自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

話說小弟幾年前有位朋友, 佢剛畢業, 第1份工係有時需要出差做野的, 不過佢去的國家/地區相對比較落後, 甚至乎係有戰亂, 呢位朋友係普通畢業生一名, 人唔算叻, 做野又唔係好醒果D, 有一次出差去中東某個國家後, 我朋友佢身體差左, 可能係水土不服掛, 病左一段時間。於是到佢第2次出差果時, 由於佢家人比較"關心"佢的健康, 加上佢本身有病, 佢父母就出左封e-mail 去佢做野果間公司度, 話要求日後出差去一D 落後/有戰亂的國家的時候, 要將佢工作的itinerary , 住的地方, 工作地點, contact persons (同行人士)和對家公司果D 基本資料cc 返俾佢家人 (非公司機密內容), 因為佢家人擔心佢身體有D 野適應唔到, 所以想預先有planning 咁俾佢出差前去準備定某D 佢要帶的藥物, 小工具等黎方便佢獨立生活, 因為唔係所有野在當地都可以即時買得到。

而呢位朋友, 佢平時唔使出差果陣, 佢父母係唔會怎樣干涉佢的工作。佢父母咁做, 你地覺得算唔算係大家僱主成日講的怪獸家長, 帶埋亞媽返工呢??

歡迎討論。

大宅

我覺得係。如果我係公司同事收到你朋友父母嘅email,會即時同佢傾下計,你估你朋友讀緊幼稚園/小學咩

公爵府

我係僱主的話,會質疑佢嘅自理能力同辦事能力,可能會同佢傾下,叫佢考慮下呢份工究竟適唔適合佢自己

珍珠宮

小學旅行?
要唔要家長簽名?

琥珀宮

HL7646 發表於 19-12-19 23:00
話說小弟幾年前有位朋友, 佢剛畢業, 第1份工係有時需要出差做野的, 不過佢去的國家/地區相對比較落後, 甚 ...

算,咁樣插手法令個仔好樣衰,個仔自己都顧唔掂,點兼顧到工作?請另謀高就。

水晶宮

回覆樓主:

我覺得,佢父母想知道 itinerary / contact person 無問題。不過唔係由佢地去要求公司比,而係佢地自己問返個仔。個仔明知去落後D 嘅地方屋企人會擔心,亦都應該主動話呢D資料比屋企人聽。

wcpcelia    發表於 19-12-23 12:27
tammy_my    發表於 19-12-21 01:53
jennyccc    發表於 19-12-20 13:23

大宅

2018復活節勳章

點解佢本人直接唔比資料佢家人呢?

珍珠宮

Nbs 發表於 19-12-19 23:28
我覺得,佢父母想知道 itinerary / contact person 無問題。不過唔係由佢地去要求公司比,而係佢地自己問返 ...

咪係囉

珍珠宮

梗係算啦!!佢父母唔識得叫佢仔交代ge咩!佢公司做野仲要記得出封信比人地父母呀

伯爵府

回覆樓主:

我認為係,明顯表露咗父母對個仔嘅自理都無信心,先會直接插手

大宅

話說小弟幾年前有位朋友, 佢剛畢業, 第1份工係有時需要出差做野的, 不過佢去的國家/地區相對比較落後, 甚 ...

害死仔女的米就是哩D父母囉!
今日香港之所以咁失敗, 全靠怪獸出怪獸!

子爵府

Nbs 發表於 19-12-19 23:28
我覺得,佢父母想知道 itinerary / contact person 無問題。不過唔係由佢地去要求公司比,而係佢地自己問返 ...

