懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

想請教一下,初生bb有冇話用邊隻沖涼液好d? 天氣凍有冇咩要注意?thx

洋房

Lucozademama 發表於 19-12-11 22:30
想請教一下,初生bb有冇話用邊隻沖涼液好d? 天氣凍有冇咩要注意?thx

先攞個籃盛裝上水用品:
棉花棒/球
保濕潤膚
紙尿片濕紙巾
梳/手指甲剪

衣服準備開暖爐
首先在床上舖上防濕尿墊,和尚服底衫放在側邊,預早把兩件衫先穿在一起,可直接穿上可以穿少一次。
沖完涼上水後,印乾搽潤膚後包紙尿片,再穿上衫,頸位摺位耳仔記得要印乾,唔係會醃住紅晒。
記緊記得記住記實
任何時候離開bb攞嘢,一秒鐘都好……要先拉起bb床度閘,怕跌落地,以防萬一,安全為首。

禁止訪問

回覆 Lucozademama 的帖子

Hi Lucozademama,JM們分享好詳細呀 免沖水的二合一洗髮沖涼液,可以同時清潔到頭皮、頭髮、身體,對於用浴盆沖涼嘅BB會比較方便,亦唔少媽媽會採用,身體表皮油脂能夠滋潤/保護皮膚,每次只用少量沖涼液、沖涼時間唔好太耐,水溫唔好太熱,和徹底過水避免殘留BB皮膚上就OK。BB 皮膚角質層比成人薄,要經常做保濕黎保護佢幼嫩皮膚,有冇同BB做開保濕呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

唔好日日沖涼。天氣凍真係2,3,4日唔沖都得,只要PATPAT抺好 !防止濕疹同冷親 !!我第一個沖太多,第二個2,3 日沖一次皮膚好好多!唔沖果日同布抺頸手。

洋房

chowchow1234 發表於 19-12-12 01:41
先攞個籃盛裝上水用品:
棉花棒/球
保濕潤膚

多謝您分享左咁多俾我知呀!我會記住安全第一

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-12 15:39
回覆 Lucozademama 的帖子

Hi Lucozademama,JM們分享好詳細呀 免沖水的二合一洗髮沖涼液,可以同 ...

葡萄適Bb皮膚唔乾,但係咪冬天都最好搽返cream好d? 宜家都係用2合1幫佢沖涼洗頭,有冇話冬天要揀咩成份好d架?謝謝你!
Lucozademama 發表於 19-12-13 10:56
葡萄適Bb皮膚唔乾,但係咪冬天都最好搽返cream好d? 宜家都係用2合1幫佢沖涼洗頭,有冇話冬天要揀咩成份好d ...

唔好客氣, 採用天然成份潤膚乳, 橄欖油、椰子油好適合適係冬天用作保濕架,媽媽可以係BB沖完涼,趁皮膚仍留有水份時搽加上輕輕打圈按摩,有助加強滲透架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-13 12:57
唔好客氣, 採用天然成份潤膚乳, 橄欖油、椰子油好適合適係冬天用作保濕架,媽媽可以係BB沖完涼,趁皮膚 ...

好啊!我試下吖!thanks!

洋房

apeach_peach 發表於 19-12-12 12:11
最緊要搽cream

收到

首頁

尾頁

跳至