懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一胎聽老人家講用BB油或OLIVE OIL就得,但個時都有紋,好耐先淡返D,今次陀第二胎,聽人講第二胎通常比第一胎大,驚D肚紋會爆得仲勁,可以點做呀

別墅

c.yan.lau 發表於 19-12-11 12:39
第一胎聽老人家講用BB油或OLIVE OIL就得,但個時都有紋,好耐先淡返D,今次陀第二胎,聽人講第二胎通常比第 ...

要睇返媽媽本身既體質,有d人可能一直都冇咩妊娠紋,有d人成個懷孕期,甚至生完之後成肚都係紋

大宅

第一胎聽老人家講用BB油或OLIVE OIL就得,但個時都有紋,好耐先淡返D,今次陀第二胎,聽人講第二胎通常比第 ...

搽橄欖油

大宅

真係睇個人,如果個胎有一段時間大得特別快,就無可避免

子爵府

回覆樓主:

其實爆咗搽乜都冇用,最多只會淡唔會消失,又冇法避免唔爆,有冇諗過做laser?

男爵府

我第一胎時好早有中缐,不過肚皮冇乜紋,臨生前肚底出d紋,今胎好早 見肚,但近6個月時先浮左淺淺嘅中缐,暫時冇乜紋,我冇勤力搽野,有for妊娠嘅oil又有用普通body cream.
應該關體質&遺傳,我媽生3個都冇乜紋

大宅

chauyw 發表於 19-12-11 15:49
搽橄欖油

橄欖油同bb油好似唔多可信,有朋友用完一樣爆紋

大宅

回覆 laisausau 的帖子

你同我好似

別墅

laisausau 發表於 19-12-11 23:17
我第一胎時好早有中缐,不過肚皮冇乜紋,臨生前肚底出d紋,今胎好早 見肚,但近6個月時先浮左淺淺嘅中缐, ...

咁好既,我情況同你果邊調轉,我呀媽第一胎生我先但成肚都係妊娠紋呀,之後冇退到,我都有成日搽bb油但都照生

別墅

lemon_lemon17 發表於 19-12-12 10:19
橄欖油同bb油好似唔多可信,有朋友用完一樣爆紋

咁我係勤力搽返其他防妊娠紋油就得

大宅

我諗胎胎吾同
我第二胎冇爆過紋,但第一胎就有

大宅

我第一胎時好早有中缐,不過肚皮冇乜紋,臨生前肚底出d紋,今胎好早 見肚,但近6個月時先浮左淺淺嘅中缐, ...

好奇,係咪一女一仔?人地話女先有中線,我兩個仔又的確冇

大宅

c.yan.lau 發表於 19-12-12 14:27
咁我係勤力搽返其他防妊娠紋油就得

如果有keep住勤力搽野呢,應該係得既,但係bb油同olive oil果d我都試過,d紋冇減退到囉

大宅

虎到金來勳章

huenhuenli 發表於 19-12-12 17:50
如果有keep住勤力搽野呢,應該係得既,但係bb油同olive oil果d我都試過,d紋冇減退到囉
...

我之前搽M字頭隻油加埋cream都覺得唔夠潤呀,成日痕,轉用左carun oil同ointment之後痕少左喎,ointment 夠哂潤,又唔會搽到油立立

別墅

細蚊760 發表於 19-12-13 11:19
我之前搽M字頭隻油加埋cream都覺得唔夠潤呀,成日痕,轉用左carun oil同ointment之後痕少左喎,ointment ...

好似幾好咁,貴唔貴呢

大宅

虎到金來勳章

c.yan.lau 發表於 19-12-13 15:06
好似幾好咁,貴唔貴呢

oil 265蚊,ointment 315蚊,價錢都中等

別墅

我第一胎係囝囝,後期肚底有爆紋。今胎係囡囡,暫時去到36週都無紋。 做嘅野,同揸嘅嘢都係大同小異。所以爆唔爆紋呢樣嘢睇嚟都係無得估(emoji)(emoji)‍♀️

男爵府

同你一樣

別墅

細蚊760 發表於 19-12-17 14:06
oil 265蚊,ointment 315蚊,價錢都中等

ok我去望下先,thanks

首頁

尾頁

跳至