親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

22/5就出發啦....去東京
但有一個3yrs BB.....全部錢都比晒,唔去即係唔見左$1xxxx幾,去又擔心,因為最主要有個bb,所以都唔知點算好.....可唔可以比D意見呀 .....
(自遊行buy package,所以冇得refund)

THANKS

水晶宮

bb 比人睇,太細,大人去。

如bb肯帶口罩就考慮一下 。

複式洋房

我地個case同你差不多,我係24/5去大阪7日自由行,我同老公,老爺,奶奶帶埋一個就快3歲既女去,尋晚傾過呢件事,但係唔去就唔見一半.所以都決定去.

點知今日同個女d同學媽咪講,佢地其中一個家長好驚我地返來有事,叫我地自己隔離,唔好比個女返學,唔想傳比佢個仔喎.雖然唔同班,佢都好驚喎,叫我唔好咁自私,唔好影響成間學校.

不過我今日都問過醫生,佢話其實呢個病比sars同h5n1都無咁嚴重,死亡率無1%,所以只要帶口罩,同經常洗手就唔驚,因為有藥醫.

我地都會照去,不過返香港都諗住係屋企隔離下先,你去東京都已經安全過我啦. 不過人地既說話真係唔好聽,未去都好似中左咁.

子爵府

完全明白你的感受,因我在4月尾都試過去首爾..
當時都有諗唔去,但團費全數會無晒而且阿爸阿媽又同行留底阿b都無人湊,最後好無耐咁決定一齊去..
好采阿囝都好合作,一入機場就同帶mask直到目的地
但未出發隔離屋已叫我地一家回來自行隔離..
當時聽到都有d唔開心架..同埋返到學校班主任仲特地行出來問我同阿囝去完邊度玩,話學校都要了解一下..但我都明白既..好采大家都平安無事..

原帖由 markho 於 09-5-19 17:47 發表
我地個case同你差不多,我係24/5去大阪7日自由行,我同老公,老爺,奶奶帶埋一個就快3歲既女去,尋晚傾過呢件事,但係唔去就唔見一半.所以都決定去.

點知今日同個女d同學媽咪講,佢地其中一個家長好驚我地返來有事,叫我地 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果比左錢...我就一定會照去,
始終呢次未係好似沙士咁大件事.
但別人緊張又係會明白既.

唯有自己小心d, 返來自行隔離一陣囉

祝你地玩得開心, 平安!

複式洋房

我同老公talk過.....決定照去,最多小心D.....
祝大家玩得開心D同埋平安回來啦

男爵府

其實人地擔心都係正常既, 因為大多都係輸入個案, 香港人曾經試過沙士, 咁梗係敏感一D, 但我覺得你回港自行隔離都好, 起碼阿仔回到學校時, 其他家長會放心好多囉. 只不過係聽落唔舒服姐. 本來我都想去下旅行, 不過唸唸下, 都係香港好D. 今年要乖D, 唔周圍去喇!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

我地會6月中去呀!一行有8大2小, 我地都好擔心呀! 但錢都係比晒 la! 都無得取消! 所以我諗住點都去架啦! 最多咪帶口罩 law! 又其是搭飛機的時候喎!

大宅

我七月頭會去, 又係比晒錢, 到時亞女三歲七個月 ..

我問左一d 美國客人同日本客人, 佢地的反應都係話比我聽唔洗咁驚, 只係流感的一種黎啫, 其中一個仲係住係兵庫縣, 我問佢點呀 ? 會唔會好擔心呀 ? 佢話唔擔心喎, 只係唔可以返學同出街 ..

係因為我地香港人經歷過 SARS, 先至咁驚, 定係D 外國人過份放心呢 ?

由於距離七月仲有一個月, 我暫時依個moment 都係諗住會一家三口照去, 如果到時東京受感染數字太多, 最壞打算, 都會係我同我老公兩個去, 留返亞女响香港.

至於自我隔離的問題, 我都會考慮一下.
原帖由 Ah_B 於 09-5-20 14:16 發表
我地會6月中去呀!一行有8大2小, 我地都好擔心呀! 但錢都係比晒 la! 都無得取消! 所以我諗住點都去架啦! 最多咪帶口罩 law! 又其是搭飛機的時候喎!

大宅

原帖由 mimi1102 於 09-5-21 17:59 發表
我七月頭會去, 又係比晒錢, 到時亞女三歲七個月 ..

我問左一d 美國客人同日本客人, 佢地的反應都係話比我聽唔洗咁驚, 只係流感的一種黎啫, 其中一個仲係住係兵庫縣, 我問佢點呀 ? 會唔會好擔心呀 ? 佢話唔擔心喎, ...

唔駛自我隔離咁嚴重掛, 除非發燒啫, 最多咪帶口罩返學lor !

複式洋房

原帖由 ask_whp 於 09-5-19 17:29 發表
22/5就出發啦....去東京
但有一個3yrs BB.....全部錢都比晒,唔去即係唔見左$1xxxx幾,去又擔心,因為最主要有個bb,所以都唔知點算好.....可唔可以比D意見呀 .....
(自遊行buy package,所以冇得refund)

THANKS ...

me too

原訂29/5出發去KL、老公好驚d細路中招想唔去、但係又refund.....

最惨係探親、怕會連累他人、好煩呀

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至