:26
對上呢餐換左大啲窿嘅奶嘴,好似有少少好轉,再試下先

即人奶pump 出來? 佢唔食咁肯唔肯訓? 有無狂喊? 大便次數正常?

複式洋房

ChorTingChung 發表於 19-12-8 15:25
你啊B幾大?我今日發覺有機會係鼻塞導致唔肯食,透氣好大聲同埋有痰咁~我見佢好多鼻屎可能食奶 ...

50日人仔,佢係全奶粉bb。佢一直都好似透氣好大聲,最近乾燥都好多鼻屎呀。
但佢有時又可以食得好順好多,有時又食得好差,我都冇晒乎

別墅

ChorTingChung 發表於 19-12-8 08:02
啊B依家40日大,平時飲開人奶加奶粉三個鐘一次,90-110 ML,呢幾日突然只飲50-60ML就唔肯飲,飲到一半扭扭 ...
一日有無6塊以上濕片? 其實滿左月, D BB 就不時都會經歷唔同野, 如果佢都訓得, 夠濕片, 可以KEEP 住觀察. 通常D 特別野幾日/一星期左右就完. 阿B 一有咩訓得/食得多左少左我地就話佢係猛長期...
唔洗太擔心
過左1星期都係咁可能先問下健康院~

首頁

尾頁

跳至