婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我媽成日會黎幫手同我小朋友玩,我仔女都好跟佢,而佢本身都唔少節目,同班街坊姊妹個個月有跟團去大陸玩又party又茶會,但每次我地帶姐姐去玩佢就呷醋,因為有時同男家親戚一齊,帶埋我媽唔係太好意思,而姐姐本身係唔中意跟我出街帶,但我3個小朋友一定要佢去幫手
我媽就會講d說話我聽,話自己不及工人叻之類,又會話我有工人帶出街好威,而我奶奶從來冇幫手湊,叫佢一齊去街佢會話唔好啦,見到你咁多仔女咁嘈就覺得煩,我自己同朋友去街先開心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ChaBean 發表於 19-12-25 14:57
我媽成日會黎幫手同我小朋友玩,我仔女都好跟佢,而佢本身都唔少節目,同班街坊姊妹個個月有跟團去大陸玩又 ...

……

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-12-25 15:52
媽媽真係搞笑
去男家聚會梗係唔方便帶佢啦

男家嘅佢都唔會想去,但覺得帶工人去玩去食好野就益左工人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ChaBean 發表於 19-12-25 16:14

男爵府

牛年勳章

ChaBean 發表於 19-12-25 16:14

唔比佢知得唔得?

複式洋房

同阿媽講,帶姐姐出去係要佢幫手睇住d細。你唔介意下次唔帶姐姐,帶佢去,但佢唔好介意比人當係姐姐就得

水晶宮

回覆樓主:

3 個小朋友帶埋工人好正常。
帶咗去唔通企埋一邊唔俾佢食咩?!
比埋佢去食,你食乜佢食乜,先show到你係有品的僱主...
同你媽講,你都唔想個女喺街比人話衰僱主㗎...

珍珠宮

男家聚會唔計。其他情況佢想你帶佢加工人,定只帶佢?

男爵府

唔好煩我 發表於 19-12-26 12:11
男家聚會唔計。其他情況佢想你帶佢加工人,定只帶佢?

佢覺得食野俾多份工人都係蝕,而且我小朋友特別係細b日日跟工人,當然中意工人多過佢,如果冇工人bb就係全程扭痴實我,但每次出去都我係負責埋單點菜買入場券等等已經夠煩,c6除左揸車咩都唔理
我去朋友bb百日宴帶工人同bb,又覺得我咁多錢請工人食buffet都唔請佢

男爵府

Nbs 發表於 19-12-26 10:51
3 個小朋友帶埋工人好正常。
帶咗去唔通企埋一邊唔俾佢食咩?!
比埋佢去食,你食乜佢食乜,先show到你係有 ...

佢成日話我對工人太好,呀邊個工人日日揹住bb送兩個大嘅返學再去街市,你工人冇鬼用仲出咁高人工
當然我工人的確唔醒目又手腳慢,但心地善良,3個小朋友邊有咁易請人

水晶宮

ChaBean 發表於 19-12-26 14:10
佢成日話我對工人太好,呀邊個工人日日揹住bb送兩個大嘅返學再去街市,你工人冇鬼用仲出咁高人工
當然我工 ...

老實講,你3 個小朋友淨係一個工人已經好叻。你對佢好D,佢都做得開心D,而且講真食得你幾多吖。
(心地善良係好緊要,尤其係對住小朋友。唔好話工人,所有人都係)

水晶宮

ChaBean 發表於 19-12-26 14:05
佢覺得食野俾多份工人都係蝕,而且我小朋友特別係細b日日跟工人,當然中意工人多過佢,如果冇工人bb就係全 ...

朋友Bb 百日宴,正常都係帶工人,主人家點會諗住請埋朋友個媽媽... 而且你媽媽去到係咪可以replace 工人咁執頭間尾換片餵奶走來走去先... 如果唔係,主人家真係無理由無端端請埋佢,會好怪...

珍珠宮

ChaBean 發表於 19-12-26 14:05
佢覺得食野俾多份工人都係蝕,而且我小朋友特別係細b日日跟工人,當然中意工人多過佢,如果冇工人bb就係全 ...

所以個問題唔係呷醋咁簡單,係你媽咪覺得你對個工人太好,講得衰d就係覺得要刻薄佢佢就滿意

公爵府

唔好煩我 發表於 19-12-26 15:26
所以個問題唔係呷醋咁簡單,係你媽咪覺得你對個工人太好,講得衰d就係覺得要刻薄佢佢就滿意
...

樓下主不要嬲,伯母是否覚得工人要用盡啲嘅諗法

首頁

尾頁

跳至