想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

好想分享我既親身經歷(emoji)我25歲,2018年10月開始減肥,體重達85.6kg. 慢慢發現手腳體重明顯瘦左,但個肚好大,一定唔會係有左,於是喺2018年12月中誤打誤撞突然就走去睇急症做檢查,初步只係照到個肚好多水,然後搞左一輪去去左仁安照電腦掃描,隔左幾日拎報告,一睇報告唔敢相信自己對眼,報告顯示為右邊卵巢長出的巨形水囊(腫瘤)26.7cm x 13.7cm 大約好似有左6個月bb咁,然後諗左幾日就帶住報告衝去威院急症,姑娘睇左報名即刻比床,唔洗個半鍾就安排上房,去到婦科病房好驚,原來發緊燒,如果打左針唔退燒要即刻做手術,當然,係非常之危險,好高機會有併發症,但好彩退左燒

洋房

maklamlam 發表於 19-12-26 01:04
好想分享我既親身經歷(emoji)我25歲,2019年10月開始減肥,體重達85.6kg. 慢慢發現手腳體重明顯瘦左,但個 ...

終於見醫生,已經預左要做手術,個個見我第一句都問:點解依家先黎?
我都係一個答案:都係因為減肥先發現
於是好快安排我一個月後做手術,起碼有4個醫生接見我,佢地幫我做左好多詳細檢查,但因為始終太大,卵巢已經撑到爛左,所以要切卵巢同輸卵管,亦都要我自己選擇開刀定微創,其實本身都諗住只可以開刀,但醫生話可以博一博做微創,但如果係惡性,就要做化療,聽完之後都係選擇相信醫生建議,冇諗咁多,就揀左微創,其實真係揾命博

洋房

maklamlam 發表於 19-12-26 01:05
終於見醫生,已經預左要做手術,個個見我第一句都問:點解依家先黎?
我都係一個答案:都係因為減肥先發現 ...

好順利做完手術,結果原來係左邊卵巢,成6L水,即13.2b. 但喺出院後休養期間收到醫院電話醫生要見我,我驚左幾日,去到醫院血壓一直keep住高,終於叫我名,醫生第一句就話:唔洗咁驚,係良性但窄界但未到惡性,冇癌細胞,但因為太大,安全起見,都要你返黎,keep住覆診姐,做手術果時都照埋另一邊同子宮,都好乾淨,要生就快啲生啦(emoji)

半年後再覆診,一切正常,醫生都係果句:快啲生啦
每次聽到都好大壓力,喺2019年10月,男朋友求婚,我都表達我想有bb. 然後好順其自然,努力下,終於黎了,依家9週啦,照左超聲波,心跳正常,希望啊b健健康康❤

大家都加油,小生命確係得來不易

大宅

祝福樓主,祝一切順利!
我最近右下腹痛,立即去照有個近5cm 囊腫,樓主果時咁大個唔痛嗎?

大宅

多謝分享

洋房

nss711 發表於 19-12-26 01:38
祝福樓主,祝一切順利!
我最近右下腹痛,立即去照有個近5cm 囊腫,樓主果時咁大個唔痛嗎? ...

完全唔痛,經期照常啊

大宅

maklamlam 發表於 19-12-26 01:05
好順利做完手術,結果原來係左邊卵巢,成6L水,即13.2b. 但喺出院後休養期間收到醫院電話醫生要見我,我驚 ...

祝樓主身體健康
沾旺氣

禁止訪問

子爵府

真係好彩,未聽過有咁大襄腫

子爵府

nss711 發表於 19-12-26 01:38
祝福樓主,祝一切順利!
我最近右下腹痛,立即去照有個近5cm 囊腫,樓主果時咁大個唔痛嗎? ...

我左下腹痛,照到有個2.5 cm 水囊都痛到我想做手術,跟著我爬文可以試下赤小豆煲水,飲左一星期,再照細左三份一,冇咁痛,你試下

大宅

回覆 peaceful~ 的帖子

我痛左1日半就無再痛了, 打算1月中再照多次, 睇下係咪功能性囊腫會縮細

大宅

好彩ja!!!

祝福你跟BB健健康康

別墅

祝樓主好孕!
我都係上年年尾做完水瘤手術
而家備孕中 希望沾到樓主既好孕.

首頁

尾頁

跳至