懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

希望透過分享自己嘅經歷,向同路人或懷孕中嘅媽媽互相勉勵。

2019年3月底好高興地發現有咗,但係5星期做超聲波時發現有bb同時都有一個8*8嘅子宮肌瘤,醫生只係話現階段唔會處理個肌瘤,但肌瘤會影響bb吸引營養,又或會影響生產,我,即刻跌落地獄咁,淨係識喊,完全唔知點算好,但接下來發生嘅所有事更震驚,完全無緩衝期。

正因為咁論盡,見完醫生後都立即同公司講返個情況,就係當日,出去做嘢時見紅,即刻去醫院,等檢查照超聲波,bb又暫時無事,但就從此開始咗我因為流血進出7次醫院嘅序幕,由3月底到6月底,由粉紅色到紅色,由春天到夏天,每一次係急症室都好緊張,每一次去洗手間都好驚,試過係洗手間不停流,試過瞓瞓吓又流,試過出出吓學校流,由4月頭起,每天只敢卧床,只敢在食飯同去洗手間嘅時候落床,但有時一郁動也會流血,很感謝公司嘅體諒,很感謝爸爸媽媽每天照顧我嘅飲食,天天為我送餐,很感謝老公每分每秒嘅支持,終於7月初好轉,7月中重回中心工作。

當以為可以開心哋感受懷孕嘅樂趣,少年真的太年輕,8月初25週上班時感到肚實實,自己好像又有啲傷風便膽粗粗走去醫院,想想只取藥回家休息,誰不知在搏機時,發現我嘅宮縮好密好密,密到要生嘅頻率,我被送往產房,係產房,無啦啦產房,生仔個個產房,再繼續話我發燒不可用抗宮縮藥,意思即順其自然地生,但已沒時間給我想,因為我已開始痛得死去活來,搞不清楚是宮縮或是肌瘤痛,這時的肌瘤已受懷孕荷爾蒙影響大到14*14,這時只食咗退燒藥,留待那間冷冰冰的產房,全身淨係識震,聆聽著那些根本不能冷靜和舒服嘅音樂過了兩日一夜,有時醒有時睡有時痛,還有要使用便盆尿尿,簡直一輩子難忘,醫生見好像也穩定了送我回產前普通房,我內心也滿滿感動,老公在這兩天嚇壞咗,如走錯別的產房,又不敢在我面前哭,只敢背人流淚,爸爸媽媽也不能探我,全部一齊嚇壞。

當以為大步走過時,少年再次年輕,就在普通房的第一晚,我再次痛得死去活來,這次宮頸也短了,醫生也更明確地說我應該早產,甚麼自然產開刀的通通都說了,我當刻痛得只懂對住老公說:救我!救我!然後醫院婦產科十多個醫生一同前來幫我檢查,那個氣勢絕對不是給予信心,而係話俾我知:我好嚴重,老公嚇壞不敢回家睡,笑氣我都吸埋了,姑娘替我按摩減輕痛楚,我好想快啲瞓覺,因為經驗話我知瞓咗宮縮就會疏,就唔會早產,然後就這樣時而密時而疏又過了四日三夜,終於,終於,再次回普通病房,但從第一次走進產房起到生,我的宮縮一直無離開過我。

接下來,繼續住院,每日每夜望住所有媽媽待產,她們很期待的宮縮,我每分每秒都有,但往往我是該病房最不應有宮縮嘅產婦,如是者25週望26週,再望27週,終於到28週,好像安全一點點,又望29週,醫生也批准我回家繼續卧床。

回到家,情緒也超級唔穩定,每天也活在恐懼下,終於31週時再次回醫院,還記得那程的士雖短,但現在回想也眼框充淚,跟老公說:唔想再住醫院,好恐怖!對,就是烏鴉口,就這樣由31週住到36週幾開刀生bb,每星期搏三次機,每天爸爸媽媽送餐,老公從不缺席任何一個探訪時間,探到姑娘以為佢係待業人士,這段時間經歷bb生長不似預期,磅數完全不足,我又因個瘤同bb個頭頂住,每日硬著頭皮食晒所有飯餸,滴雞精,烚蛋,鮮奶,終於終於醫生話bb夠磅可以出來了。

這些經歷和過程真的好無助,幸運地我在人生擁有最豐盛時發生,有老公,爸爸媽媽,親人,朋友,同事嘅陪伴。

現在雖然仍未康復(仍然流血🙈),但希望可以愈來愈好啦,自我鼓勵一番。

伯爵府

ctlwong 發表於 19-12-13 17:29

2019年3月底好高興地發現有咗,但係5星期做超 ...

你好偉大,加油呀
BB等住你照顧佢

洋房

白花膠豬細燉制茨實,兩大碗水,燉兩個半鐘,早晚一碗,飲完就上床養豬,好長胎,十日長到一磅

大宅

早日康復!bb會好錫你。

大宅

加油
陀過bb先知媽媽偉大,一命博一命
祝你同Bb身體健康,要休息好身體

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

好感動喔~加油!!!

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

妳的堅持和努力令人豉舞

別墅

經歷差不多!我都12月生了⋯⋯一齊加油!💪🏻

首頁

尾頁

跳至