夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我估45,老公50,26年前拍拖,有3個仔女,10,7,5嵗
我地初認識時好窮,由負數開始,一齊努力,現在略有成績,有一間小公司,老公做執行,我管數,有4層樓,一間自住,3間諗住以後比3個仔女,全部都要供

由10年前開始,我地已有問題,細節唔多講,不外符互不體諒關心,零溝通,5年前都會鬧下交,呢幾年互當透明,公事由員工傳話,家事由仔女傳話。我地都無第三者,感情上無出軌。肉體唔計。

仔女教育方面,我全權負責,他就只負責和仔女玩。星期日和假期都是家庭日,會全家一起去玩。作為父親,佢有80分。但我們很少對話。氣氛有點怪,但仔女都習慣。3個仔女都係
開朗的。

洋房

回覆樓主:

導火線:星期日去飲茶,我唔小心漏低張八達通在枱面。3個小時後發現。八達通內有3百幾蚊,每日可自動增值500一次。咁我返酒樓問,職員話無執到。我老公發脾氣,話要報警。我唯有同酒樓層員要求,在後巷的幾百張枱布中遂張搵,好彩最後我1個小時就搵到。不過好污糟,之後覺得自己好臭。

搵到後,我比返我老公,佢無反應。

我心諗,話晒兩夫妻,駛唔駛咁絕?唔見張八達通有幾大問題?係要我去巢枱布同垃圾?

洋房

回覆樓主:

我真係好想離婚。之前我覺得為咗仔女有完整的家庭,也為了安穩的生活,我會就咁過就算。但我每日都唔開心。我好討厭自己係佢妻子既身份。我唔想同佢有任何關係

但如果離婚,我担心萬一佢再娶,本來留比3個仔女既物業,會比人分咗。而且如果離婚後,公司唔比我管數,我地4母子的生活會比而家艱難。而我亦相信自己出去打工,只能得萬幾蚊一個月。

就算離婚,我都唔會分居。為咗慳返住屋開支同仔女可見到爸爸,我地應只會分房。我老公應對呢個安排無意見的

洋房

回覆樓主:

想請問大家,咁既情況下,係咪應該維持現狀就算?離婚我只是得啖氣,除此之外,我無任何好處。但我好抑鬱,每日都辛苦,唔開心。彷彿離婚係我對未來既唯一目標

講多少少,我老公係好絕既人,除咗仔女,佢對所有人都無情。佢不擅理財,亦唔計較錢。工作上佢係勤力既。我們的公司,可以無咗我,但唔可以無咗佢。如果離婚要賣晒啲物業,佢應無問題。但我唔想,因為賣咗買唔返,而且我想留比仔女,而我離婚後亦無乜供款能力了

婚姻輔導亦不必了。我同我老公既結,超過10年啦。唔可能,亦唔需要解了

大家可以比啲意見我嗎?

感激每一位給我意見的人

水晶宮

dizzy00 發表於 19-12-17 20:31
我估45,老公50,26年前拍拖,有3個仔女,10,7,5嵗
我地初認識時好窮,由負數開始,一齊努力,現在略有成 ...

不影響孩子下也可以的!因為夫妻之間沒有愛情也難過
自由太多會令世人失去平衡

洋房

回覆樓主:

我地而家每日都好似互相精神折磨對方,大家都辛苦

我心裡好希望佢會死,咁我就唔使煩離婚既問題

佢出面有無同女人訓,我唔想知。反之亦然

佢受傷或唔舒服,我會當睇唔到,甚至心涼。。。其實我本身對人唔係咁。。。我係一個熱心既人。。。我會關心公司的同事,朋友,仔女既同學。。。

同佢繼續一齊,令我變成唔係我自己。。。我竟然可以咁冷酷,黑心,喜怒無常。。。

大宅

回覆樓主:

以你現時嘅條件,絕對悟贊成你離婚,無SO……你悟好諗著離婚後可以用你先生同一屋簷下,住同一間屋分房訓,以你老公性格,推斷絕無可能……

大宅

dizzy00 發表於 19-12-17 20:31
我地初認識時好窮,由負數開始,一齊努力,現在略有成 ...

咁多年都冇試過同老公傾吓問題所在??

睇落你們好需要第三方嘅幫忙!!使少少$自己先去見吓輔導(心理輔導嗰種),可能會同妳想法不一樣。

子爵府

回覆 dizzy00 的帖子

維持現狀吧! 離左婚雖然係為左啖氣, 但有冇想過同時都會有其他煩惱? 倒不如自己好好愛惜自己, 無必要為個無情的人唔開心喎.
就算你抑鬱, 佢都唔會在孚, 咁虐待自己為咩? 係咪?

洋房

fitfit貓 發表於 19-12-17 21:39
以你現時嘅條件,絕對悟贊成你離婚,無SO……你悟好諗著離婚後可以用你先生同一屋簷下,住同一間屋分房訓, ...

係真係無so... 好蝕。。。
等咗廿幾年,而家開始先有啲好日子過,就咁放手,益咗下家。。。

但果啖氣,真係落唔到。。。我怕屈到病。。。

有時我和突然發癲,做啲唔係正常女人做既野。。。可能係為咗發洩鬱結、平衡情緒、投射心裡既傷感,亦都係寂寞。。。

男爵府

如果我系你會離婚。仔女系甘既環境長大會吾好。雖然有父愛,但見到父母相處冷淡,心裡都覺得奇怪。
我比較自私同衝動。如果我日日都甘難受,一定離婚。最多以後出去揾工飬仔女。如果仔女吾體諒都無辦法。
吾通要等仔女大,樓供完,先離婚咩?到時都60,70歲。

洋房

rita1208 發表於 19-12-17 22:00
咁多年都冇試過同老公傾吓問題所在??

