自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

先講少少背景,差幾年就40,雙職父母,人工職位唔係高,家裡有兩個囝囝,一個工人姐姐,c6家境幾好,6299有意無意地係經濟上幫我地好多,因此日常經濟上都幾輕鬆,連教育基金都幫佢倆供緊,每月最大固定開支,就係比家用自己父母...

幾年前生咗細佬,兩個年紀小小,的確好唔輕鬆,每日過住忙碌而勞氣嘅生活,苦中帶甜!但... 心裏面一直有件事放唔低,總覺得人生有個唔少既遺憾,就係好想有個囡... 覺得女仔大左同媽媽比較親近、比較孝順,比較岩傾、可以扮靚... (下刪一百字)! 得唔到既嘢實在想到太多好處... 雖然事實可能不如想像中...

大宅

blbaby 發表於 19-12-10 12:18
先講少少背景,差幾年就40,雙職父母,人工職位唔係高,家裡有兩個囝囝,一個工人姐姐,c6家境幾好,6299有 ...

c6無特別偏好,生第一個時,非常有耐性;生第二個時,耐性跌咗一半!佢覺得兩個小朋友已經Okay,對性別無偏好,但佢知我執着,唔想我將來埋怨佢,所以如果我決定要生,佢就話要一齊分擔照顧,但現時生活都唔算輕鬆,我本身無乜耐性,但對小朋友各方面都有d要求,所以生活上都唔算輕鬆。

最大問題係,如果生多個,我就唔可以繼續返工,始終工人姐姐照顧唔到3個... 只靠C6一份人工養成家的確唔可行,但以佢既家境就可行,其他方面都肯定冇而家咁輕鬆!

大家有冇啲意見 可以俾我 唔該!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

樓主,第 3 個唔一定係女喎,如果又係仔,咁係咪又諗生第 4 個,第 5 個,追到女為止?

子爵府

咁嘅case 唔生
又唔係一定係女
老公又唔支持
雖然有屋企幫 但唔係自己控制到嘅野 好難假設之後都可以得到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

生下一個係仔咁點?
唔一定係女
唔通仔唔要?

子爵府

不論仔女, 看來你生第三個不會容易應付, 你才會hesitate, 考慮到要捨棄時間精神金錢, 那一定要兩夫婦在各方面協議清楚 。
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

而家樣樣好地地,何必去搏?

又要無份工,又要辛苦,c6又唔想要

全世界就你一個人既願望而生活

男爵府

先唔講錢先, 再生都係囝呢? 咁你一樣都係生唔到囡, 都係有遺憾?... 要諗清楚, 唔好為想追囡而生, 加上香港家下呢個環境, 要三思!!!

男爵府

唔生,教好2個仔好過
加上你話自己要求高又無耐性,何必攞苦嚟辛!

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

剩係睇你history. 吾生

子爵府

BK Milk勳章

blbaby 發表於 19-12-10 12:19
c6無特別偏好,生第一個時,非常有耐性;生第二個時,耐性跌咗一半!佢覺得兩個小朋友已經Okay,對性別無 ...

我都係兩個仔,也有過“想要個女”既迷思。
我大仔係乖嗰類,所以教養冇乜困難。細仔就性格,讀書方面,要父母多費時間。

我想講係,個個小朋友都唔同,就算你宜家兩個好乖,下一個又冇100%係女,又唔係一定聽教聽話,你年紀又再大D,你有沒有信心,耐性再帶大一個?我就冇信心,太辛苦

子爵府

c6無特別偏好,生第一個時,非常有耐性;生第二個時,耐性跌咗一半!佢覺得兩個小朋友已經Okay,對性別無 ...

無乜耐性又生活得唔太輕鬆就梗係唔生啦!真係為追女而生,如果都係仔點算?女都唔guarantee一定痴家窩心㗎,仔都可以顧家細心孝順,視乎性格同點教。我係你我就寧願focus兩個仔度

珍珠宮

環保接龍勳章

blbaby 發表於 19-12-10 12:18
先講少少背景,差幾年就40,雙職父母,人工職位唔係高,家裡有兩個囝囝,一個工人姐姐,c6家境幾好,6299有 ...

如果係我會唔生:

1. 自己年紀唔細
2. 再生未必係女
3. 女亦未必一定較親近及孝順

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

通常愈想係生女,就會生仔

ccysj01    發表於 19-12-10 20:10

男爵府

首先,性別唔到你選擇、ivf 都唔係100% 成功。
第二,唔好介懷,你自問已經無咩耐性,老公都似乎係一樣,生多個只係自討沒趣。

男爵府

你已講出重點, 以你兩個經濟能力負担唔到, 而家都要兩老補貼﹐仲諗生多個? 只為滿足自己生女的慾望? 仲要無包生女, 如又係仔你又點做, 做人唔好咁自C﹐兩老再老D, 醫療洗費樣樣都係錢, 唔好用到人地咁盡。

珍珠宮

唔生
兩個夠啦

子爵府

回覆樓主:

唔生

侯爵府

如果有朋友生女
不如做契媽啦

我諗我算係你既過來人
我20歲同22歲生大女同二女
35歲生细女
知道c6想追個仔
(佢話有時係街見人拖住個仔,年紀大左會有種酸漏漏既感覺喎)
而我就有時會諗
生3個女都唔同性格
唔知生個仔又會係點呢
最終40歲時追多一胎
當時係諗住4朶金花就4朶金花既心態
其實我壓力都好大
62成日掛口邊話我家人都係生女
其實我c6 嗰邊都係生女架咋
最終比我博到個仔
望住我c6個滿足樣
我冇後悔既

但老實講