單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

如果同bb爸爸無註冊,但出世紙有爸爸名,但3年來佢無照顧過bb,我地一直係娘家生活的。請問爸爸係咪可有撫養權?如果我想出境要通知佢嗎? (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

再睇埋尼個post,
原來出世紙有爸爸名,真好 !
無註冊結婚,無分誰有撫養權,只喺雙方協議便OK。
但如果佢一直無照顧過BB,好明顯撫養權就喺媽媽。
出境也無須通知(除非爸爸仍有做父親責任/就知會佢一聲/否則不須理會爸爸)

複式洋房

2020勳章

cedarcone 發表於 19-12-24 08:54
再睇埋尼個post,
原來出世紙有爸爸名,真好 !
無註冊結婚,無分誰有撫養權,只喺雙方協議便OK。

如果真係咁的話我就無咁担心。因當初雙方家庭得不到共識,而且男方那邊的承諾一樣都沒有做到,我父母更加認為我同BB不能依靠那邊。
所以鼓勵我要自強。
但近日見到出境問題 ,怕產生一啲法律責任,所以上嚟問下,好彩又比我遇到你(emoji)

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

記得 ! 嘗試從法律途徑,透過律師追討小孩合理生活費至18歲。
非婚子女的生活費,媽媽有權利向男友爭取,出世紙爸爸名字就是證據文件。

複式洋房

2020勳章

cedarcone 發表於 19-12-26 13:36
記得 ! 嘗試從法律途徑,透過律師追討小孩合理生活費至18歲。
非婚子女的生活費,媽媽有權利向男友爭取,出 ...

佢都仲要人養,仲讀緊書,追都無用

大宅

2020勳章

忌廉碎曲奇 發表於 19-12-31 23:52

根據法律,佢父母要幫佢承擔,如果唔願意你可以告到佢破產!!!!

這個賤男趙完鬆又不負責任,其實你應該決絕啲同喺佢身上攞返應得嘅小朋友生活費。

複式洋房

2020勳章

BrawnGP 發表於 20-1-1 04:56
根據法律,佢父母要幫佢承擔,如果唔願意你可以告到佢破產!!!!

這個賤男趙完鬆又不負責任,其實你應 ...

我就係唔太清楚法律,本身返學都忙,放學要照顧BB,有時間會返下part-time幫補下。無乜時間去查明法律上我究竟可以點做。如果請律師搞費用好貴,其實我係咪可直接搵法律手援助處幫忙既呢?定要透過社工轉介先可以?thx

大宅

2020勳章

忌廉碎曲奇 發表於 20-1-1 07:38
我就係唔太清楚法律,本身返學都忙,放學要照顧BB,有時間會返下part-time幫補下。無乜時間去查明法律上我 ...

你首先問下個賤男佢負唔負責畀bb生活費,如果佢話唔負責你同佢講我一定會搵律師告你, 睇下佢有咩反應先! 你大佢話已經同律師傾過,如果告佢嘅話一定告得入, 有咩唔明隨時搵我。

複式洋房

2020勳章

BrawnGP 發表於 20-1-1 12:38
你首先問下個賤男佢負唔負責畀bb生活費,如果佢話唔負責你同佢講我一定會搵律師告你, 睇下佢有咩反應先! ...

好。感謝你

大宅

2020勳章

忌廉碎曲奇 發表於 20-1-1 19:52
好。感謝你

You are welcome

男爵府

2020勳章

忌廉碎曲奇 發表於 19-12-31 23:52

佢(爸爸)仲要人養仲讀緊書,和爭取生活費喺兩件不同事。
唔喺因為佢無本事唔去追討,而喺佢應該要承受責任 ! 唔喺佢喺學生就要仁慈放過佢 ! BB和媽媽喺需要保障 !

樓上BrawnGP 說得對 !

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