美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

美容知識有限,以前忙於湊小朋友無護理,依家發現自己臉部皮膚有幼紋,但有出油,底層乾,所以臉出油,亦有暗粒,平時有用擦字膠去角質,但好像用途不大,有美容師話我皮膚鎖水能力太低,請問應點護理先岩?

例如查完面霜面會好油反光唔太吸收到,但唔用的話又有紋,係咪一定要去美容院先救到?謝謝

複式洋房

花花b 發表於 19-12-19 10:56
美容知識有限,以前忙於湊小朋友無護理,依家發現自己臉部皮膚有幼紋,但有出油,底層乾,所以臉出油,亦有 ...

要做多d保濕

別墅

建議先去下美容院 之後再自己做好保濕

大宅

花花b 發表於 19-12-19 10:56
美容知識有限,以前忙於湊小朋友無護理,依家發現自己臉部皮膚有幼紋,但有出油,底層乾,所以臉出油,亦有 ...

"例如查完面霜面會好油反光唔太吸收到"

你係咪用錯左d咩護膚品? 我都試過有段時間係咁,
以前有段時間好興一隻叫水感肌水光針既精華,
但後尾好似查到成份有問題之後就完全消失左,
果時我都有買黎用, 停用之後就好似你咁,
搽咩都好似只係一層野係皮膚表面吸收唔到

伯爵府

elliechau715 發表於 19-12-19 12:15
要做多d保濕

其實都有架 有用mask 用完係保濕左 但總覺得用cream塊臉都唔吸收咁 淨用Toner就唔會變油臉

伯爵府

yeeyee11254 發表於 19-12-19 19:37
建議先去下美容院 之後再自己做好保濕

我有朋友都係咁提議,不過去美容院應該點講或者係做邊類?

伯爵府

vdici 發表於 19-12-19 20:13
"例如查完面霜面會好油反光唔太吸收到"

我都唔知呀,因為我美容知識真係好差,努力吸收學緊。咁你最後點樣回復到正常呀?

大宅

花花b 發表於 19-12-19 22:15
我都唔知呀,因為我美容知識真係好差,努力吸收學緊。咁你最後點樣回復到正常呀?

...

其實冇點做, 每日用花水敷面保濕, 之後照搽cream, 慢慢就正常返

伯爵府

vdici 發表於 19-12-19 22:44
其實冇點做, 每日用花水敷面保濕, 之後照搽cream, 慢慢就正常返

咁易就好了 我感覺到都有一段時間

大宅

花花b 發表於 19-12-19 22:45
咁易就好了 我感覺到都有一段時間

幾耐? 你之前做過d咩黎? 點解無端端會咁?如果唔搽cream, 搽精華/gel狀既野會唔會好d?

我果時過左1-2個月開始慢慢好返d,
可能因為我用左唔係好耐所以唔嚴重,
網上見有人用左一段時間停用之後爛面

伯爵府

vdici 發表於 19-12-19 23:04
幾耐? 你之前做過d咩黎? 點解無端端會咁?如果唔搽cream, 搽精華/gel狀既野會唔會好d?

我果時過左1-2個月 ...

我又無用過你講既臉膜呀 應該係剛過去既夏天我一直用某牌子既皂黎潔面,覺得可以去油,直到有次去問打斑既資訊,個美容師話我皮膚肌底好乾,又係問我做咩黎,我估係一直我以為好油,所以去油,結果就越去油底層越乾,搽野好似吸唔到入去咁,佢就叫我做下facial先,太乾打斑效果唔理想。之後我都有搽野保下濕,到左冬天更加乾

大宅

花花b 發表於 19-12-20 08:10
我又無用過你講既臉膜呀 應該係剛過去既夏天我一直用某牌子既皂黎潔面,覺得可以去油,直到有次去問打斑既 ...

