6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

為左可以陪多啲仔仔,最後轉做ftm,等仔仔大少少再出番去工作。
一直都係自己湊開,無請工人,99有時時會過黎住一排幫手...(最唔中意...)雖然話跟我方法湊bb,都成日用佢自己個套(emoji)
我已經日日都同仔仔玩、講野、餵食、出街放電等等...
但仔仔好似都係親99多,次次99一出現講野就會笑得好開心,我要諗辦法先會笑一笑...心情一定唔開心...
11個月啦,好似仲唔知我係媽咪咁...
覺得仔仔愈來愈難湊,換片唔合作,著衫唔中意,不停掟現具,未試過訓天光,瞓覺要人抱要人行來行去先得...
係埋我一直用錯方法...

別墅

由細湊到大嗎?幾時開始轉做FTM?
係咪99扮好人縱仔仔 咁99乜都比佢
如果係 佢梗係鍾意99多d

複式洋房

elleccy 發表於 19-12-16 18:06
由細湊到大嗎?幾時開始轉做FTM?
係咪99扮好人縱仔仔 咁99乜都比佢
如果係 佢梗係鍾意99多d

一出世就轉FTM啦
唉,次次我同仔仔玩、加固時,99會整得奇怪聲吸引仔仔望過去,望過去之後又話:「唔好望我,快啲食,望住媽咪...」
仔仔脾氣有點大,我肯定99都負啲責任...
好唔開心...好似唔到我話事咁...

子爵府

你奶奶呢d行為我奶奶都做過,激死我
佢間唔中會黎我屋企搵我仔玩,又係會阻住哂食野,以前就阻飲奶,我最緊張佢食野,一受騷擾又食少,我就會好嬲
試過幾次之後我就同佢講你同佢玩完,佢唔食野啦,呢幾日都冇食過野,淨係掛住玩,講誇張d
除非佢唔緊張個孫,如果唔係佢都識做啦
之後你安排比佢黎既時間唔好係食野果陣
依家我奶奶知大約時間,就算佢黎左,玩到我差不多煮好,佢就會自己話走先

複式洋房

Daisywong313 發表於 19-12-16 20:49
你奶奶呢d行為我奶奶都做過,激死我
佢間唔中會黎我屋企搵我仔玩,又係會阻住哂食野,以前就阻飲奶,我最緊 ...

衰在99係會一住住幾日先再走,唔係得閒過黎探阿b幾粒鐘呢...
之前都仲忍受到佢言行舉止又聲音大,但仔仔一出世,佢開始左短暫住宿既模式,一住落所有日常不滿就爆出黎!
最最最激心係成日整shishi怪聲,搞到仔仔同圍望,集中唔到

62有時都過黎探阿b,62都會間中做搞鬼聲,99會即叫62唔好分散佢注意力...(emoji)

可以點再訓練返仔仔集中力...?

對住唔想見既99,仔仔又唔聽話,心累呀(emoji)
好多朋友只要仔仔過3歲,就會知邊個係媽媽,痴返媽媽...

子爵府

tinaman0110 發表於 19-12-16 22:50
衰在99係會一住住幾日先再走,唔係得閒過黎探阿b幾粒鐘呢...
之前都仲忍受到佢言行舉止又聲音大,但仔仔一 ...

咁好難攪喎,同老公傾下唔好比佢黎住得唔得?

複式洋房

Daisywong313 發表於 19-12-16 23:39
咁好難攪喎,同老公傾下唔好比佢黎住得唔得?

唉...我老公有媽寶特質(emoji)
同佢講過,可唔可以叫99唔好無端端過黎住幾日...佢話有佢幫手仲好啦
男人唔會諗到件事好深入,淨係覺得對件事有好處就係好...
同老公都嘈過幾次,因為99湊B關係...

我有左阿b時,有問99幫手湊日間+夜晚+星期六日,99話唔肯!
我特登暫定工作轉FTM湊b,99又成日過嚟搞搞震!...

大宅

樓主唔好咁灰心,你講嘅一啲特徵應該唔關你事,係bb嘅階段性現象呀我覺得,好似你講嘅:

換片唔合作,著衫唔中意,不停掟現具,未試過訓天光,瞓覺要人抱要人行來行去先得...

我個女都出現左呢啲特徵,我諗係關佢地大個左,對周圍好奇左,唔會再好似以前咁坐定定任你魚肉,夜晚訓得唔好亦可能係出牙,我個女試過每隔一個鐘喊一次,我成晚都無點訓,慘過餵夜奶,而我係要返工架

講返奶奶個問題,我之前都有類似嘅問題,不過係對住姐姐
其實老一輩容易獲得bb歡心係好正常,佢地湊過小朋友,知道點樣啲小朋友會鐘意

大宅

繼續先

你要諗下自己同麻麻有咩唔到,你一定有自己嘅selling point 係麻麻比唔到佢架
放心啦,等佢大啲佢就會知邊個先係佢阿媽,呢個係真架

子爵府

tinaman0110 發表於 19-12-17 10:37
唉...我老公有媽寶特質(emoji)
同佢講過,可唔可以叫99唔好無端端過黎住幾日...佢話有佢幫手仲好啦
男人唔 ...

