懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

由bingo開始就一直有出血,大概5週時係政府醫院做產檢,醫生用鴨咀夾check過,無見有瘜肉。
過左大概3個星期,出血情況無停過,去急症,需留院,留院醫生用鴨咀夾check,見到子宮頸有2粒瘜肉,同時間照到bb心跳,不過bb比計最後1次經期細左1W。
醫生話出血有機係瘜肉,有機係作小產。
醫生用緊鴨咀夾時話想幫我刮走,但我怕好痛,考慮緊時佢突然話第一孕期刮走有流產風險,聽到後我即刻話唔做住。但佢又話唔做就一直會有出血情況。
我唔知應唔應該刮走佢?其實瘜肉會唔會自己消失?明明3星期前都無,點解無啦啦有?佢話睇個樣似係良性,但要刮去化驗先知。有無jm可以比下意見?

大宅

bria007 發表於 19-12-9 08:58
由bingo開始就一直有出血,大概5週時係政府醫院做產檢,醫生用鴨咀夾check過,無見有瘜肉。
過左大概3個星 ...

可以睇私家婦產科問多重意見再決定!

男爵府

如果細可直接切左佢,問下e生

別墅

我未陀之前都有兩粒瘜肉
孕早期同中期都出過好幾次血
每次都會睇醫生照一照bb
次次都話bb冇事
醫生話因為瘜肉唔影響bb
冇迫切需要切 之後我就冇理
但如果媽媽每次出血都會好影響心情
就切左一了百了

複式洋房

過左大概3個星 ...

我由5w到13w都間歇性流啡/血幾次,其中一次睇醫生仲話係因為胎盤低作小產,嚇到我要請假訓床。後來14w個陣又流去睇左另一位私家醫生,佢建議我即時夾走瘜肉,原來唔痛的,同埋夾完後塞左消炎藥,一星期後覆診,已經冇再出血。建議睇多位醫生拎意見

大宅

過左大概3個星 ...

我嘅經驗係嗰陣6+4流粉紅血入院,ck到有瘜肉,醫生話大約2-3mm,佢話可以即時摵走,而且唔會影響繼續陀,咁我就話好。真係完全唔痛同冇感覺,佢就話摵咗啦。

可能因為我粒瘜肉細,摵完唔洗塞藥。咁當然摵完嗰日好似流啡咁,瞓咗一晚啲啡已經少咗好多,跟住2日內就冇再流,touchwood到而家24+5都冇再流過血

複式洋房

過左大概3個星 ...

我之前啱啱有左4週嘅時候都日日流啡,去私家婦產科睇,當時醫生話有一粒瘜肉,都會係流啡嘅原因,就開左d安胎藥比我,雖然流啡都會擔心,不過醫生話沒乜影響,可以唔整走住,話生嘅時候有機會甩埋,流到我12週左右,就沒流啦。
其實可能當時係作小產,樓主可以去睇一睇私家嘅婦產科,政府嗰d有d求其,因為我之前都太擔心入過兩次急症,留院一晚就走,有次仲話沒睇到有瘜肉添,同埋私家醫生會開d安胎藥比你,感覺會安心d

伯爵府

bb世界 發表於 19-12-9 10:07
我未陀之前都有兩粒瘜肉
孕早期同中期都出過好幾次血
每次都會睇醫生照一照bb

你好叻呀 ,我出過一次血已經成日唔開心喇

子爵府

我生兩胎兩胎都試過有瘜肉
第一胎冇乜出血 佢自己中后期甩咗出嚟 甩出來個下有啲驚嚇

第二胎就早期出好多血 醫生話一定要整走
但整完之後傷口好大 一直流血
之後瞓咗差不多兩個月床先至保得住

我諗你睇多一個醫生再決定啦

大宅

KoneyB 發表於 19-12-9 17:41
我生兩胎兩胎都試過有瘜肉
第一胎冇乜出血 佢自己中后期甩咗出嚟 甩出來個下有啲驚嚇

請問甩出黎嘅情況係點㗎?

子爵府

bria007 發表於 19-12-11 15:20
請問甩出黎嘅情況係點㗎?

一早起身去廁所
底底好多血好似M咁 但紙巾抹又唔多血
不過有一塊野 抹走上面d血 有d似咬完香口膠咁様

即刻去睇醫生 醫生話塊野係瘜肉 自己甩咗就好好
BB冇影響

果朝全程冇痛 之後亦冇再出血

大宅

請問你地係睇邊一個醫生?我都有流血,睇過2次政府婦科都話無野可以做到,又無話有無息肉,我好想搵多個私家婦產科睇下。感謝

首頁

尾頁

跳至