過度清潔對皮膚唔好架, 塊面有冇紅/敏感? 唔好再用皂啦, 轉返溫和既洗面奶先,
護膚品都揀返d溫和保濕既, 同埋盡量揀d薄身d既護膚品, 厚身既雖然保濕效果好d,
但吸收唔到都冇用, 不過最後都要搽返一層薄薄既cream

伯爵府

vdici 發表於 19-12-20 13:48
過度清潔對皮膚唔好架, 塊面有冇紅/敏感? 唔好再用皂啦, 轉返溫和既洗面奶先,
護膚品都揀返d溫和保濕既, ...

多謝你咁詳細回應我呀
就係有紅呀,洗完面好乾,搽toner會拿拿地,用cream又拿又紅,個陣都唔知咩事架!!以為自己皮膚敏感,係cream問題,後來有個sale話我臉唔好用太強力既洗面,要用溫和,介紹左隻洗面奶比我,我用左一排,又真係無紅無拿,我先知唔係cream問題係皂洗面。不過,雖然依家無拿無紅,但搽野就好似不太吸收,有冇薄質地既cream介紹?

大宅

花花b 發表於 19-12-20 15:31
多謝你咁詳細回應我呀
就係有紅呀,洗完面好乾,搽toner會拿拿地,用cream又 ...

cream我覺得唔洗買質地太薄, 因為用黎鎖水,
覺得立/唔吸收就自己搽薄d,
平平地physiogel既ai cream都幾好用

伯爵府

vdici 發表於 19-12-20 15:43
cream我覺得唔洗買質地太薄, 因為用黎鎖水,
覺得立/唔吸收就自己搽薄d,
平平地physiogel既ai cream都幾 ...

好呀,謝謝你,我留意下
咁你自己有冇定期去美容院清潔下?如Aqua Peel

大宅

花花b 發表於 19-12-20 16:00
好呀,謝謝你,我留意下
咁你自己有冇定期去美容院清潔下?如Aqua Peel
...

我之前就係用得太多去角質產品同過度清潔搞壞左皮膚,
應該係角質層受損, 而家慢慢調理緊

面就淨係用洗面乳洗, 鼻就每2星期係屋企敷泥同去角質輪流做

伯爵府

vdici 發表於 19-12-20 16:13
我之前就係用得太多去角質產品同過度清潔搞壞左皮膚,
應該係角質層受損, 而家慢慢調理緊

去角質你在家用咩做呀?我見人講aqua peel心思思好唔好去做。
調理唔知要幾耐時間
邊隻泥好?我iherb買左隻印度綠色果隻泥

男爵府

回覆 花花b 的帖子

介紹你去一間丫,唔係連鎖店,會同你分析皮膚,之後會有建議教你日常點護理同有療程試做,我自己同朋友親自試過,都係見同一個人,佢堅有經驗,有興趣可以pm

男爵府

回覆 花花b 的帖子

我之前都係咁呀,以為有面油就去油做清潔,仲搞到敏感,原來係底乾所以出油,之後又怕乾唔敢清潔太頻密,結果黑頭角質又出哂黎。。。嗰時我都有join美容中心,仲要唔止一間同勁多course ,但效果一般,後來識到無添加sales跟佢指示轉哂d護膚品,總算搞掂D敏感,但去角質保濕仍在努力中。。。要快d處理呀,因為隨著年齡增長,鬆就係更難搞嘅問題la

大宅

花花b 發表於 19-12-20 17:23

去角質你在家用咩做呀?我見人講aqua peel心思思好唔好去做 ...

去角質我用minon clear wash powder, 泥我都係綠泥, 咩牌子都差唔多,
我去美容院做機都會叫佢唔好做aqua peeel, 因為塊面唔搞得,
我只係個鼻有時會有黑頭粉刺, 所以唔會全面用,
敷泥同去角質都只係搽個鼻, 其他地方唔會搞

我3個月前開始改護膚習慣同換護膚品, 而家皮膚穩定返少少,
但間中都仲係有少少敏感跡象, 但唔算嚴重, 比之前好好多

首頁

尾頁

跳至