0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經2日,泵極都唔出,好痛,睇左醫生,食緊藥,有無快d方法,或幾日先好返,教下我

大宅

回覆 媽媽人 的帖子

我嗰時勁塞時睇lactation consultant ( 有專業資格,不是坊間的催乳師),同埋去醫院搵物理治療師做超聲波,快啲處理,我奶塞咗好耐,依家BB三個幾月先叫做好返九成!

別墅

媽媽人 發表於 19-12-22 09:24
已經2日,泵極都唔出,好痛,睇左醫生,食緊藥,有無快d方法,或幾日先好返,教下我 ...

埋身餵會快多

別墅

onki221 發表於 19-12-22 10:00
埋身餵會快多

喂唔到,b啜到個乳頭損左,又啜唔到,痛死我2 依家半個月,已經可以飲120ml,飲唔到就會發脾氣

別墅

Krislee1509 發表於 19-12-22 09:48
回覆 媽媽人 的帖子

我嗰時勁塞時睇lactation consultant ( 有專業資格,不是坊間的催乳師),同埋去醫院 ...

點先可以睇物理治療師?醫生轉介?

大宅

回覆 媽媽人 的帖子

係,要醫生轉介。可以係母嬰健康院嘅醫生。不過唔係間間有,而且有可能做好多次,你打去附近醫院物理治療部睇吓有無得做。不過物理治療師主要係處理硬塊,如果你連奶都泵唔出,可能真係要睇吓啲專業人士,幫你開返個乳頭附近啲乳腺先,咁塞阿B係唔夠力幫你吸出嚟,當通返之後,再多啲埋身。

別墅

Krislee1509 發表於 19-12-22 12:40
回覆 媽媽人 的帖子

係,要醫生轉介。可以係母嬰健康院嘅醫生。不過唔係間間有,而且有可能做好多次,你打 ...

開返乳頭係唔係即係要開刀呀?

大宅

回覆 媽媽人 的帖子

唔係,我嗰時出奶差,係因為乳頭附近乳腺塞咗,搵lactation consultant 用message 按返通佢

別墅

Krislee1509 發表於 19-12-22 14:38
回覆 媽媽人 的帖子

唔係,我嗰時出奶差,係因為乳頭附近乳腺塞咗,搵lactation consultant 用message 按 ...

就咁去健康院睇醫生,健康院話佢地無醫生睇,要去睇街診,咁咩要街診醫生轉介去?我睇開果個家庭醫生話如果食藥都搞唔掂,可能要開刀抽返出黎,我唔想呀

大宅

回覆 媽媽人 的帖子

你可能比我嚴重,雖然我好塞,但係我一直有奶出。你直情奶唔出,我都唔係好知個情況點樣處理。我本身就唔係健康院嘅醫生做轉介,我聽其他J M話可以去健康院嘅醫生做轉介的。因為我本身做醫院,所以喺醫院診所做轉介。不過做超聲波前,我睇住三次私人lactation consultation,按鬆咗先,另外亦有食抗生素同消炎藥,希望幫到你

別墅

Krislee1509 發表於 19-12-22 17:41
回覆 媽媽人 的帖子

你可能比我嚴重,雖然我好塞,但係我一直有奶出。你直情奶唔出,我都唔係好知個情況點 ...

依家個乳頭係好腫好硬,但按胸就可以軟返,就係乳頭出唔到乳汁,如果過埋今日再係咁,我就要睇多次醫生先得,睇下有無得轉介 唔該晒你

大宅

回覆 媽媽人 的帖子

其實你要照下有冇膿,如果係,係真係要開刀放出嚟架。我照過幾次,都冇,所以超聲波同按就慢慢好

別墅

Krislee1509 發表於 19-12-22 18:47
回覆 媽媽人 的帖子

其實你要照下有冇膿,如果係,係真係要開刀放出嚟架。我照過幾次,都冇,所以超聲波同 ...

去邊照呀?依家有少少出,又未全部出唔到,係乳頭同乳雲個位腫左,超過痛

大宅

回覆 媽媽人 的帖子

我搵咗個私人外科(專睇乳房)醫生照呀

男爵府

媽媽人 發表於 19-12-22 09:24
已經2日,泵極都唔出,好痛,睇左醫生,食緊藥,有無快d方法,或幾日先好返,教下我 ...

我本身體質易塞,4個月前我Bb幾日大試過你咁既情況,2邊輪住嚟,我經驗係千萬不要再泵,亦不能大力亂按,bb啜也啜唔到,只會另乳頭更腫,我就係咁腫了幾天仲發燒,之後我開始每日食3粒卵磷脂,通草加王不留行煲水當水咁飲,所有湯水唔飲,只狂飲水,上奶食物全部唔食,然後老公上網睇點去按摩,佢習中乳頭乳暈位,首先加BB油用3隻手指向上掃,直至出到少少奶,佢會用D奶潤滑繼續掃,慢慢越掃奶出越多,咁情況用了3天時间通哂,嗰三天係一日好過一曰,但是塞開容易塞,幾日後又塞,佢也是用這個方法按就通,之後習慣每日2粒食卵磷脂又飲通草水,之後塞也沒有咁嚴重

別墅

sickbanana 發表於 19-12-25 01:17
我本身體質易塞,4個月前我Bb幾日大試過你咁既情況,2邊輪住嚟,我經驗係千萬不要再泵,亦不能大力亂按,b ...

通草水同卵磷脂係咩來架,係邊買呀?依家出到d,但乳暈同乳頭都會好硬,好難按鬆,因為一按就好痛

大宅

媽媽人 發表於 19-12-25 02:08
通草水同卵磷脂係咩來架,係邊買呀?依家出到d,但乳暈同乳頭都會好硬,好難按鬆,因為一按就好痛
...

卵磷脂華潤有得買。
你泵唔出即係好塞。一定要手擠。唔好泵。泵會愈泵愈腫。
唔好拖啦 係咁手擠先啦。我見你已經幾日,再唔擠 只會更嚴重。
有無搵通乳師?

塞奶時手擠奶處理片
https://youtu.be/CvotBrsvzOs

希望幫到你

男爵府

...

通草王不留行在中藥店有,卵磷脂周圍藥房也有,我第一樽在藥房買,之後在iherb訂,平好多

男爵府

...

乳房唔好按住,乳頭一定要按鬆才能通,上網揾片睇,不用大力,用時間慢慢推奶出,叫老公幫手啦,再拖落去醫好也冇奶

別墅

s_for_samantha 發表於 19-12-25 08:10

卵磷脂華潤有得買。

今日已經消左腫,但乳暈同乳頭都係腫,已經無咩奶

首頁

尾頁

跳至