睇落你們好需要第三方嘅幫忙!!使少少$自己先去見吓輔導(心理輔 ...

我有同佢傾過,早幾年,我會寫信,發信息,或者同佢講我既感受。。。而佢每次,都係零反應:唔出聲,一句都唔回應我,亦唔會發嬲,更當然唔會氹我。。。總之就係無反應。。。

對上一次我同佢講我既感受,應係2年前。。。喺佢保持一貫 箴默後,我同自己請,我唔可以再同佢傾,我地亦無任何討論既空間同餘地。。

洋房

rainbow2016 發表於 19-12-17 22:15
如果我系你會離婚。仔女系甘既環境長大會吾好。雖然有父愛,但見到父母相處冷淡,心裡都覺得奇怪。
我比較 ...

我個大仔有次,大約7嵗,去朋友仔屋企訓,返嚟後佢好似大發現咁同我講:xxx既爸爸,放工回家後,錫咗佢媽媽!

原來喺我啲仔女既認知入面,父母係唔會親吻,亦唔會拖手。。。

我都知咁樣係唔好。。。但只能等佢地大啲,再解釋下比佢地知:人生總唔能夠完美。我地只能在任何惡劣中的環境中去 適應、妥協、生存。。。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

dizzy00 發表於 19-12-17 22:24
我個大仔有次,大約7嵗,去朋友仔屋企訓,返嚟後佢好似大發現咁同我講:xxx既爸爸,放工回家後,錫咗佢媽 ...

應該分開……我係你會身心疲累
但走到?
不要從別人的嘴裡去認識我

洋房

chelsea_jbb 發表於 19-12-17 22:05
回覆 dizzy00 的帖子

維持現狀吧! 離左婚雖然係為左啖氣, 但有冇想過同時都會有其他煩惱? 倒不如自己好好 ...

維持現狀,喺計算上,係最好既解決方法。。。基本上我同我老公都有百份百既人身自由,大家都唔理對方在外面的生活。。。

但係,原來喺計算之外,有時當面對自己真實既感受時,理智已經唔能夠發揮作用。。。一種難以形容既傷感,會突然湧出,好似要吞噬自己一樣。。。無論點去自我安慰,哀傷既感覺都揮之不去。。。

維持現狀,我有時可以好滿足;但更多時候會腦中突然一片空白。。。

wendy_jed    發表於 19-12-18 16:10

大宅

dizzy00 發表於 19-12-17 20:32
導火線:星期日去飲茶,我唔小心漏低張八達通在枱面。3個小時後發現。八達通內有3百幾蚊,每日可自動增值50 ...

我睇到你一字一語出發點全部都顧及咗仔女同老公先,咁你自己呢?你寧願自己唔開心都希望屋企所有人快樂!你咁樣實在太委屈自己喇!
你應該要為自己而生活,你條快樂鑰匙已經完全交咗去其他人手上!只要你愛自己多一點,你就會快樂!
如果你真係覺得同老公已經係挽救唔到,大家無可能回到初心,而離婚對你又無好處可言,咁不如就當老公係一個合作夥伴形式去相處吧!不求擁有得多但求計較得少!
我覺得最低限度你要找返快樂嘅自己!
每天都努力打扮一下自己,睇到自己容光煥發,心情都會好d!係鏡中同自己講,我要做一個最快樂嘅自己,只要改變一下自己嘅唸法,其實快樂好簡單!

大宅

回覆樓主:

樓主,明白佢傷透了你,以你現時嘅感情狀況,若果身边有另一個出現,悟理對你真心定假意,你都會飛撲埋去,對你自身係相當危險,你不自覺發出咗噤樣嘅訊息……

水晶宮

回覆樓主:

兩公婆一齊但係無感情無physical contact無講嘢無溝通,仔女係感受得到,由你話大仔見人哋父母kiss 就睇得到。你以為咁樣叫一家人齊整,但仔女係看在眼內,父母唔融洽對佢哋 將來對另一半/家庭概念影響好大。

男爵府

回覆樓主:

如果我係你,我會維持現狀,直到我揾到另一個,才提出離婚。 畢竟你也要生活。 現只好各自各精彩。

洋房

Yusum 發表於 19-12-17 22:58
我睇到你一字一語出發點全部都顧及咗仔女同老公先,咁你自己呢?你寧願自己唔開心都希望屋企所有人快樂! ...

多謝你,你講到我好偉大

雖然我既快樂真的完全來自仔女,但我真的好滿足。好多時,雖然明知快樂應要由自己出發。。依賴第三者才得到既快樂,其實係危險的。
但仔女帶比我既快樂同滿足,真係太多、太大。當然過多幾年佢地再大啲,我可能要收返我既說話。不過,活在當下嚟講,我好慶幸我有3個仔女,佢地帶咗太多野比我。

可能有一種人,佢地既存在價值,係要靠不停燃燒自己,才可以維持落去。外人可能會替佢地辛苦或不值,但子非焉知魚之樂?

首頁

尾頁

跳至