其實, 如果係個仔自己私下將D itinerary / contact person, address 等 forward 去俾父母知其實就得。其實佢父母咁做, 係擔心無official black and white record 做proof。如果個仔出左事, 他日到時報工傷/民事索償果陣, 公司可以就唔可以側側搏可以賴, 有哂書信內容, 有埋timestamp 紀錄, 咁樣好D。因為呢位朋友父母的親戚做法律有關的野, 專幫人claim 工傷, 所以擔心個仔俾公司搵笨/蝕埋一D 無謂的底 (非指OT 果D), 除左employment contract 外, 佢地教個仔唔好亂幫公司/其他公司簽guarantor/授權果D 文件, 怕日後有麻煩, 驚佢俾人騙

後記, 呢位朋友已經離開左呢間公司好多年了, 做緊大公司senior 位, 而家亦已成長。

子爵府

ddjjbaby 發表於 19-12-19 23:13
我覺得係。如果我係公司同事收到你朋友父母嘅email,會即時同佢傾下計,你估你朋友讀緊幼稚園/小學咩:igive ...

但老實講, 某些藥物/工具, 即使係香港, 都唔係即時可以買到/配到架, 如果公司臨收工前突然叫你明天早上出差, 你想準備呢D "物資"都唔夠時間去prepare 啦, 唔係所有野都係夜晚都有開門仲有得賣架麻, that's why 小弟朋友父母先至咁緊張send 個e-mail 去remind 下公司負責人, 最好提前2-3日有個planning, 咁樣大家都好做 。

水晶宮

HL7646 發表於 19-12-19 23:48
其實, 如果係個仔自己私下將D itinerary / contact person, address 等 forward 去俾父母知其實就得。其實 ...

Ic.
但就算係咁,都應該係個仔叫公司 black and white 咁出返D details 比佢(係比個仔),而唔係父母去出 email 問公司。父母想知,或者有咁嘅擔心,或者想提前有甚麼準備,都應該係叫個仔自己去問。

男爵府

算。

自己出手處理啦,好肉酸。

明白父母係出於愛護,但放手啦。

我都唔会出手send d 咁既email比校長,一方面要小朋友學自己爭取,另方面免得學校覺得呀家長小小事都煩學校。何况已經出來做野既成年人?

男爵府

其實, 如果係個仔自己私下將D itinerary / contact person, address 等 forward 去俾父母知其實就得。其實 ...

点講都係當事人自己出手,學習方為上策。

子爵府

超怪獸
咁大個仔仲要咁

只會令到個仔俾人笑

用戶要求終止服務

牛年勳章

返工嗰個係成年人,佢身體有須要,應該通知公司,等公司安排工作嘅時候配合,佢自己亦應該向家人提供行程等資料,不過唔可以透露工作中要保密資料。公司要通知家人,即係佢無獨立自理能力,一般公司唔會留。
未經許可,請勿轉載

伯爵府

樓主你呢?你對呢對父母又點睇? 你所講呢啲…係應該私下教個仔點做,教佢點保障自己好正常,去落手做嘢去保障佢係兩回事

子爵府

mameme 發表於 19-12-20 00:30
樓主你呢?你對呢對父母又點睇? 你所講呢啲…係應該私下教個仔點做,教佢點保障自己好正常,去落手做嘢去 ...

我會覺得呢對父母過份擔心, 唔識得放生自已個仔。
其實佢返工, 如果個仔本身真係覺得唔合適, 大可以調職/轉工走人, 但最好父母就唔好干涉太多。
不過呢對父母經常教個仔, 話收到job offer 時, 最好可以囉份contract 的hard copy 返去家裡, make 個softcopy 做record, 如果合約條款裡邊寫得太過唔清楚/無交代清楚, 佢地會教個仔要consider 甚麼points, 去出返counter queries..

呢個情況其實跟業主同租客簽租約一樣, 要講明邊D 野係包/唔包, 費事俾公司搵左笨都無人知。(例如paid SL 點計, AL 點計, 有無得儲假, 遲到會唔會扣bonus, 扣錢呢D, 如何扣 ,佢會要個仔問清楚, 同埋最好有black and white, 費事對方彈弓手反口唔認數)

不過而家佢做緊大公司, 人工加薪, 條款, 工作內容較有系統, 條款好清楚, 所以唔使面對呢D 問題了。

首頁

尾頁

跳至