咁你出多啲街,11個月可以周圍去啦
等佢黎親都冇人係到
睇佢仲黎唔黎
就算佢嚟咗訓,起身咪同BB去街唔使理佢

複式洋房

LongTimeAgo 發表於 19-12-17 12:57
繼續先

你要諗下自己同麻麻有咩唔到,你一定有自己嘅selling point 係麻麻比唔到佢架

聽你講完,個人都定番啲!
希望仔仔知道邊個係媽咪個日快啲黎喇
我都要搵自己selling point,仲要係99模仿唔到先得!!
謝謝你~!

複式洋房

Daisywong313 發表於 19-12-17 15:17
等佢黎親都冇人係到
睇佢仲黎唔黎

你岩!之前都有帶仔仔出街,佢唔會跟埋,因為我話約朋友,帶bb識下朋友仔。
謝謝你~!

大宅

Daisywong313 發表於 19-12-17 15:17
等佢黎親都冇人係到
睇佢仲黎唔黎

出多啲街係真係work
每個bb都鐘意出街!

所以我一放假就會帶佢出街,落附近公園行下都好,堅持只係自己或同老公帶
佢自然會覺得跟阿媽出街好多野玩

大宅

所以我堅持餵人奶
食奶就入房 無外人可以騷擾到我地二人世界!
希望可以有咁耐餵咁耐啦

子爵府

lfnewgirl 發表於 19-12-17 18:38
所以我堅持餵人奶
希望可以有咁耐餵咁耐啦

我第一日返到屋企諗住入房喂人奶
奶奶話佢都好想睇我喂
喂左冇一個月,太辛苦放棄左,佢不知幾開心

複式洋房

lfnewgirl 發表於 19-12-17 18:38
所以我堅持餵人奶
希望可以有咁耐餵咁耐啦

仔仔初初埋身餵時,99敲房門當通知唔等應聲就入房...
我即刻話佢:「我都未應你,下次等我應左先好入黎...!」

複式洋房

tinaman0110 發表於 19-12-16 17:57
為左可以陪多啲仔仔,最後轉做ftm,等仔仔大少少再出番去工作。
一直都係自己湊開,無請工人,99有時時會過 ...

我好明白你心情 我都有同感 但個個都話比我知 其實bb一定知邊個係媽媽 只不過佢知邊個來洽姐 我個女都係 成日當我隱形咁架 So sad =.= 大家一齊加油 要知道我地先係佢阿媽!

複式洋房

Zazayuki 發表於 19-12-18 00:15
我好明白你心情 我都有同感 但個個都話比我知 其實bb一定知邊個係媽媽 只不過佢知邊個來洽姐 我個女都係 ...

可能正如樓上講,bb大個,好奇心爆棚,咩都玩一餐,眼瞓又唔瞓,不停嘈喊

呢2晚唔知咩事,瞓緊都喊,抱住都喊,明明瞓得好好都無端端喊...之前出牙仔都無咁樣過...

決定今日畀珍珠未佢飲

嗯!一齊加油!
我都相信等bb大啲情況就會好好多!

大宅

tinaman0110 發表於 19-12-16 17:57

反而我想佢癡我奶奶多啲我同奶奶一齊住但係佢哋個個都要返工,日頭得我自己同工人湊 我個女而家未到八個月 工人上個月尾先至到 佢就係實在太癡我 夜晚有時候我想出去都去唔到 所以奶奶一收工我就會即刻俾佢湊 不過你講你個B有嘅問題我個女都有 換尿片嘅時候好鍾意郁嚟郁去 唯有試吓比玩具佢揸住分散佢注意力 我個女都係未試過一覺訓天光㗎 所以我諗呢啲本質問題應該唔關你同你奶奶事既 向好方面諗啦

複式洋房

我係在職媽媽,bb9 個月,主要婆婆湊,最近因為家事99係我到住。

bb 換片係超唔合作,一瞓低佢換片就喊,然後四圍碌,所以換咗拉拉褲俾佢,叫做換起上黎方便少少。但抹pat pat 時都係勁掙扎。

至於掟玩具,我覺得係必經㗎喎,佢掟完你係咪好嬲,然後佢好開心? 佢覺得係同你玩緊,所以我有個軟綿綿嘅波係專俾佢掟,當佢掟咗3/40次就會悶,而個3/40次我係會一直接佢掟出黎嘅波,當遊戲,玩攰咗就唔再掟㗎啦。

佢都係未試過一覺瞓天光,有時凌晨2點喊醒,尋晚叫好啲,5點先黎喊。要氹佢瞓唔係孭就係抱。健康院姑娘話可能因為自細就抱慣。抱住雖然攰,但可能我要返工,我好珍惜抱住佢瞓嘅時光,可以仔細望下佢,又回想返佢啱啱出世時,所以我都唔特別訓練佢自己瞓床,等佢瞓著先放床。

現時bb 最親婆婆,有時都呷醋㗎,不過往後日子好長,同埋放假出街玩都會老公同自己抱返,咁bb 都會親我多過爸爸,都叫比上不足,比下有餘。因為爸爸個心仲傷,點解自己排咁後

加油呀,bb 會知邊個最錫佢

首頁

尾頁

跳至